Cum sa obtii numere de inmatriculare verzi. Acte necesare si tip de vehicul
Cum sa obtii numere de inmatriculare verzi. Acte necesare si tip de vehicul

Cum sa obtii numere de inmatriculare verzi. Acte necesare si tipul de vehicul


Cum sa obtii numere de inmatriculare verzi. Ce acte sunt necesare si ce tip de vehicul trebuie sa detii pentru a le putea folosi. Iata ce trebuie sa stii si de ce au decis autoritatile sa le foloseasca.

Cum sa obtii numere de inmatriculare verzi. Acte necesare si tip de vehicul – Cuprins:

Ce tip de vehicule pot utiliza aceste placute

Masina electrica la incarcat
Masina electrica la incarcat

Inainte de toate, trebuie sa stii ca aceste placute de inmatriculare de culoare verde sunt destinate exclusiv vehiculelor electrice. Mai mult de atat, autoritatile planuiesc sa ofere anumite facilitati soferilor care conduc acest tip de masini.

Printre avantaje vorbim despre reduceri de taxe sau impozite, parcare gratuita in anumite zone ale oraselor sau acces in zonele unde au voie doar vehiculele cu emisii reduse.

Citeste si: Cum sa folosesti ghiseul.ro daca vrei sa-ti platesti amenzile si impozitele online

Asadar, masinile electrice vor primi de acum incolo numere de inmatriculare verzi. Totusi, daca si tu detii un automobil electric pe care l-ai achizitionat de ceva timp si vrei sa obtii si tu aceste placute de inmatriculare, o sa iti explicam ce trebuie sa faci pentru a le putea preschimba pe cele existente.

Cum sa obtii numere de inmatriculare verzi. Acte necesare

Numere de inmatriculare verzi
Numere de inmatriculare verzi

Inainte de a iti explica ce acte sunt necesare pentru a obtine numerele de inmatriculare verzi, trebuie sa stii si ce pret au aceste placute. Ei bine, contravaloarea acestora este de 20 de lei pentru o placa de tip A, 23 de lei pentru o placa de tip B (destinata partii din spate a autovehiculelor de teren ce sunt dotate cu un loc special de amplasare) sau de 17 lei pentru o placa de tip C destinata motociclurilor.

Mai trebuie sa stii ca pentru un numar preferential vei mai achita o taxa de 45 de lei. Practic, numerele de inmatriculare verzi te vor costa nu mai putin de 65 de lei.

Ce acte sunt necesare pentru obtinerea placutelor de inmatriculare de culoare verde:

  • cerere pentru schimbarea placutelor de inmatriculare
  • cartea de identitate a vehiculului (CIV) in original
  • certificatul de inmatriculare (talonul) in original
  • Placutele de inmatriculare existente pe automobilul tau
  • Copie dupa contractul de asigurare de raspundere civila auto obligatorie (RCA) care sa fie in termen de valabilitate
  • Dovada platii contravalorii placutelor cu numarul de inmatriculare (20 Lei)
  • Actul de identitate al solicitantului

In cazul persoanelor juridice, pe langa actele de mai sus vei avea nevoie de o copie dupa certificatul de inregistrare al firmei, dar si o imputernicire pentru reprezentantul legal. Daca documentele se vor depune de o alta persoana, aceasta va avea nevoie de o procura speciala care sa fie autentificata de un notar public.