Schimbare motor RAR. Cum sa o faci ca sa fii in regula
Schimbare motor RAR. Cum sa o faci ca sa fii in regula

Schimbare motor masina la RAR. Cum sa o faci in mod legal


Schimbare motor RAR. In jurul motorului se invarte intreaga functionare a unui automobil, drept pentru care putem spune fara nicio ezitare ca este una dintre componentele tehnice asupra careia trebuie sa ne indreptam toata atentia.

Mai bine spus, trebuie sa tii cont de anumite aspecte extrem de importante care pot face diferenta intre un motor functional si unul care trebuie schimbat.

Spre exemplu, daca nu schimbi distributia la timp, vei ajunge mai mult ca sigur in situatia de a strica motorul. Singura varianta pe care o mai ai la dispozitie apoi este aceea de schimbare a motorului.

Schimbare motor masina la RAR. Ce trebuie sa faci?

Schimbare motor RAR
Schimbare motor RAR

In cazul in care ajungi in situatia de a fi nevoit sa apelezi la RAR pentru o schimbare de motor, trebuie sa stii ce ai de facut pentru a nu avea niciun fel de probleme mai apoi la RAR.

Asa cum stim deja cu totii, o masina nu poate circula legal pe drumurile publice fara a avea un ITP valabil.

Masinile noi sunt obligate sa faca inspectia tehnica periodica la trei ani de la data iesirii de pe portile fabricii. Apoi, masinile care au o vechime de pana la 12 ani sunt obligate sa faca inspectia tehnica periodica la fiecare doi ani.

In cele din urma, masinile care au o vechime de peste 12 ani vor fi obligate sa faca aceasta inspectie in fiecare an.

Citeste si: Cum sa montezi folii auto in mod legal, pentru a nu primi amenda

In mod normal, daca totul este in regula cu masina pe care o conduci, inspectia tehnica periodica nu trebuie sa iti provoace niciun fel de griji.

Intregul proces dureaza de cele mai multe mai putin de doua ore, costul fiind in general de aproximativ 150 – 200 de lei.

Pentru efectuarea acestei inspectii tehnice periodice vei avea nevoie de cartea de identitate a vehiculului in copie sau in original, de certificatul de inmatriculare in original si de cartea ta de identitate.

De asemenea, vei mai avea nevoie si de o asigurare RCA valabila. Toate acetele sunt necesare pentru o schimbare de motor la RAR.

Acte necesare pentru omologarea motorului unei masini la Registrul Auto Roman

Omologare motor masina RAR
Omologare motor masina RAR

Schimbare motor RAR. Revenind acum la subiectul de la care am pornit aceasta discutie, trebuie sa stii ca va exista o problema daca seria motorului din cartea de identitate a vehiculului nu coincide cu cea de pe motor.

Mai exact, nu vei putea sa faci inspectia tehnica periodica. Nu iti face griji insa, asta inseamna ca mai intai de toate vei fi nevoit sa te duci la Registrul Auto Roman pentru omologarea motorului.

Daca vei face asa, specialistii RAR vor verifica numai aspectele legate de operatiunea in sine, precum fixarea motorului sau pastrarea elementelor pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Citeste si: Cum sa faci o radiere auto in 2021 si ce acte sunt necesare

In schimb, daca ai montat un motor diferit fata de cel initial, care are performante diferite, vor fi efectuate niste probe specifice in cadrul Laboratorului de incercari pentru securitate rutiera din cadrul RAR. Astfel, operatiunea de schimbare a unui motor devine un pic mai complicata.

Pentru omologarea noului motor vei avea nevoie de urmatoarele documente:

  • cartea de identitate a vehiculului
  • adeverinta primita de la service-ul auto unde s-a operat inlocuirea unitatii de motorizare
  • cerere activitate RAR completata olograf de catre solicitant pe propria sa raspundere, care va fi semnata in prezenta angajatului Registrului Auto Roman care efectueaza prestatia
  • actul de identitate al proprietarului masinii

Procesul este unul destul de simplu, acestea fiind singurele documente de care ai nevoie pentru a putea modifica cartea de identitate a vehiculului.

Evident, daca vrei sa nu te complici deloc, asculta de recomandarea celor de la RAR si alege sa inlocuiesti motorul cu unul similar. Astfel, operatiunea de schimbare a unui motor la RAR e mai simpla.