Gratarul acumuleaza grasime si resturi de mancare dupa ce l-ai folosit o vara intreaga. Pentru ca acum vei lua o pauza si nu o sa mai petreci atata timp afara, ar fi bine sa stii cum sa cureti gratarul si sa indepartezi stratul de grasime care s-a adunat pe el. Iata cele mai bune metode.
Cum sa aprinzi gratarul in mod corect
Vom incepe cu un sfat, pentru cei care folosesc cea mai nociva metoda. Nu aprindeti gratarul turnand benzina, motorina, petrol, pacura, diluant sau alte lichide inflamabile, peste carbuni. Carbunii se imbiba cu aceste lichide, iar acestia vor emana un miros urat care va influenta si gustul preparatelor.
Puteti folosi acele pastile speciale si a caror durata de ardere va va ajuta sa aprindeti carbunii. Bineinteles, puteti sa mai adaugati 3-4 coceni daca aveti ori cateva bucati de lemn.
Si un aprinzator electric reprezinta o solutie foarte buna, la fel ca si acele mici butelii cu propan. Tortele vor actiona ca niste aruncatoare de flacari si vor aprinde carbunii numaidecat!
Cea mai simpla metoda de a aprinde focul raman acei saculeti speciali pe care ii gasiti la supermarket si care nu au nevoie de combustibil. Pur si simplu dai foc la sacul de hartie in cele 4 colturi, iar acesta va face restul.
Cum sa cureti gratarul de grasimea acumulata pe perioada verii
O prima metoda pe care o poti folosi este sa cumperi un pachet de cafea mai ieftina, iar dupa aceea sa preperi o cantitate mare, eventual intr-o oala. Pune toata cantitatea de cafea in chiuveta sau intr-un lighean, un functie de cat de mare este gratarul tau, iar apoi lasa-l sa stea acolo timp de o ora.
Dupa ce timpul a trecut, foloseste un burete abraziv si apa fierbinte, pentru a curata toata grasimea si resturile de mancare de pe gratar. Acidul din cafea face toata munca, asa ca o sa vezi si tu minunea dupa ce il clatesti.
Si o ceapa poate face minuni, asa ca taie una in doua si foloseste o jumatate pentru a freca gratarul incins. O sa vezi cum apa continuta de ceapa va actiona ca un aparat de curatare cu abur si va indeparta orice urma de mancare arsa si uscaa.
O solutie din otet si apa (50:50) pusa intr-un recipient cu pulverizator este iarasi eficienta. Amesteca foarte bine inainte de a pulveriza peste gratarul murdar. Lasa solutia sa actioneze timp de 10 minute, iar apoi foloseste un buret de vase abraziv pentru a curata foarte bine. In cazul in care grasimea se curata greu, mareste cantitatea de otet.
Daca iti place sa bei bere atunci cand stai in jurul gratarului, ar trebui sa stii ca poti „sacrifica” putina pentru a curata gratarul. Pune jumatate de sticla de bere peste gratarul cald, iar apoi curata foarte bine cu o perie de sarma. De asemenea, mai poti folosi un ziar vechi.
Mai poti prepara o solutie dintr-un litru de apa fierbinte, o lingura de bicarbonat de sodiu si una de otet. Lasa gratarul sa stea in aceasta solutie pentru o ora, iar apoi curata folosind un burete abraziv.
Folia de aluminiu este eficienta, daca o folosesti impreuna cu otetul. Pulverizeaza otet pe gratar, asteapta pana ce grasimea s-a imbibat bine, iar apoi foloseste folie de aluminiu pentru a freca gratarul.
Dupa ce ai terminat cu curatarea acestuia, asigura-te ca lasi gratarul pe foc timp de 15 minute. Trebuie sa indepartezi orice reziduuri ramase pe acesta, pentru a nu risca sa schimbi gustul preparatelor pe care le pregatesti.
Afla si cum sa mentii mancarea din frigider proaspata mai mult timp, fara sa se altereze gustul sau cum sa cureti toata bucataria folosind lamaie!