Cum sa faci taierea muscatelor si de ce este necesara
Cum sa faci taierea muscatelor si de ce este necesara

Cum sa faci ciupirea muscatelor si de ce este necesara


Cum sa faci ciupirea muscatelor. Afla de ce este necesara taierea acestora si cum influenteaza cresterea plantelor din casa sau din gradina ta. Sfaturi pentru incepatori, pentru a avea muscate pline de flori.

De ce este necesara taierea muscatelor si in ce situatii se face

Flori de muscate
Flori de muscate

Cum sa faci ciupirea muscatelor. Ei bine, trebuie sa stii ca taierea muscatelor este o operatiune extrem de importanta, mai ales pentru plantele pe care le-ai pastrat peste iarna. Taierea previne dezvoltarea partilor lemnoase si le va face sa arate foarte bine.

Exista doua metode de taiere a muscatelor, iar operatiunea difera in functie de ce vrei sa faci. Daca vorbim de muscatele pe care le-ai tinut peste iarna, cel mai bine este sa le tai primavara devreme.

Citeste si: Pastrarea muscatelor peste iarna. Cum sa ai grija de florile tale?

Taie toate partile uscate, inclusiv frunzele uscate, iar apoi ocupate si de partile care nu iti par sanatoase. Daca nu stii care sunt partile nesanatoase ale plantei, cel mai bine este sa le pipai si sa vezi care sunt moi. Plantele sanatoase vor fi tari la atingere.

In cazul in care vrei sa ai o planta cu tulpinile lemnoase, atunci taie o treime din acestea. Astfel, muscata ta se va transforma intr-un mic copacel. Doar daca vrei sa obtii asa ceva, taie doar o treime din tulpini. Nu aducem in discutie acum ciupirea muscatelor.

A doua metoda de taiere a muscatelor se refera muscatele pe care nu vrei sa le bagi in casa pe timpul iernii. Acestea se taie toamna.

Cum sa faci ciupirea muscatelor si de ce este recomandata

Cum sa faci ciupirea muscatelor
Cum sa faci ciupirea muscatelor

O alta metoda de taiere a muscatelor se face in timpul primaverii si doar la plantele pe care abia le-ai cumparat sau la cele care au inceput sa inverzeasca atunci cand vine sezonul cald. Este vorba de ciupirea muscatelor, o operatiune ce are la baza indepartarea varfului tulpinii sau a lastarilor laterali.

Practic, aceasta operatiune este necesara deoarece ii va permite plantei sa se ramifice. Dupa ce ai ciupit muscatele, vor aparea noi lastari sub locul unde ai facut taierea. Acest lucru este necesar deoarece planta va da nastere mai multor flori, asa ca o sa ai muscate bogate.

Citeste si: Stimulare inflorire muscate. Cum sa provoci inflorirea abundenta

Ciupirea muscatelor se face primavara, insa nu imediat dupa ce ai transplantat plantele, daca este cazul. Trebuie sa acordam plantei timp pentru a se acomoda, iar dupa ce au trecut 3 saptamani putem face si ciupirea.

Inainte de toate, trebuie sa stii ca ciupirea muscatelor va intarzia si inflorirea, asa ca nu iti recomandam sa faci imediat acest lucru, deoarece vei taia varfurile de crestere unde apar si bobocii.

Drept urmare, iti recomandam sa faci ciupirea muscatelor atunci cand ramurile au o lungime de 8-10 cm. Folosind o foarfeca sau chiar cu ajutorul unghiilor, taie intre 0.5 si 1.5 cm din ramuri. Practic, „ciupesti” varfurile muscatelor.

Acest lucru va forta muscata sa isi dezvolte noi lastari si sa devine mai bogata. Va avea mai multe flori si se va dezvolta mult mai repede. Daca vrei, ciupirea muscatelor se poate face pe toata durata primaverii.