Paduchi la trandafiri. Iata cum sa tii sub control afidele care ataca trandafirii din curte si ce tratamente ar trebui sa folosesti. Nu ignora acesti daunatori, deoarece florile trandafirilor nu vor mai fi la fel de frumoase si nu vor mai mirosi la fel. Este o problema des intalnita si se poate rezolva destul de usor!
Cum arata afidele sau paduchii verzi ai trandafirului (Macrosiphum rosae)
Inainte de toate, ar trebui sa stii ca afidele se inmultesc din luna aprilie pana in luna mai, asa ca atunci cand soseste perioada de inflorire, florile mult iubite sunt afectate. Drept urmare, pana in luna iunie, plantele trebuie protejati impotriva acelor paduchi la trandafiri (Macrosiphum rosae).
Pot observa destul de usor o infestare a trandafirilor cu afide, deoarece frunzele se vor decolora sau deforma, acestea pot capata un aspect stralucitor, dar in acelasi timp devin si lipicioase.
Citeste si: Stimulare inflorire muscate. Cum sa provoci inflorirea abundenta
Aceste lucruri se intampla deoarece afidele consuma seva plantei, iar apoi elimina o substanta dulce care va atrage si alte insecte pe trandafiri, dar si o posibila infestare cu ciuperci precum Capnodium salicinum. Totusi, iti recomandam sa inspectezi cu regularitate plantele din gradina ta pentru a identifica din timp primele semne ale unui atac.
Mai mult decat atat, afidele atrag si furnicile, deoarece excrementele acestui daunator sunt consumate de acele insecte. Furnicile protejeaza afidele si nu de multe ori le ajuta sa ajunga pe ramurile sanatoase, pentru a se hrani.
Mai trebuie sa stii ca paduchii trandafirului au forme aripate si nearipate, dar si diverse culori precum verde, rosu sau verde-galbui. Dupa cum spuneam, afidele se hranesc cu seva din planta, asa ca vor intepa trandafirii.
Cum sa recunosti un atac al afidelor la trandafiri
Paduchi la trandafiri. Primele semne ale unui atac al afidelor la trandafiri poate fi identificat pe frunzele inferioare ale plantelor. Astfel, frunzele sunt atacate, se rasucesc, se ingalbenesc si la final se vor usca si o sa cada.
In acelasi timp, bobocii de trandafiri nu se vor mai deschide sau daca se deschid, florile vor fi mult mai mici si nu vor mai mirosi la fel de mult. Mai mult decat atat, vei gasi afide si pe varfurile de crestere ale trandafirilor.
Plantele nu mai cresc si treptat, se vor ingalbeni, iar apoi se pot usca. Din cauza faptului ca se hranesc cu seva, acesti paduchi reprezinta si principalul mod de transmitere a bolilor la trandafiri. Tocmai de aceea, atunci cand observi prezenta paduchilor, trebuie sa stii ca trandafirii sunt mai expusi la boli.
Dupa cum spuneam, excrementele afidelor contin zaharuri si se mai numesc si roua de miere. Aceasta este consumata si de albine, care vor produce mierea de mana.
Paduchi la trandafiri. Cum sa scapi de afide si care sunt cele mai bune tratamente
Acum ca am ajuns si la tratamentele pe care le aplicam acestor paduchi la trandafiri, vom incepe cu acele capcane lipicioase, care au o culoare galbena. Este cea mai usoara metoda, daca nu vrei sa stai sa verifici plantele periodic.
In cazul in care verifici atent trandafirii si exista un atac de dimensiuni reduse, poti scutura plantele pentru ca afidele vor cadea pe pamant. Astfel, vor deveni hrana pentru insectele benefice din gradina ta. In acelasi timp, poti folosi si un jet puternic de apa.
Bineinteles, poti apela si la ajutorul buburuzelor. Ti-am explicat deja cum sa le atragi in gradina ta si ti-am spus ca o singura buburuza poate consuma cateva sute de afide. Totusi, aceasta este o metoda de durata.
Si despre uleiul de neem am vorbit, asa ca nu uita de acest insecticid natural. Pentru a prepara o solutie pe baza de ulei de neem o sa ai nevoie de 5 ml ulei esential de neem, 2 ml de sapun de Castilia si un litru de apa. Amesteca apa cu sapunul prima data, iar apoi adauga si uleiul esential de neem.
Bineinteles, poti folosi si insecticide, iar cele mai indicate sunt Faster 120 EC, Mavrik 2 F, Mospilan 20 SG sau Teppeki. Ia in considerare faptul ca aplicand insecticide, poti omora si insectele benefice pentru gradina ta.