Greseli in ingrijirea trandafirilor. Afla care sunt cele mai intalnite, dar mai ales cum sa ai grija de tufele de trandafiri din curtea ta pentru ca acestea sa fie pline de flori pe toata durata sezonului cald. Ce trebuie sa stii si ce ne sfatuiesc expertii in gradinarit.
10 greseli in ingrijirea trandafirilor. Cum sa ai grija de plantele din curtea ta

Daca si tu ai aceste plante in curte si vrei sa fie pline de flori, atunci ar trebui sa stii care sunt cele mai comune greseli in ingrijirea trandafirilor si ce ar trebui sa ai in vedere.
In primul rand, expertii ne atrag atentia asupra udarii tufelor de trandafiri. Cu toate ca atunci cand stropim tufa avem impresia ca udam planta cum trebuie, afla ca este total gresit. Daca apa ajunge pe frunzele trandafirilor atunci te poti astepta la aparitia bolilor fungice favorizate de umiditatea ridicata.
Asadar, atunci cand uzi tufele de trandafiri pune apa la baza acestora. In acest mod te asiguri ca apa va ajunge la radacina trandafirilor mai repede, dar in acelasi timp ii vei feri si de bolile fungice.
In cazul in care nu ai alta solutie decat sa uzi trandafirii de sus si astfel sa uzi frunzele, expertii ne recomanda sa facem acest lucru doar dimineata, pentru ca tufa sa se usuce repede la lumina soarelui.
Si daca tot am vorbit de udat, mare atentie la cantitatea de apa pe care o pui la tufele de trandafiri. Daca le pui prea multa apa, atunci radacinile trandafirilor vor incepe sa putrezeasca. Prea putina apa o sa reduca numarul de flori, dar o sa incetineasca si cresterea. Ideal este sa uzi tufele de trandafiri mai des in timpul verii si sa le pui mai putina apa atunci cand temperaturile scad.
Foarte important este si locul in care ai plantat tufele de trandafiri. Daca o sa le pui prea aproape de un perete, de un gard, de un pom sau un copac atunci o sa limitezi si lumina care ajunge la planta. Totodata, circulatia aerului va fi ingreunata, asa ca o sa creezi conditiile perfecte pentru aparitia bolilor foliare, adica cele la nivelul frunzelor.
Ideal este sa plantezi o tufa de trandafiri intr-un loc unde va beneficia de cel putin 6 ore de lumina directa a soarelui, dar in acelasi timp si intr-un loc unde aerul circula foarte bine.
Pentru cei ce nu stiu, tufele de trandafiri se dezvolta foarte bine intr-un sol putin acid si cu drenaj bun. Este indicat sa faci un test al pamantului din curtea ta inainte sa plantezi o tufa de trandafiri si daca acesta nu are un pH apropiat de 6.5 sa face amendamentele necesare.
Citeste si: Boli la trandafiri. Cum sa le combati si ce tratamente folosesti
Trebuie sa mai stii si ce fel de specii de trandafiri ai in curte, nu de alta dar este bine sa stii cate de rezistente sunt la boli sau daunatori, dar si care sunt caracteristicile, cum sa ii ingrijesti in mod corect. Cele mai cunoscuta specii de trandafiri sunt urmatoarele: trandafirul Teahibrid, trandafirul din Damasc, trandafirul Floribunda, trandafirii de tip Shrub, trandafirul Miniatura, trandafirul David Austin sau trandafirul Bourbon.
In cazul in care obinuiesti sa ii tai, trebuie neaparat sa faci asta in mod corect. Taiatul este esential pentru ca tufa de trandafir sa se dezvolte sanatos, deoarece vei curata ramurile uscate sau rupte, vei favoriza circulatia aerului in interiorul tufei si ii vei putea da forma pe care o doresti.
Frunzele sau petalele care cad la baza tufei de trandafiri sunt responsabile si cu transmiterea bolilor. Astfel, te poti trezi cu boli precum putregaiul cenusiu la trandafiri, asa ca mare atentie. Este indicat sa strangi frunzele, petalele sau resturile uscate de sub tufele de trandafiri si sa le arunci la gunoi sau sa le distrugi prin ardere. Nu le pune in gramada de compost deoarece risti sa transmiti bolile mai departe.
Insectele pot face rau trandafirilor, insa vorbim despre afide sa acarieni, nu de albinele care se ocupa cu polenizarea. Ideal ar fi sa folosesti un insecticid natural cu ulei de neem pentru ca insectele benefice sa viziteze in continuare tufele de trandafiri si sa nu creezi un dezechilibru al ecosistemului din curtea ta.
Desigur, trebuie sa vorbim si despre fertilizare. Este foarte important sa folosesti ingrasamant pentru tufele de trandafiri, insa tine minte ca prea mult poate dauna radacinilor si poate sa provoace arsuri plantei. Tocmai de aceea, este indicat sa folosesti compost sau un ingrasamant solid cu eliberare treptata.
O alta greseala des intalnita este faptul ca nu sunt taiate florile care au inceput sa se usuce. Daca nu faci acest lucru tufa de trandafiri o sa foloseasca substantele nutritive pentru a produce seminte si cu siguranta nu vrei asta. Tine minte sa tai florile de indata ce acestea incep sa se usuce pentru a permite cresterea altora.