Romania este situata intr-o zona cu un climat putin pretentios, cu clima temperat-continentala. Sau era…pentru ca acum, de cand cu incalzirea globala pe care o resimtim din ce mai acuta an de de an, avem si noi vreo doua anotimpuri mari si late in loc de patru, cate scria in manualul de geografie ca ar trebui sa avem.
Cum sa cultivi plante exotice
Poate cel mai interesant avantaj din toata povestea asta este ca plantele exotice nu mai sunt asa de exotice in gradinile romanilor.
Totusi, chiar daca putem spune ca s-au schimbat cumva conditiile climatologice, nu putem cultiva orice planta exotica ne trece prin minte.
Este important sa stii ca plantele exotice se dezvolta ca la carte intr-un mediu care sa il imite, pe cat posibil, pe cel natural din punctul de vedere al temperaturii, umiditatii si al luminii.
Citeste si: Cultivare rubarba. Cum sa cresti aceasta planta
De aceea, multi dintre specialistii din domeniu recomanda, mai degraba, ca plantele exotice sa fie cultivate in sera. E adevarat, este o investitie suplimentara, dar pana la urma… daca vrei plante exotice…
Apoi, daca portocalul nu este foarte pretentios cand vine vorba despre tipul de sol, multe dintre plantele exotice se simt foarte bine in soluri acide, iar altele, ceva mai putine numeric, in soluri nisipoase sau cleioase.
Asa cum am mai spus, temperatura este extrem de importanta. Multe dintre plantele exotice nu rezista la temperaturi care scad sub minus 10 grade Celsius.
De aceea, cel putin in cazul acestora, se recomanda ca ele sa fie crescute la interior, fie in casa, in ghiveci, fie in sera, si mutate afara doar cand gradele din termometre urca serios, adica vara.
Ce plante, fructe sau legume exotice poti cultiva in Romania?
Canna este o planta exotica, ea traieste in mod normal in America meridionala, dar s-a adaptat foarte bine conditiilor din Europa.
Este o planta perena, cu flori rosii care seaman foarte bine cu gladiolele. Aceasta ajunge pana la 2 metri inaltime, atinge maturitatea in luna octombrie si tot arunci are niste fructe in forma de glob, cu ceva spini.
Echinacea, despre care stim deja ca este foarte buna pentru potentarea imunitatii, este o margareta salbatica, care creste pe campiile de pe continentul nord-american si care s-a adaptat foarte bine in Europa. Ea infloreste undeva la mijlocul verii.
Daca te gandesti sa imbini utilul cu placutul, atunci poate ca iti vor face cu ochiul fructele exotice care se adapteaza bine in Romania.
Banana nordului este una dintre acestea. Ea are un continut mare de vitamina A si C, dar si de potasiu si seamana la gust cu o combinatie inedita de vanilie si ciocolata.
Iti vine sau nu sa crezi, kiwi-ul este adaptat in Romania. Este originar din Asia si prefera un sol mai degraba calcaros, dar totusi umed.
Si curmalul s-a adaptat la conditiile din Romania, si, la fel lamaiul, smochinul, maslinul, rodia sau goji.
Printre legumele care invata sa traiasca in Romania se numara castravetele amar si rosia cu gust de ananas.
Daca ti se pare un efort prea mare, atunci ti-ar putea placea plantele decorative. In acest fel, ai putea avea o gradina admirata de toti trecatorii.
Ficusul, palmierul, yucca sau dracaena sunt adaptare in Romania.
Intretinerea culturilor de plante exotice
Ce este important de retinut este ca intretinerea acestor culturi nu este deloc scumpa, ba chiar cultivarea unor legume exotice se poate transforma intr-o afacere extrem de profitabila.
De ce nu este scumpa intretinerea? Pentru ca daca reusesti sa asiguri un mediu cat mai apropiat de cel natural, in care cresc si se dezvolta aceste plante, intretinerea lor implica zero costuri si asta pentru ca nu au daunatori naturali in tara noastra.
Evident, nu ma refer aici doar la insectele care pot da batai de cap altor culturi, ci si la diferitele boli care pot pune pe butuci o cultura traditional romaneasca.
Citeste si: Compatibilitate legume in gradina. Cum sa le cultivi in mod inteligent
Daca alegi sa cultivi unele dintre aceste plante in ghivece mici, trebuie sa stii ca in momentul in care le muti este esential sa le iei cu tot cu balotul de pamant format in jurul radacinii si.
Dupa ce le-ai mutat intr-un ghiveci potrivit nevoilor de dezvoltare ale plantei, trebuie sa completezi cu pamant nou si apoi sa adaugi apa pentru a se prinde in noul mediu.
Unele citrice, precum lamaiul sau portocalul nu pot fi plantate direct in gradina, pentru ca sunt foarte sensibile. Este recomandat ca ele sa fie crescute in ghivece, in casa. Undeva catre finalul primaverii pot fi mutate afara, intr-un loc cu mult soare.
Atentie la alternanta de temperatura dintre zi si noapte. Daca temperatura scade noapte sub 10 grade, atunci e mai bine sa le muti in casa pentru a evita compromiterea plantei.
Daca alegi sa cultivi rodie, kiwi sau smochin retine ca s-au aclimatizat destul de bine in Romania, insa plantele tinere nu rezista la ger la fel de bine ca acelea mature.