Sterilizarea cainilor. Cum sa sterilizezi un caine si de ce este obligatoriu, in conditiile in care tara noastra intampina probleme in ceea ce priveste inmultirea necontrolata a cainilor de rasa comuna si metisii acestora. Obligatiile stapanilor de caini de rasa comuna.
Sterilizarea cainilor de rasa comuna si metisii lor
Potrivit Legii nr. 258/2013, toti stapanii de caini care nu sunt de rasa, au obligatia de a steriliza animalutul. Este o masura care, intr-un final, va pune capat problemei inmultirii necontrolate si a suprapopulatiei de catei.
Mai mult decat atat, se va pune capat si suferintei necuvantatoarelor care sfarsesc aruncate pe camp sau prin alte locuri unde nu au sansa la viata, aruncati de oameni fara suflet, pentru ca nu au posibilitatea, si nici nu vor, sa-i ingrijeasca. Asadar, trebuie sa acorzi o importanta mai mare atunci cand vine vorba de sterilizarea cainilor.
Aceeasi lege prevede si sanctiuni dure pentru cei care refuza sa-I castreze. Aceasta este cuprinsa intre 5.000-10.000 de lei conform art. 13^2 din O.U.G. nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan.
Statul roman vine in ajutorul stapanilor de catei de rasa comuna si metisii lor prin organizarea periodica de campanii gratuite de sterilizare, la care pot fi duse si pisicutele.
Cei care nu pot astepta campaniile gratuite se pot adresa cabinetelor veterinare din raza de resedinta. Multe dintre ele nu vor percepe taxe pentru procedura medicala. Va trebui doar sa te interesezi si sa mergi acolo unde crezi ca este cel mai bine pentru bugetul si animalutul tau.
Pentru a face operatia, va trebuie sa faci o programare la cabinetul veterinar ales. Inainte de operatia propriu-zisa, va trebui sa aduci catelul la cabinet pentru un consult pre-anestezic.
Animalul isi va reveni repede dupa intereventia chirurgicala, dar va depinde mult si de marimea lui, cat si de anestezicul folosit.
Daca nu vorbim de operatie gratuita, atunci fiecare cabinet veterinar in parte va avea propriile preturi. Nu exista unul standard. Daca se recomanda zile de internare, pentru fiecare zi se va percepe o suma de bani, atat pentru tratament, cat si pentru cazare.
Sterilizarea cainilor vs. castrare
Castrarea sau sterilizarea cainilor este o operatie foarte usoara care presupune indepartarea organele reproducatoare.
In cazul masculilor, procedura se numeste castrare si este recomandat sa fie facuta cand animalutul are varsta de 6-12 luni. Este o interventie chirugicala foarte putin invaziva ce implica eliminare testiculelor. De regula masculii isi revin la cateva ore dupa procedura chirurgicala.
In cazul femelelor, procedura se numeste sterilizare si este mult mai invaziva decat cea pentru mascului, iar timpul de refacere este mai indelungat. Se recomanda sa fie facuta dupa ce femela a avut prima menstruatie.
Citeste si: Cum sa calculezi varsta la caini. Cati ani are cainele tau?
Operatia este efectuata printr-o incizie de-a lungul abdomenului. Trebuie sa stii ca poti solicita ca operatia sa fie efectuata laparoscopic. Animalutul se va reface mult mai repede decat prin procedura clasica.
Nu trebuie sa-ti faci griji ca necuvantatorul va suferi. Pe tot timpul operatiei va fi sub anestezie si nu va simti nimic.
De regula, medicul veterinar va prescrie cainilor operati diferite analgezice pe care va trebui sa i le administrezi la domiciliu. Va fi protejat de orice disconfort post-operator.
Beneficiile sterilizarii si castrarii
Poate nu iti dai seama, dar operatia are multiple beneficii asupra animalului supus procedurii. Pe langa stoparea inmultirii necontrolate, operatia are un mare cuvand de spus si in cazul prevenirii unor boli grave.
Spre exemplu, in cazul cainilor, castrarea ii va proteja de tumori testiculare si reduce si riscul de dezvoltare al cancerului de prostata. De asemenea, este protejat si de diferite infectii.
Operatiile de aceste gen mai au si beneficiul ca pot reduce impulsurile agresive naturale.
In cazul femelelor, acestea vor fi protejate de cancerul mamar, dar si de aparitia infectiilor uterului. De asemenea, previne aparitia gestatiilor false. Acestea pot duce la probleme de comportament si afectiuni medicale grave.
Obligatiile stapanilor de caini de rasa comuna
Stapanii de caini de rasa comuna sunt obligati prin lege sa indeplinesca mai multe oblligatii. Una dintre ele este sa asigure un adapost corespunzator, hrana si apa suficiente. Trebuie sa asigure si posibilitatea de miscare suficienta, ingrijire, atentie si asistenta medical veterinara. In caz contrar, legea prevede sanctiune contraventionala de la 1.000 la 3.000 de lei conform art. 5, alin 1 din Legea nr. 205/2004 privind protectia animalelor.
Stapanii trebuie sa identifice animalul in termen de 90 de zile de la fatare sau inainte de vanzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea in spatii publice. In caz contrar, se poate alege cu sanctiune contraventionala de la 2.000-5.000 de lei conform art. 13^3 alin 4 din O.U.G. nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan.
Detinatorii de caini sunt obligati ca, la iesirea cu acestia in spatiile publice, sa aiba asupra lor, carnetul de sanatate al acestora. In caz contrar, pot primi sanctiune contraventionala de la 2.000-5.000 de lei conform art. 43 alin 1 din Anexa H.G. nr.1059/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a O.U.G. nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan.