Schimbare volan de pe dreapta pe stanga. Cum sa faci asta legal, acte necesare
Schimbare volan de pe dreapta pe stanga. Cum sa faci asta legal, acte necesare

Schimbare volan de pe dreapta pe stanga. Cum sa faci asta legal, acte necesare


Schimbare volan de pe dreapta pe stanga. Afla cum sa faci asta in mod legal, dar si ce acte sunt necesare pentru aceasta conversie. Ce trebuie sa stii daca ai cumparat astfel de masina si ce costuri implica.

Schimbare volan de pe dreapta pe stanga. Cum sa faci asta legal, acte necesare – Cuprins:

Schimbare volan de pe dreapta pe stanga. Cum sa procedezi si ce acte sunt necesare

Schimbare volan de pe dreapta pe stanga
Schimbare volan de pe dreapta pe stanga

Daca si tu ai cumparat o masina din Marea Britanie sau din alta tara, aceasta are volanul pe dreapta si vrei sa faci o conversie cu volanul pe partea stanga, ar trebui sa stii ce costuri implica, dar mai ales ce acte sunt necesare.

Daca pana in anul 2020 Registrul Auto Roman permitea emiterea cartilor de identitate a vehiculelor (CIV) pentru masinile ce proveneau din Marea Britanie, ar trebuie sa stii ca odata cu Brexit-ul acestea nu mai sunt permise. Totusi, se permite inmatricularea masinilor cu volan pe dreapta care provin din Irlanda, deoarece aceasta tara inca face parte din Uniunea Europeana.

Desigur, principala cauza pentru care s-a luat aceasta decizie este numarul mare de accidente care au fost produse cu masini care au volanul pe partea dreapta. Stim cu totii ca masinile cu volan pe partea dreapta sunt mai ieftine, asa ca cei care nu dispun de un anumit buget aleg sa isi cumpere un astfel de automobil.

In cazul in care si tu ai cumparat sau planuiesti sa cumperi o astfel de masina, trebuie sa stii ca poti face o schimbare volan de pe dreapta pe stanga. O sa te coste ceva, insa versiunea finala va fi mult mai potrivita pentru drumurile din tara noastra unde toate masinile au volanul pe stanga, iar infrastructura este facuta pentru astfel de automobile.

Conversie volan dreapta stanga
Conversie volan dreapta stanga

Pentru o astfel de conversie vei avea nevoie de piesele de schimb, acestea trebuie comandata sau, de cele mai multe ori, se gasesc prin parcurile de dezmebrari auto.

La o astfel de conversie vei avea nevoie de consola centrala a masinii, de un nou bord, de volan si suportul de montaj, cablajele electrice, de un nou sistem de directie, de sistem de iluminare, stergatoare, oglinzi laterale, dar si de o cotiera centrala sau de scaune noi.

Nu uita nici de panoul ignifug care separa motorul de habitaclu, de pedale, fetele de usa, conductele de frana, stopul de ceata sau de sistemul de evacuare ce permite traseul coloanei de directie pe partea stanga a automobilului.

Citeste si: Accident de circulatie. Cum sa procedezi in cazul in care ti-ai lovit masina

Dupa cum vezi, ai nevoie de foarte multe piese, asa ca nu te astepta ca aceasta schimbare de volan de pe dreapta pe stanga sa fie una ieftina. Costurile cu manopera se pot ridica undeva la 1000 de euro, insa la aceste cheltuieli se adauga si piesele!

Mai trebuie mentionat faptul ca pentru a incepe lucrul la masina nu ai nevoie de vreun act oficial, asa ca aceasta este vestea buna. Insa, partea grea va fi sa gasesti un service autorizat de cei de la RAR care iti vor pune la dispozitie actele necesare pentru a putea omologa masina la Registrul Auto Roman.

Totodata, costurile percepute de Registrul Auto Roman pentru conversia volanului de pe partea dreapta pe stanga se ridica la aproape 1.800 de lei.