Cum sa schimbi sediul social sau punctul de lucru ale unei firme
Cum sa schimbi sediul social sau punctul de lucru ale unei firme

Cum sa schimbi sediul social sau punctul de lucru ale unei firme


In cazul in care activitatea firmei tale s-a modificat, o sa iti aratam cum sa schimbi sediul social sau punctul de lucru al unei firme. Ce trebuie sa iei in considerare si care sunt actele necesare pentru a putea face acest lucru.

Aceasta modificare poate aparea in urma unui contract de inchiriere expirat ori in cazul in care afacerea a fost relocata intr-un alt oras din tara, atunci cand este necesara mutarea sediului social in alt judet.

Ce reprezinta sediul social si punctul de lucru al unei societati?

Pentru a clarifica mai bine situatia, va spuem ca sediul social este o adresa intr-o cladire cu numar administrativ, unde se comunica in mod oficial actele firmei sau corespondenta de la anumite institutii. La sediul social se trimit notificari si documente oficiale, iar acesta se poate obtine printr-un serviciu de gazduire.

Punctul de lucru reprezinta spatiul in care se desfasoara activitatea firmei, iar acesta trebuie declarat la Registrul Comertului. Daca o firma are mai multe spatii, acestea se declara la Registrul Comertului si fiecare va fi un sediu al firmei.

Primul sediu al firmei este sediul principal si se numeste sediu social (la SRL, SRL-D, SA) sau sediu profesional (la PFA, II, IF).

Urmatoarele sedii deschise se numesc sedii secundare (SRL, SRL-D, SA) si puncte de lucru (PFA, II, IF).

O firma poate avea sediul pe o proprietate personala (folosinta gratuita), intr-un spatui inchiriat, intr-un spatiu compartimentat sau la un cabinet de avocat pe o perioada de maximum un an.

Cum procedezi cand vrei sa schimbi sediul social sau punctul de lucru al unei firme?

Atunci cand vrei sa schimbi sediul social sau punctul de lucru, trebuie sa urmaresti pasii de mai jos pentru a sti cum procedezi si ce acte sunt necesare.

Acte necesare pentru schimbarea sediului social sau punctului de lucru al unei firme:

  • Cerere de inregistrare in original, o gasesti aici.
  • Declaratie-tip pe propria raspundere, semnata de asociati si administratori din care rezulta ca firma nu desfasoara la sediul social, la punctele de lucru ori in afara lor, activitatile declarate pentru o perioada de maximum 3 ani (gasesti model aici). Mai mult, din declaratia-tip trebuie sa reiasa ca persoana juridica indeplineste conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectia mediului si a muncii pentru activitatile precizate (model aici)
  • Hotararea AGA (adunarea generala a asociatilor/actionarilor) sau decizia asociatului unic/CA/directoratului sau, daca este cazul, actul aditional la actul constitutiv (original)
  • Dovada care atesta dreptul de folosinta a spatiului destinat sediului social nou (contract de inchiriere, contract de comodat etc.) inregistrat la organul fiscal din cadrul ANAF in a carui circumscriptie se situeaza imobilul
  • Certificatul de inregistrare (original)
  • Actul constitutiv actualizat (original)
  • Dovada privind plata tarifului legal
  • Imputernicirea pentru persoana desemnata sa desfasoare formalitatile legale, daca este cazul
  • Alte avize prealabile prevazute de legile speciale (copie)
  • Avizul privind schimbarea destinatiei imobilelor colective cu regim de locuinta, prevazut de legea Nr. 196/2018 (original) – aveti aici formularul-tip
  • Daca la sediul social nu se desfasoara activitate, administratorul societatii va depune o declaratie pe propria raspundere – aici gasesti model – prin care atesta faptul ca la sediul social nu se desfasoara activitate

Daca firma isi schimba sediul in alt judet, atunci trebuie sa obtineti mai intai o rezervare de denumire prin depunerea unei cereri de verificare disponibilitate si rezervare firma. Cererea trebuie sa contina 3 denumiri, in functie de preferinte, iar taxa de registru este de 72 lei.

Mutarea firmei intr-un alt judet duce si la radierea acesteia din judetul in care a fost inmatriculata prima data si inregistrarea in noul judet. Mutarea sediului social dureaza pana la 5 zile lucratoare in acelasi judet si pana la 20 de zile lucratoare, atunci cand se muta in alt judet.

Ce taxe platiti atunci cand schimbati sediul social sau punctul de lucru

Dupa ce ati pregatit toate actele pe care le-am mentionat mai sus, mai trebuie sa va pregatiti si pentru achitarea taxelor, care difera in functie de locatia noului sediu.

La schimbarea sediului social sau punctului de lucru in acelasi judet, veti achita urmatoarele taxe:

  • 45 lei taxe de registru
  • 27 lei procent din taxele de registru
  • 72 lei pentru fiecare sediu autorizat

La schimbarea sediului social sau punctului de lucru in alt judet, veti achita taxe mai mari:

  • 250 lei taxele de registru
  • 150 lei procent din taxele de registru
  • 72 lei pentru fiecare sediu autorizat

Afla si cum sa faci o firma, ce acte sunt necesare sau cum trebuie sa arate un plan de afaceri.