Cum sa dezinfectezi ustensilele de bucatarie facute din lemn. Afla care sunt pasii pe care sa ii urmezi, dar si care este cea mai buna metoda pentru a curata ustensilele cat mai eficient. Ce trebuie sa stii si cum sa procedezi in mod corect.
Cum sa dezinfectezi ustensilele de bucatarie fabricate din lemn si cum procedezi

Trebuie sa recunoastem faptul ca ustensilele de bucatarie fabricate din lemn sunt printre cele mai populare, dar te-ai intrebat cum poti sa le dezinfectezi corect? Iata ce ar trebui sa faci si de ce este indicat sa le cureti foarte bine.
Daca inca nu stiai, lemnul este un material poros care poate absorbi umiditatea, asa ca asta poate duce la cresterea numarului de bacterii sau aparitia mucegaiului. Totusi, daca mentii ustensilele din lemn curate, asta nu inseamna ca acestea nu prezinta bacterii sau microbi in porii de lemn.
Cea mai buna metoda de a dezinfecta ustensilele de bucatarie facute din lemn este sa lepui in apa clocotita. In urma procesului o sa vezi toata murdaria care iese din acestea, chiar daca la prima vedere par curate.
Totusi, tine minte ca daca o sa lasi prea mult ustensilele in apa clocotita acestea o sa se deterioreze, asa ca mare atentie. Primul pas va fi sa pui apa pe foc si pe urma sa astepti pana ce da in clocot, iar apoi sa bagi ustensilele si sa le lasi acolo timp de 30 de minute.
Focul nu trebuie oprit, asa ca vei fierbe ustensilele jumatate de ora. Este posibil ca in toata aceasta perioada apa sa isi schimbe culoarea, insa ce vezi acolo este doar murdaria eliminata din acestea. Dupa ce le scoti din apa clocotita, acestea vor trebui spalate cu apa si detergent de vase si abia apoi lasate sa se usuce.

Apa clocotita va expanda lemnul, asa ca toate acele particule de mancare sau ulei vor fi eliberate. Totodata, ustensilele din lemn nu trebuie puse in apa clocotita prea des deoarece in timp se vor deteriora si vor incepe sa se crape.
O alternativa la apa clocotita este sa clatesti ustensilele din lemn cu otet alb sau apa oxigenata, dupa care sa le clatesti cu apa rece si sa le lasi la uscat. Astfel, te asiguri ca elimini bacteriile fara sa folosesti substante chimice din comert.
In cazul in care ustensilele miros urat sau prezinta urme de mucegai, cel mai bine este sa le arunci pentru ca in acest caz este destul de greu sa le dezinfectezi. Acelasi lucru trebuie sa faci si cu ustensilele care prezinta crapaturi, deoarece in toate acele locuri isi fac aparitia bacteriile.
Citeste si: Cu ce se curata arsura de pe ceaune. Cum sa o faci in mod corect
Este foarte important si cum lasi sa se usuce aceste ustensile, deoarece trebuie uscate intr-un spatiu bine aerisit pentru a preveni aparitia mucegaiului. Asadar, tine-le departe de chiuveta sau de aragaz, pentru ca acolo umiditatea este mai ridicata.
In acelasi timp, ustensilele trebuie ferite de suprafete cu temperaturi foarte ridicate, precum aragazul sau cuptorul deoarece acestea vor crapa. Acelasi lucru este valabil si pentru temperaturile de sub 0 grade Celsius, deoarece lemnul va deveni fragil.
Si inca ceva, este indicat ca o data pe luna sa aplici pe acestea un ulei mineral pentru a le ajuta sa reziste pe termen lung. Daca o sa le protejezi, o sa reziste o perioada lunga de timp si o sa le poti folosi fara nici cea mai mica problema.



