Cum sa te ocupi de pregatirea autoturismului pentru iarna si ce sa ai in vedere
Cum sa te ocupi de pregatirea autoturismului pentru iarna si ce sa ai in vedere

Cum sa te ocupi de pregatirea autoturismului pentru iarna si ce sa ai in vedere


Pregatirea autoturismului pentru iarna. Afla cum ar trebui sa faci asta, dar mai ales ce sa ai in vedere pentru a nu intampina dificultati pe perioada sezonului rece. Iata ce trebuie sa stie orice sofer!

Cum sa te ocupi de pregatirea autoturismului pentru iarna si ce sa ai in vedere – Cuprins:

Pregatirea autoturismului pentru iarna. Cum sa faci asta

Pregatirea autoturismului pentru iarna
Pregatirea autoturismului pentru iarna

Trebuie sa recunoastem faptul ca nu putem opri venirea iernii pentru a ne proteja masina, insa avem alternative asa ca nu ar fi rau sa stii cum sa te ocupi de pregatirea autoturismului pentru iarna.

In primul rand, trebuie sa stii ca pe masura ce scad temperaturile exterioare, la fel o sa scada si presiunea din anvelopele tale. Asadar, nu ar fi rau sa le verifici pe perioada iernii pentru a te asigura ca anvelopele au presiunea recomandata de producator. Nu uita ca o presiune scazuta insemana si un consum mai mare de combustibil!

Si daca tot suntem la capitolul anvelope, ar fi bine sa le verifici pentru a te asigura ca mai pot fi folosite. O anvelopa este uzata atunci cand mai are 4-5 mm de profil, asa ca poti testa acest lucru folosind o moneda de 5 bani, pe care o bagi in mijlocul anvelopei intr-unul din santurile acesteia.

Daca acea linie de sub inscriptia “bani” se va vedea, atunci anvelopa trebuie sa fie schimbata pentru ca este uzata. In cazul in care inscriptia “bani” se vede la limita sau chiar intra in acel profil, anvelopa mai poate fi folosita.

DOT anvelope
DOT anvelope

Nu uita nici de DOT-ul anvelopei, pentru ca ar trebui sa verifici vechimea acestora. DOT-ul este un numar din 4 cifre, primele soua reprezentand saptamana, iar ultimele doua anul de fabricatie al anvelopei. Este recomandat ca anvelopele sa nu fie mai vechi de 4-5 ani.

Dupa ce te-ai ocupat de anvelope, ar fi bine sa te ocupi si de farurile masinii. In primul rand, daca acestea nu functioneaza corespunzator ar fi bine sa le repari sau sa inlocuiesti becurile arse. Totodata, daca farurile sunt matuite te sfatuim sa apelezi la un service specializat sau sa le cureti acasa. In cazul in care nu stii cum sa faci asta, ti-am pregatit aici un mic ghid despre cum sa cureti farurile matuite ale automobilului.

Pentru ca temperaturile scad pe durata sezonului rece, este indicat sa schimbi si lichidul de parbriz. Daca nu vrei ca acesta sa inghete, ar fi bine sa il schimbi cu unul care rezista la temperaturile scazute. In caz contrar, lichidul poate ingheta si va dilata acel vas pana ce il va sparge, ceea ce inseamna ca vei cheltui bani cu inlocuirea acestuia.

Bineinteles, antigelul este esential pentru ca masina ta sa functioneze in mod corect pe timp de iarna. Asigura-te ca ai destul in instalatie si testeaza-l pentru a te asigura ca nu este vechi, pentru a beneficia de aceleasi proprietati.

Ceara pentru masina
Ceara pentru masina

Nu ar fi rau sa aplici un strat protector de ceara pentru caroseria masinii. Acumularile de murdarie, sare sau noroi iti pot da adevarate batai de cap asa ca iti recomandam sa protejezi masina si sa eviti alte probleme.

Daca nu vrei sa te lovesti de problema oglinzilor inghetate, atunci te sfatuim sa ai in masina doua pungi speciale pentru a pastra alimentele in congelator. Pe timp de noapte, le poti folosi pentru oglinzile exterioare ale masinii pentru a nu mai pierde timpul cu dezghetarea acestora dimineata.

Citeste si: Cum sa faci o constatare amiabila online de pe telefon

Si bateria masinii trebuie verificata inainte de sosirea sezonului rece pentru ca automobilul va consuma mai multa energie. Nu uita ca motorul va porni mai greu, asa ca iti recomandam sa faci un test pentru baterie si sa o inlocuiesti daca nu mai furnizeaza aceeasi putere.

Pentru ca franele sunt esentiale, ar fi bine sa verifici si sistemul de franare al masinii. Pe timp de iarna, umezeala si sarea folosita de drumari poate cauza probleme.

Si nu uita nici de interior! Asigura-te ca instalatia de incalzire a masinii functioneaza perfect. Nu credem ca vrei sa ingheti atunci cand circuli pe timp de iarna, pentru ca nu este chiar cel mai comod lucru pe care l-ai putea face!