Solutii anti-inghet pomi fructiferi. Afla cum sa protejezi pomii din livada atunci cand temperaturile scad sub 0 grade Celsius si ce ar trebui sa faci pentru ca acestia sa nu fie afectati. Cele mai bune solutii pentru protejarea pomilor fructiferi.
Care este perioada cand pomii fructiferi sunt afectati de inghet?
Inghetul tarziu reprezinta cea mai mare problema pentru pomii fructiferi. De fapt, nu iarna reprezinta adevarata problema, ci asa-numitele „ferestre ale iernii” care apar la sfarsitul acestui anotimp sau la inceputul primaverii.
Daca nu stii ce sunt, vorbim despre acele perioade cand temperaturile sunt mai ridicate decat ar trebui sa fie in mod normal, iar dupa aceea sunt urmate de perioade cu temperaturi negative.
Citeste si: Cum sa plantezi pomi fructiferi. Metode ca acestia sa se prinda!
Efectele sunt destul de mari, iar in urma acestor valuri de frig sunt afectati mugurii, partile lemnoase sau pot fi afectate si radacinile.
Pomii fructiferi mai simpli precum caisul, piersicul sau migdalul sunt cei mai afectati de frig.
Drept urmare, in urma valurilor de frig pot aparea ramuri degerate, scoarta pomilor poate fi afectata, iar in lipsa unui strat de zapada pot fi afectate si radacinile.
Temperaturile intre -7 si -14 grade pot afecta pomii destul de mult, dar si radacinile!
Solutii anti-inghet pomi fructiferi. Cum sa ii protejezi atunci cand este ger
In cazul in care vorbim de pomi sau arbusti care sunt sensibili la ger si care se afla pe arii restranse, cea mai buna solutie este invelirea acestora cu o folie microporoasa anti-inghet de tip agril.
Nu iti recomandam folia de polietilena pentru ca aceasta creste umiditatea la nivelul coroanei, iar aceasta devine mai sensibila la ger. Poti cumpara folia microporoasa de pe eMag.ro.
Daca exista zapada, atunci iti recomandam sa o strangi la baza trunchiului. Aceasta metoda nu are rolul de a proteja pomii, ci de a intarzia pornirea in vegetatie atunci cand temperaturile au crescut, dar urmeaza sa scada la scurt timp.
De asemenea, metoda este eficienta atunci cand sunt diferente foarte mari intre temperatura din timpul zilei si cea din timpul noptii.
O alta metoda utilizata este aplicarea laptelui de var pe trunchi si pe ramurile mai groase ale pomilor fructiferi.
Astfel, lumina va fi reflectata, iar incalzirea trunchiului se va face mai greu. Drept urmare, pornirea in vegetatie va fi intarziata si pomul va fi protejat.
Atunci cand temperaturile scad destul de mult, pomii fructiferi au nevoie de un ingrasamant cu o concentratie ridicata de potasiu.
In acest mod, se asigura plantei o asimilare mai rapida si eficienta a potasiului, atunci cand apar conditiile de stres ce sunt cauzate de temperaturile scazute.
Poti incerca Codifrost Plus, un ingrasamant care previne vatamarea plantelor si pomilor fructiferi atunci cand este ger. Se aplica foliar, adica se pulverizeaza direct pe plante sau pomi fructiferi.
Perdelele de fum reprezinta o metoda arhicunoscuta, iar aceasta este utilizata pentru a impiedica racirea solului si a pomilor. Astfel, se reduc riscurile de inghet!
Mare atentie, expertii recomanda un fum persistent in jurul pomilor, iar acesta trebuie sa fie de culoare alba, pentru ca reflecta mai mult frigul si astfel se evita producerea radiatiei nocturne.
Pentru a obtine aceste perdele de fum vei avea nevoie de gunoi paios, crengi sau frunze, rumegus de lemn ud, turba sau paie umede.
Acestea se vor aseza in diferite puncte din livezi, iar gramezile trebuie sa aiba un diametru de 1.5 metri si o inaltime de 0.8 metri. In interiorul acestor gramezi trebuie sa pui material mai uscat, pentru ca arderea sa se intretina.
Mai poti folosi si brichete speciale care sunt confectionate din clorura de amoniu, naftalina si alte substante fumigene. Acestea pot ridica temperatura aerului cu pana la 2 grade Celsius.
Ai auzit vreodata de antibrumar? Ei bine, aceasta este o inovatie a profesorului Gheorghe Bujorean de la Institutul Agronomic din Timisoara. Antibrumarul este un fel de sobita speciala care functioneaza pe baza de reziduuri de petrol, motorina si titei.
Citeste si: Cum sa plantezi ananas chiar la tine acasa
Partea interesanta este ca aceste sobite pot incalzi o suprafata de aproape 50 de metri patrati si pomii fructiferi pot fi protejati de temperaturi de pana la -7 grade Celsius.
Sobitele se aseaza in zigzag, iar aerul cald care se ridica, va proteja si pomii fructiferi din livada!
Si vantul artificial poate proteja pomii fructiferi de aerul extrem de rece. Poti folosi instalatii de ventilare, care vor inlocui aerul rece de langa sol cu aer cald. Astfel, se va evita inghetarea pomilor fructiferi.
O ultima metoda de protejare a pomilor fructiferi contra inghetului este folosirea aspersoarelor. Da, ati citit bine! Atunci cand apa este pulverizata in atmosfera, temperatura aerului creste cu 2-4 grade Celsius.
Aceasta metoda trebuie declansata cu cateva minute inainte de aparitia inghetului, iar stratul de gheata care o sa se formeze pe ramuri le va ajuta si proteja.
Mai mult decat atat, temperaturile de la exterior vor fi mentinute aproape de 0 grade Celsius.
O singura mentiune: pentru ca metoda sa reuseasca, pulverizarea apei trebuie sa fie foarte fina. De asemenea, distribuirea apei se face uniform si va continua pe toata durata inghetului.
Instalatia de aspersoare trebuie sa fie pornita atunci cand temperatura aerului este de 0 grade celsius la o inaltime de 1.5 metri deasupra solului. Instalatia se va opri atunci cand temperatura va fi de 1 grad Celsius si creste in continuare.