De ce putrezesc piersicile pe ramuri. Cum sa ingrijesti pomii si sa eviti aceste probleme
De ce putrezesc piersicile pe ramuri. Cum sa ingrijesti pomii si sa eviti aceste probleme

De ce putrezesc piersicile pe ramuri. Cum sa ingrijesti pomii si sa eviti aceste probleme


De ce putrezesc piersicile pe ramuri. Afla care sunt cauzele pentru care anumite fructe raman in pomii fructiferi, dar si cum sa ii ingrijesti in mod corect pentru a evita aceste probleme si pentru ca recolta sa nu fie diminuata. Ce trebuie sa stii!

De ce putrezesc piersicile pe ramuri. Cum sa ii ingrijesti si sa eviti aceste probleme – Cuprins:

De ce putrezesc piersicile pe ramuri. Cum sa previi acest fenomen

De ce putrezesc piersicile pe ramuri
De ce putrezesc piersicile pe ramuri

De ce putrezesc piersicile pe ramuri. Daca si tu te-ai intrebat acest lucru, atunci cu siguranta te-ai lovit de aceasta problema in gradina sau in livada ta. O sa iti explicam ce trebuie sa stii si care pot fi cauzele!

Cea mai des intalnita problema la piersici este monilioza samburoaselor, o boala deosebit de grava ce afecteaza pomii fructiferi si care este cauzata de ciuperca Monilinia laxa sin. Monilinia cinerea.

Pe langa piersic, monilioza afecteaza si ciresul, caisul, visinul sau prunul. Vestea proasta este ca daca nu o sa aplici tratamentele la timp risti ca pomii fructiferi sa se usuce.

Monilioza este activa de la inceputul sezonului cald, asa ca poate ataca lastarii tineri si ulterior acestia se vor usca. Totodata, poate ataca si florile, care se vor usca si vor ramane prinse de ramuri. In ambele cazuri, piersicul va arata ca si cum ar fi fost expus unor flacari.

Primul pas pe care trebuie sa il faci daca observi aceste semne va fi sa tai ramurile afectate, iar apoi sa le distrugi prin ardere pentru ca boala sa nu se raspandeasca si la alti pomi fructiferi. Este indicat sa folosesti si un mastic pentru a acoperi ranile, daca ramurile taiate au un diametru mare.

Monilioza poate afecta si fructele pomilor fructiferi, care vor incepe sa se brunifice, iar apoi se vor mumifica. Aceasta forma de monilioza se numeste putregaiul brun al fructelor. Prima forma, cea de primavara, se numeste arsura moniliana.

Piersica putrezita
Piersica putrezita

Sub nicio forma nu trebuie sa lasi acele fructe mumificate pe ramurile piersicilor deoarece nu faci decat sa ajuti boala sa se propage si in sezonul urmator. Totodata, boala se va raspandi rapid si la celelalte fructe!

Pentru a combate monilioza samburoaselor va trebui sa aplici tratamente inca de la faza de dezmugurit, iar prima stropire trebuie sa fie cu Cuproxat Flowable. In faza de buton alb va mai fi nevoie de o stropire cu Switch 62.5 WG sau Teldor 500 SC.

Atunci cand florile sunt deschise este recomandata o stropire cu Chorus 50 WG, Teldor 500 SC sau Switch 62.5 WG. Stropirile se fac doar in zilele in care nu ploua si nu bate vantul!

Citeste si: Cum sa combati incretirea frunzelor la piersic si de ce se deformeaza

Si patarea cafenie sau rapanul poate afecta piersicile, iar pe masura ce boala evolueaza coaja acestora isi va pierde din elasticitate, iar ulterior va crapa. Drept urmare, fructele se vor strica si vor incepe sa putrezeasca pe ramuri.

Persicul mai poate fi afectat si de fainare, iar daca atacul este unul intens atunci fructele pot fi acoperite de pete necrotice, iar coaja acestora isi va pierde din elasticitate si apoi vor aparea crapaturi ce vor duce la putrezire.

Pe langa monilioza sau alte boli, persicile pot fi atacate si de daunatori. Spre exemplu, gargarita fructelor este un daunator al carui larve ataca fructele, iar ulterior acestea vor incepe sa putrezeasca pe ramuri sau vor cadea pe pamant.

Si molia orientala a fructelor poate ataca piersicul. Fructele nu vor mai creste deloc, apoi se vor maturiza prematur si se vor rupe foarte usor de pe ramuri.