Cum sa ai grija de cainele tau pe timp de canicula, stiut fiind faptul ca regimul termic ii afecteaza la fel de rau ca si pe noi oamenii. Daca nu sunt protejati, prietenii nostri necuvantatori isi pot pierde viata. Invata cum sa-i ajuti.
Canicula, dusmanul cainilor
Daca esti iubitor de caini, probabil stii ca organismul lor se adapteaza mai usor la temperaturile scazute decat la cele ridicate pentru ca nu au glande sudoripare la nivelul corpului care sa-i ajute sa transpire.
Ei pierd din caldura acumulata prin respiratia accelerata si prin pernitele labutelor (prin ele transpira putin). Cel mai bine se simt cand temperatura ambientala este undeva la 25 de grade Celsius, dar sa nu depaseasca pragul termic de 30 de grade Celsius.
Cum temperaturile de pe timpul verii, din tara noastra, depasesc frecvent 40 de grade Celsius, sistemul de aparare impotriva caniculei este insuficient si este momentul sa le aratam ca-I iubim si sa facem tot ce putem pentru ei pentru a-i racori.
Trebuie sa intelegi ca daca temperaturile de peste 30 de grade Celsius persista, organismul cainilor nu va reusi sa compenseze schimbul de caldura cu mediul exterior. In aceasta situatie, pot face soc termic si pot chiar muri.
Gradul de toleranta la caldura difera si in functie de rasa. Cei mai rezistenti sunt cateii de talie mica, in timp ce patrupedele de talie mare, desi puternice la o prima vedere, vor fi raspuse de caldura daca nu sunt ajutate.
Semne ca patrupedul tau sufera din cauza supraincalzirii
Primul semn pe care cainele tau il arata cand sufera din cauza temperaturilor mult prea ridicate pentru ele este gafaitul. In cazuri extreme, daca nu-l ajutam sa se racoreasca, animalul poate sa se confrunte cu varsaturi si scaune moi. Uneori, pot sa apara si convulsiile.
Gingiile de o culoare nefireasca sunt un alt simptom al supraincalzirii.
Un alt semn care apare cand sufera din cazua caldurii este si acela ca nu va mai raspunde comenzilor tale si pare epuizat.
Desi nu trebuie sa stea sub nicio forma in soare, dar se intampla asa ceva, trebuie sa stii ca animalul tau ar putea sa faca insolatie. Intr-o astfel de situatie, absolut nedorita, vei observa ca are ochi sticlosi, saliveaza excesiv, este letargic si are febra.
Cum sa ai grija de cainele tau cand e canicula
Exista doua variante pentru stapanii de caini: cei care stau in casa si cei care au padocul lor in curte.
Daca esti stapan de caine care sta in casa, in primul rand trebuie sa ai grija sa-l scoti la plimbare numai dimineata devreme si seara tarziu. Asa vei evita expunerea lui la ulraviolete, temperaturi mari pe care nu le tolereaza si la arsuri la nivelul pernitelor de la labute, extrem de sensibile la caldura dogoritoare a asfaltului.
Daca este posibil, scoate-l la plimbare in locuri cu iarba pentru ca pernitele labutelor vor fi si mai bine protejate de caldura emananta de jos.
Nu lasa animalul de companie niciodata in masina, chiar daca este pornita si aerul conditionat functioneaza. Este bine sa fie supravegheat tot timpul si deplasarile sa fie facute la ore rezonabile, cu temperaturi mai scazute. Pana porneste aerul conditionat din masina si se creaza o temperatura potrivita in habitaclu dureaza si cainele tau ar putea suferi din aceasta cauza, mai ales daca in casa sta in cele mai bune conditii, din acest punct de vedere.
Cum am mentionat deja, este indicat sa nu nu-l lasi in masina, mai ales daca este vorba de orele critice de dupa pranz. Daca situatia nu poate fi evitata, in momentul cand cobori din masina scoate-l si pe el si leaga-l la umbra de ceva sigur (gard, copac, etc.) si asigura-i un castron cu apa proaspata. Incearca sa scurtezi timpul de asteptare cat mai mult posibil.
Citeste si: Hranirea cainelui in functie de varsta. Cum sa o faci in mod corect
Daca este vorba despre un catel de curte, ingrijeste-te ca padocul lui sa beneficieze de umbra. Asigura-i apa proaspata pe tot parcursul zilei. Schimba apa ori de cate ori este nevoie. Daca este posibil, asigura-i o sursa permanenta de apa care sa fie reimprospatata mereu.
Daca obisnuiesti sa-i dai mancare gatita, evident pregatita special pentru el cu alimentele permise regimului sau, aruca la cosul de gunoi ce ramane nemancat. Daca ramane in caldura se va strica si exista riscul ca dupa cateva ore sa manance ce a mai ramas in bol si sa apara probleme digestive.
Medicii veterinari recomanda mancarea uscata pe timpul verii, iar daca ii hranim cu mancare gatita sa aruncam imediat resturile ramase neconsumate.
Mergi cu el sa-l tunzi sau fa chiar tu aceasta operatiune, daca iti permite. Blana in exces ii va face si mai grea viata din timpul zilelor calduroase de vara.
Daca prin preajma locuintei tale traiesc si caini fara stapan, fa un gest frumos si ofera-le apa in zilele caniculare si ceva de mancare. Viata pe strazi, la peste 40 de grade Celsius este extrem de grea!