Cultivare patrunjel. Patrunjelul este o planta din zona Marii Mediterane, care s-a adaptat la clima din Romania, avand aceleasi preferinte ca si morcovul in ceea ce priveste conditiile de vegetatie.
Patrunjelul este o planta bienala, ceea ce inseamna ca in primul an de viata se formeaza o radacina ingrosata si o rozeta de frunze, urmand ca in cel de-al doilea sa se dezvolte tulpina florifera. Frunzele sale sunt aromate, iar radacina contine nutrienti importanti. In Antichitate, patrunjelul era utilizat preponderent in scop medicinal.
Beneficii patrunjel
Cultivare patrunjel. Patrunjelul este bogat in vitaminele C si K, dar are si o cantitate mare de proteine, flavonoide, fier, mangan, fosfor, sulf, calciu, inositol si betacaroten. Toate aceste elemente fac din patrunjel un aliat de nadejde in lupa impotriva infectiilor provocate de virusuri, bacterii sau ciuperci, dar si in sustinerea sistemului imunitar. Totodata, ajuta la eliminarea apei din organism.
Este adjuvant in tratamentul afectiunilor cardiace. Frunzele de patrunjel, mai ales cele crude, sprijina fluidizarea sangelui si circulatia acestuia catre creier, impiedica aparitia trombilor, adica a cheagurilor de sange, scad riscul de ateroscleroza si dilata arterele.
Consumate regulat, aceste mici frunze sustin functionarea inimii si impiedica agravarea unor suferinte cronice. Patrunjelul ajuta la reglarea tensiunii arteriale, sustine organismul in procesarea glucidelor si regleaza nivelul colesterolului.
Aliat in lupta cu durerile articulare. Patrunjelul are efect antiinflamator si, potrivit unor studii recente, includerea acestuia in dieta zilnica previne aparitia durerilor articulare, mai ales in reumatism sau guta.
Citeste si: Cum sa infiintezi o cultura de galbenele (Calendula officinalis)
Actioneaza in dezechilibrele hormonale. Substantele continute de patrunjel au un rol important in reglarea nivelurilor hormonale. In plus, patrunjelul previne aparitia crampelor menstruale si lupta eficient impotriva simptomelor sindromului premenstrual.
Este protector hepatic. Cantitatile mici de patrunjel incluse in dieta zilnica au produs schimbari semnificative in starea generala a persoanelor diagnosticate cu hepatita. Se pare ca patrunjelul ajuta la eliminarea toxinelor si refacerea tesuturilor hepatice.
Te scapa de respiratia urat mirositoare. Fiind o planta aromata, desigur ca poti rontai cateva frunze de patrunjel pentru a elimina mirosul neplacut. Trebuie doar sa mesteci cateva frunze de patrunjel timp de cel mult doua minute pentru a scapa de bacteriile din saliva, responsabile pentru mirosurile neplacute ale gurii.
Cultivare patrunjel. Ce trebuie sa stii
Inainte de a te apuca de treaba este important sa stii ca semintele de patrunjel (Petroselinum crispum) germineaza la 2-3 grade Celsius, iar planta se simte bine la cel mult 22 de grade.
Plantele mature rezista la temperaturi scazute, pana la -28 de grade Celsius, in vreme ce plantele mai tinere sunt ceva mai sensibile si nu rezista daca temperaturile scade sub -10 grade Celsius.
Citeste si: Cum sa plantezi avocado folosind un sambure
Trebuie sa mai stii ca patrunjelului ii place mult apa, in sensul ca prefera un sol cu o umiditate de pana la 80%. Daca traieste intr-un sol uscat, atunci redacinile se vor dezvolta insuficient.
Asigura-te ca solul se mentine reavan si in perioadele de seceta si iriga cultura de patrunjel prin picurare, aceasta fiind metoda recomandata de specialisti.
Patrunjelul este si mare amator de lumina, in lipsa acesteia productia fiind limitata, atat cantitativ, cat si calitativ. Patrunjelul se simte bine in soluri usoare, afanate, adanci si bogate in humus, cu un pH neutru sau slab-acid.
Cultivare patrunjel in gradinta. Cand se seamana?
Cultivare patrunjel. Semanatul se face fie toamna tarziu, fie primavara foarte devreme, dar nu inainte ca terenul sa fie pregatit. Ideal ar fi ca pregatirea asta sa aiba loc toamna.
Patrunjelul se simte bine in ingrasamantul organic de la cultura anterioara, asa ca daca tii musai sa faci fertilizarea solului, trebuie mai intai sa faci o analiza chimica a acestuia. Dupa aceasta procedura, solul trebuie mobilizat la o adancime de cel mult 30 de centimetri.
Inainte de semanat se uda pamantul. Atentie! Nu vei iriga cultura nou infiintata. Daca faci asta, risti sa deranjezi semintele si sa compromiti cultura. Semintele se vor tine in apa calduta, la cel mult 35 de grade Celsius timp de 24 de ore, inainte de cultivare pentru a asigura o rasarire rapida, dar si uniforma.
Plantele trebuie insamantate la aproximativ 6 centimetri una de cealalta. Daca vrei si simti ca este necesar, poti trata semintele inainte de a le pune in pamant.
Cultivare patrunjel. Daca te decizi sa infiintezi cultura intr-un spatiu protejat este util sa stii ca semanatul se face timp de o luna – incepand cu jumatatea lunii iulie.
Trebuie pastrata o distanta de 5 centimetri intre plante si 20 de centimetri intre randuri. Si in acest caz, este bine ca pamantul sa fie udat inainte de semanat, iar semintele sa fie tratate.
O cultura noua poate fi infiintata si cu radacini, dar neaparat cu cele care au o lungime de aproximativ 15-20 de centimetri si un diametru nu mai mare de 8 centimetri.
Citeste si: Cultivare bame. Cum sa ai si tu aceste legume in gradina ta
Este indicat ca acestea sa fie plantate la sfarsitul lunii septembrie si pe toata durata lunii octombrie. Si in acest caz, trebuie respectate distantele dintre plante si randuri.
Trebuie sa te asiguri ca folia solarului este curata pentru a permite luminii sa patrunda. In plus, solarul trebuie aerisit, astfel incat temperatura interioara sa se mentina la aproximativ 15 grade Celsius.
Desi patrunjelul este rezistent la temperaturi scazute, nu strica sa il acoperi cu paie, folie de polietilena, ace de brad sau frunze uscate. Nu doar ca il protejezi de frig, dar pastrezi si umiditatea din sol, atat de necesare. Stratul asta de materie organica poate fi mentinut si dupa germinare, avand rol protector impotriva buruienilor.
Bolile si daunatorii patrunjelului
Efectele cele mai bune se obtin cand se alterneaza produsele fungicide cu insecticidele. Solul poate fi afanat cu prasile manuale, in acest fel prevenindu-se aparitia buruienilor si a crustei.
In ceea ce priveste fertilizarea, aceasta se face pentru fiecare recoltare, atat cu ingrasaminte de tipul NPK (azot, fosfor, potasiu), cat si cu ingrasaminte foliare.
Recoltarea patrunjelului se face prin taierea rozetei de frunze sau prin smulgerea efectiva a plantei din sol, insa, atentie, pe timp uscat.