Masinile electrice devin din ce in ce mai populare si incep sa le inlocuiasca pe cele clasice, care au motoare termice. Totusi, trebuie sa stii cateva lucruri despre aceste automobile, asa ca astazi iti vom spune cum sa conduci o masina electrica pentru un „range” mult mai mare. Autonomia masinilor electrice ramane singura problema, asa ca trebuie sa stii mai multe lucruri.
Ce trebuie sa stii despre masinile electrice
Mai intai, haide sa aflam cateva lucruri pe care trebuie sa le stii despre masinile electrice. Dupa cum bine stim, masinile cu motoare termice vin cu transmisii automate sau manuale, iar cu totii suntem obisnuiti cu acest lucru. Ei bine, masinile electrice au o transmisie cu un singur raport, pur si simplu selectezi drive si apesi acceleratia.
De asemenea, masinile electrice ofera putere si cuplu instant, asa ca o sa dureze ceva pana te vei obisnui. Masina are tot timpul rezerve de putere, asa ca la o mica apasare de acceleratie vei vedea cum lasa in urma orice masina cu motor termic.
Daca iei in considerare cumpararea unei masini electrice second hand mai veche, ar trebui sa fii foarte atent la autonomia pe care o ofera bateria. Se poate intampla fix ca la telefoanele mobile mai vechi, cand incarci bateria insa aceasta se descarca repede. Acelasi lucru se poate intampla si cu masina ta.
Un alt lucru cu care trebuie sa te obisnuiesti este faptul ca masinile electrice nu fac zgomot. Este un pic ciudat la inceput, insa o sa iti placa la nebunie acest lucru. O sa vrei sa mergi cu geamul deschis pentru ca pare ireal, insa ai mare grija la pietoni sau la cei ce merg pe jos pe mijlocul strazii, pentru ca nu te vor auzi si va trebui sa ii atentionezi cu ajutorul claxonului.
In anotimpul rece, masinile electrice isi pierd 30% din autonomie si probabil ati vazut acest comportament si la telefonul mobil. Cand este rece afara, bateria se consuma mai repede. Ei bine, asa se intampla si cu o masina electrica.
In zilele calde de vara, aerul conditionat are acelasi efect asupra masinii electrice. Energia din baterii se consuma mai repede, asa ca o sa trebuiasca sa deschizi geamul pentru a salva si autonomia masinii.
Incarcarea bateriei este si ea un proces de durata, iar daca masina ta vine cu o baterie cu capacitate destul de mare, va fi nevoie sa o lasi la incarcat toata noaptea. Pretul de reincarcare nu este mare, pentru ca 1 kWh costa in jur de 1.29 lei, asa ca pentru incarcare unei masini electrice cu o baterie de 50 kwh vei plati 65 de lei si vei avea o autonomie de 350 km.
Cum sa conduci eficient o masina electrica pentru o autonomie mai mare
Primul sfat pe care ti-l dam atunci cand urci pentru prima data intr-o masina electrica, este sa conduci extrem de calm. Nervii nu iti aduc nimic bun si iti pot consuma bateria masinii, atunci cand conduci haotic. Condusul agresiv scade eficienta unei masini electrice cu pana la 30%. Asadar, apasa acceleratia incet si cu masura! Fii atent si la viteza maxima, pentru ca si aceasta iti consuma energia din baterie!
Anticipeaza opririle din trafic si lasa masina sa mearga singura. Nu uita ca o masina electrica este prevazuta cu franare regenerativa, care presupune recuperarea partiala a energiei cinetice a vehiculului si stocarea acesteia in baterie, pentru a fi folosita ulterior.
Intretinerea masinilor electrice costa mult mai putin pentru ca aceasta nu vine cu turbina, supapa EGR sau filtru de particule. Totusi, este necesar sa ii faci verificarea la timp, pentru ca bateria masinii se raceste pe baza de lichid, iar daca nivelul este scazut, atunci si autonomia va scadea la randul ei. Mai mult, incalzirea bateriei poate afecta si durata de viata a acesteia.
Asigura-te ca presiunea in pneuri este optima. Daca anvelopele masinii tale nu au presiunea corecta, acest lucru poate afecta si autonomia, pentru ca va consuma mai multa energie pentru a functiona.
Dupa cum spuneam mai sus, aerul conditionat poate scadea serios autonomia bateriei tale, expertii spun ca aceasta este afectata cu pana la 20%. Acelasi lucru se intampla si in sezonul rece! Incearca sa limitezi folosirea incalzirii sau a aerului conditionat, pentru ca asa vei avea si o autonomie mai mare.
Daca te afli pe autostrada sau pe un drum national si circuli cu viteza, evita deschiderea geamurilor, pentru ca acest obicei iti poate scadea autonomia masinii mai rau ca in cazul in care vei folosi climatizarea.
Planuieste-ti cu atentie traseul inainte sa pleci la drum. Chiar daca e in oras sau in afara acestuia, nu e rau sa folosesti o aplicatie precum Waze sa vezi daca este aglomerat sau daca pe traseul tau exista scurtaturi.
Afla si cum sa scapi de mirosul de tigara din masina sau cum sa cureti tapiteria din piele a masinii cu Lapte Doina.