Cum sa te protejezi daca esti alergic la ambrozie
Cum sa te protejezi daca esti alergic la ambrozie

Cum sa te protejezi daca esti alergic la ambrozie


Daca si tu esti unul dintre „norocosii” ce au alergie la ambrozie, o sa iti explicam pas cu pas ce sa faci pentru a te proteja in perioada cand aceasta planta infloreste.

Iata care este cea mai buna metoda de a te proteja daca esti alergic la ambrozie, cunoscuta in popor si sub denumirea de iarba de paragina, iarba parloagelor sau floarea pustei.

Ce este si cum arata ambrozia?

Pentru cei ce nu stiu, ambrozia face parte din familia plantelor erbacee sau de arbusti, care apartin familiei Asteraceae. Provine din America de Nord si America de Sud, iar partea proasta este ca s-a raspandit prin toata Europa.

Ambroziile nu sunt foarte inalte, desi unele specii pot atinge o inaltime de 4 metri. Aceste plante cresc in soluri nisipoase, mai putin fertile, usor alcaline si de multe ori apar pe marginea drumurilor, in ruderale dar si pe malurile raurilor de campie.

Fertilizarea sexuala a ambroziei este produsa de vant, care imprastie granulele de polen. O singura planta poate produce pana la un miliard de granule de polen, asa ca acum puteti intelege de ce atata lume are alergie la ambrozie. O planta poate avea pana la 30.000 de seminte, iar acestea isi pot pastra calitatile germinative timp de 40 de ani.

Mai mult, ambrozia face si un fruct, o achena acoperita cu spini ce are o forma ovoida, care contine o samanta mica de culoare maro cu forma de varf de sageata.

Afla si cum sa iti dezinfectezi corect mainile si obiectele pe care le folosesti cel mai des sau cum sa iti calmezi pielea dupa inteparutile de tantari.

Cand are loc polenizarea si ambrozia devine periculoasa pentru sanatatea noastra

Perioada in care ambrozia incepe sa produca o cantitate mare de polen incepe cu luna iulie si se incheie tocmai la finalul lunii septembrie, uneori chiar luna octombrie. Planta contine extrem de multe fragmente alergizante, iar persoanele sensibile pot fi afectate de 1-2 granule de polen.

Mare grija daca in apropierea casei aveti terenuri lasate in paragina sau stati la marginea padurilor sau a apelor curgatoare. Sunt locurile ideale pentru ca ambrozia sa creasca! Chiar si in parcuri se poate gasi ambrozia, mai ales daca acestea nu sunt ingrijite.

Ambrozia este rezistenta la arsita, dar si la seceta, asa ca nu va bazati pe faptul ca nu o sa reziste pe timp de vara caniculara. Planta va creste in acelasi timp cu alte buruieni, iar de la jumatatea lunii iulie cand devine dominanta, isi va dezvolta si invelisul floral. Atunci incepe cu adevarat pericolul!

Cum se manifesta alergia la ambrozie si ce trebuie sa stii

In primul rand, iti spunem ca peste 480.000 de persoane au alergie la ambrozie, mai exact la polenul plantei. Vestea si mai proasta este ca numarul acestora este intr-o continua crestere si persoane care nu aveau absolut nicio problema cu planta, au inceput sa dezvolte alergii.

Conform specialistilor, alergiile la polenul de ambrozie sunt cauzate de expunerea la acesta pe parcursul a 3-4 ani.

Cum stii ca ai alergie la ambrozie? Pai, cel mai des, alergia se manifesta ca rinoconjunctivita si astm sau pot aparea si simptome cutanate precum urticaria si angioedemul. Mare grija, pentru ca polenul de ambrozie poate sa agraveze simptomele astmului.

Iata care sunt cele mai intalnite simptome ale alergiei la ambrozie:

  • Stranutul
  • Congestia nazala adica nas infundat
  • Rinoree (secretie nazala apoasa)
  • Cefalee adica durerea de cap
  • Ochi iritati
  • Senzatie de mancarime in gat

Cea mai severa forma de reactie alergica la polenul de ambrozie este socul anafilactic. Acesta poate duce chiar la decese si reprezinta o urgenta medicala.

Pentru a iti da seama daca si tu suferi de alergie la polenul de ambrozie, trebuie sa faci o vizita la medic. Acesta iti va aplica un alergen situat pe suprafate pielii si vei astepta timp de 15 minute pentru a vedea daca exista vreo reactia sau locul se va inflama si va aparea senzatia de mancarime.

Cum sa te protejezi daca esti alergic la ambrozie si ce tratamente exista

Am mentionat faptul ca ambrozia creste aproape peste tot, insa trebuie sa stii ca exista doua zone unde te poti duce pentru a evita problemele cu aceasta planta buclucasa. In perioada august-septembrie, te poti retrage in zonele de munte si dealuri inalte, pentru ca acestea sunt locurile unde nu vei gasi absolut deloc aceasta planta.

Daca nu poti pleca si trebuie sa stai in oras, este necesar sa stii ca nivelurile de polen sunt cele mai ridicate dimineata, asa ca evita expunerea in acel moment al zilei. De asemenea, expunerea poate fi redusa daca eviti deschiderea geamurilor si utilizarea aparatelor de aer conditionat cu filtre.

Polenul poate fi adus in casa si pe hainele pe care le porti pe afara sau prin intermediul animalelor de companie. Daca stii ca ai alergie la polenul de ambrozie, schimba-te imediat ce ai intrat in casa, fa un dus si spala-te bine pe maini dupa ce te-ai jucat cu cainele.

Daca ai alergie la ambrozie, ar trebui sa eviti consumarea urmatoarelor alimente:

  • Banane
  • Pepene galben
  • Miere
  • Ceai de musetel
  • Seminte de floarea soarelui
  • Echinaceea
  • Castraveti
  • Zucchini

Mai mult, este recomandat sa adopti o dieta antiinflamatoare bazata pe fructe si legume organice, dar si proteine din peste sau carne de vita.

Pentru tratamente, trebuie neaparat sa apelezi la un medic alergolog, pentru ca doar el iti va putea spune ce medicamente sa iei si pentru cat timp. Tot medicul iti poate recomanda sa faci un vaccin antialergic, insa doar dupa un set de analize. Nu lua medicamente dupa ureche, mergi la un medic specialist!