Cand se recolteaza dovlecii. Afla care sunt semnele ce te anunta ca poti sa recoltezi dovlecii din gradina, dar si de ce ar trebui sa nu ii lasi prea mult daca nu vrei sa se strice. Iata cum sa procedezi pentru a pastra dovlecii pe termen lung.
Cand se recolteaza dovlecii. Cum sa ii pastrezi pe termen lung
Daca si tu te-ai intrebat cand se recolteaza dovlecii mai exact, afla ca nu este o anumita perioada, insa ar trebui sa tii cont de conditiile climatice, dar si de aparitia bolilor sau a daunatorilor care pot afecta calitatea recoltei.
In primul rand, daca preferi ca dovlecii sa aiba o aroma dulce si savuroasa, atunci trebuie sa ii lasi cat mai mult in gradina pentru a se coace bine. Totusi, o sa te lovesti de probleme legate de boli, daunatori, dar si de umiditatea ridicata de pe timpul toamnei ce poate cauza probleme.
Poti face un test infigand unghia in coaja unui dovleac, iar daca aceasta intra cu usurinta inseamna ca este prea moale si mai trebuie lasat sa se coaca. Dovlecii ajunsi la maturitate au coaja tare si daca o sa faci testul cu unghia, o sa vezi ca este foarte greu sa o patrunzi.
Un alt factor care indica nivelul de coacere al dovlecilor este culoarea. Chiar daca unii dovleci pot fi verzi, albiciosi sau portocalii atunci cand se coc, tine minte ca acea culoare trebuie sa fie uniforma pe toata suprafata acestora. Asadar, daca dovlecii tai au o culoare portocalie, insa nu sunt acoperiti in totalitate atunci trebuie sa ii mai lasi sa se coaca.
Dovlecii se pot lasa in gradina pana cand vine primul inghet, adica pana toamna tarziu. In acea perioada, plantele incep sa moara, insa pentru dovleci este perioada ideala ca pulpa acestora sa prinda un gust dulce, ideal pentru a fi folositi pentru prajituri, torturi sau placinte.
Asadar, dupa ce a venit primul inghet este bine sa recoltezi toti dovlecii din gradina. Nu este o idee buna sa ii mai lasi sa stea, deoarece acestia o sa inceapa sa se inmoaie si sa putrezeasca.
Daca locuiesti intr-o zona unde umiditatea este ridicata, atunci este indicat sa recoltezi dovlecii mai devreme. Ca si rosiile, dovlecii o sa se coaca in continuare dupa ce i-ai recoltat, iar in conditii ideale de pastrare o sa devina si mai dulci.
Atunci cand recoltezi dovlecii, tine minte sa lasi cativa centimetri din acea codita, deoarece astfel ii vei proteja si te asiguri ca in interiorul acestora nu vor patrunde insecte, dar nici mucegai.
Citeste si: Cum sa cresti dovleci gigantici si ce trebuie sa iei in considerare
Dupa recoltare, dovlecii se depoziteaza timp de 10 zile intr-un spatiu unde temperaturile sunt cuprinse intre 27 si 29 de grade Celsius, insa unde exista si o buna circulatie a aerului. Dupa aceste 10 zile, orice rana pe suprafata dovlecilor o sa se vindece, asa ca apoi ii vei putea pastra fara probleme timp de cateva luni.
In cazul in care observi ca acestia incep sa miroasa urat, prezinta suprafete decolorate sau exista insecte ar fi bine sa ii arunci. Nu ii lasa langa alti dovleci, deoarece acestia o sa se strice.
Dovlecii se pot pastra la temperaturi de 10-16 grade Celsius timp de cateva 3-4 luni fara sa se strice, iar umiditatea ar trebui sa fie cuprinsa intre 50 si 70%.
La final, iit mai spunem ca nu ar fi rau sa pastrezi semintele dintr-un dovleac atunci cand il tai, pentru a te asigura ca o sa poti semana din nou in anul ce urmeaza. Semintele se spala si apoi se pun la uscat, iar dupa aceea se pot pastra intr-un recipient inchis ermetic, intr-un loc racoros si ferit de lumina.