Accident de circulatie. Cum sa procedezi in cazul in care ti-ai lovit masina
Accident de circulatie. Cum sa procedezi in cazul in care ti-ai lovit masina

Accident de circulatie. Cum sa procedezi in cazul in care ti-ai lovit masina


Accident de circulatie. Afla cum sa procedezi in cazul in care ti-ai lovit masina, care sunt pasii pe care sa ii urmezi si cum faci o intelegere amiabila daca accidentul nu a fost din vina ta.

Accident de circulatie. Cum sa procedezi in cazul in care ti-ai lovit masina – Cuprins:

Cum sa procedezi in cazul unui accident de circulatie

Accident de circulatie
Accident de circulatie

Un accident de circulatie nu este un sfarsit de lume, mai ales daca vorbim despre accidentele usoare. Totusi, nu multi stiu cum sa procedeze si ce trebuie sa faca in cazul unui astfel de eveniment nefericit.

In primul rand, trebuie sa stii care accidente sunt considerate usoare si cand este nevoie de interventia echipajelor de la Politia Rutiera. 

Ei bine, se considera accident usor un eveniment din care au rezultat doar pagube materiale la cel putin unul dintre autovehiculele implicate, acesta a avut loc pe drumuri care sunt deschise circulatiei si cel putin unul dintre vehiculele implicate se afla in miscare.

Daca si tu ai fost implicat sau implicata intr-un accident usor, ar trebui sa stii ca primul pas va fi sa scoti automobilul in afara partii carosabile, daca starea acestuia iti permite. Masina trebuie sa fie pozitionata astfel incat sa nu incurce traficul, asa ca o poti trage cat mai aproape de bordura.

Totodata, daca ai facut un accident de circulatie, ar fi indicat sa fac si cateva poze pentru a te ajuta in cazul unei constatari. Accidentele se declara la Biroul de Accidente Usoare daca unul dintre soferi nu este de acord cu solutionarea prin intelegere amiabila sau daca acesta paraseste locul accidentului.

Daca soferii implicati se inteleg si vor sa faca o constatare amiabila, evenimentul se declara in termen de 2 zile lucratoare. In acest fel, scapi de batai de cap inutile si nu va mai fi nevoie sa te prezinti la Biroul de Accidente Usoare.

Cum sa faci o constatare amiabila

Constatare amiabila
Constatare amiabila

Dupa un nefericit accident de circulatie si daca soferii sunt de acord, se va face o constatare amiabila. Acest document este necesar pentru a deschide dosarul de dauna auto care te va ajuta sa iti repari automobilul.

Pentru constatarea amiabila sau amiabila auto vei avea nevoie de cartea de identitate, permisul de conducere, certificatul de inmatriculare al masinii si de polita RCA.

Documentul de constatare amiabila se obtine de regula de pe site-ul firmei de asigurare la care masina soferului vinovat este asigurata. Companiile de asigurare sunt obligate conform legii sa tipareasca si sa distribuie formularul de amiabila auto, insa in cazul in care nici un sofer nu il are, il poti descarca online.

Completarea unui document de constatare amiabila este destul de simpla, in partea stanga (colorata cu albastru) va completa soferul vinovat (Vehicul A), iar in partea dreapta (colorata cu galben) va completa soferul pagubit (Vehicul B).

Citeste si: Cum sa verifici valabilitatea asigurarii auto (RCA) online daca ai pierdut polita

Pe partea din mijloc se trec imprejurarile in care a avut loc acel accident de circulatie, iar in spatiul gol din partea de jos se va realiza o schita a accidentului. Sub schita vor semna ambii soferi implicati in eveniment.

Dupa ce ai completat documentul si acesta a fost semnat de ambii soferi, urmeaza sa te prezinti la firma de asigurari la care avea asigurare soferul vinovat, cu urmatoarele deocumente:

  • talon
  • permis de conducere
  • copie dupa cartea de identitate
  • polita RCA a soferului vinovat
  • constatarea amiabila
  • cerere de despagubire
  • delegatie, doar in cazul in care masina este inmatriculata pe persoana juridica (firma)

Totodata, mai poti face amiabila auto si din aplicatia Amiabila, care poate fi folosita de pe un smartphone. Tot ce trebuie sa faci este sa completezi datele necesare, datele legate de accident, sa faci fotografiile cu accidentul si sa le introduci in aplicatie, iar apoi sa realizezi schita accidentului.