Cum sa obtii pepeni mari si gustosi. Afla ce trebuie sa iei in considerare daca si tu cultivi pepeni in gradina, dar si ce sfaturi ne dau expertii pentru ca acestia sa creasca in mod sanatos. Ce pasi trebuie sa urmezi si cand se fertilizeaza.
Cum sa obtii pepeni mari si gustosi. Care sunt secretele si ce trebuie sa stii!
Cum sa obtii pepeni mari si gustosi. Daca si tu obisnuiesti sa cultivi pepeni in gradina, atunci o sa iti spunem ce trebuie sa iei in considerare pentru a obtine o recolta buna. Care sunt secretele!
In primul rand, trebuie sa stii ca pepenii au nevoie de 80-100 de zile pentru a se coace si a ajunge la maturitate. In toata aceasta perioada, temperaturile trebuie sa fie cuprinse intre 21 si 30 de grade Celsius pentru ca pepenii sa se poata dezvolta in mod corect.
Semintele de pepeni sau rasadurile se pun in pamant dupa ce temperaturile incep sa creasca, iar solul are deja o temperatura de 16 grade Celsius. Expertii recomanda totusi sa pui semintele direct in pamant, deoarece radacinile rasadurilor pot fi afectate la transplantare si astfel reduci acele riscuri.
Pepenii au nevoie de multa lumina, asa ca este indicat sa ii cultivi pe o suprafata de pamant unde beneficiaza de lumina directa a soarelui pentru cel putin 6-8 ore in fiecare zi. Mai mult de cat atat, solul trebuie sa fie bine drenat si sa aiba un pH de 6.8.
Ca si castravetii sau dovlecii, pepenii produc flori masculine si feminine, asa ca vor avea nevoie de insectele polenizatoare pentru a fructifica. In timpul perioadelor ploioase sau mai reci, este posibil ca insectele polenizatoare sa nu fie foarte active, insa le poti atrage daca o sa cultivi flori in apropierea pepenilor.
Desigur, poti face polenizarea manuala folosind o pensula de pictat si tot ce trebuie sa faci este sa transferi polenul de la florile masculine la cele feminine. Nu este deloc greu, asa ca daca nu sunt insecte polenizatoare care sa te ajute, exista o solutie.
Foarte importanta pentru dezvoltarea pepenilor este apa, asa ca este nevoie sa existe umiditate in sol pe intreaga durata a sezonului de crestere. Totusi, este indicat sa nu uzi frunzele pentru a nu te lovi de problema bolilor precum fainarea.
Pepenii trebuie udati regulat, deoarece daca o sa fluctueze cantitatea de apa te poti lovi de o problema destul de grava si anume puterzirea acestora. Daca exista fluctuatii de apa o sa apara si o deficienta de nutrienti, iar in acest caz mentionam calciul. Acesta previne putrezirea pepenilor, asa ca mare atentie!
Pentru a preveni craparea pepenilor este indicat sa reduci cantitatea de apa cu care ii uzi atunci cand acestia sunt aproape copti. Pepenii contin deja 90% apa, asa ca prea multa o sa duca la craparea acestora.
Sa nu uitam nici de fertilizarea pepenilor din gradina, deoarece este importanta. Totusi, prea mult azot o sa duca la dezvoltarea frunzelor si pepenii nu au nevoie de acest lucru. Ideal este sa folosesti un ingrasamant de tip NPK ce contine mai mult fosfor si potasiu decat azot.
Citeste si: Cum sa folosesti gunoiul de pasare ca ingrasamant pentru pepeni
Este indicat sa adaugi si un strat de paie pentru mulcirea solului. Astfel, vei mentine umiditatea in pamant si apa nu se va mai evapora atat de repede, dar in acelasi timp reduci si riscul de aparitie al bolilor fungice.
Pentru a obtine pepeni mari, trebuie sa reduci numarul acestora pentru fiecare planta. Prea multe fructe inseamna o dimensiune mai mica, asa ca este indicat ca fiecare planta sa nu aiba mai mult de 2 pepeni pentru ca acestia sa creasca mari.
Pentru a putea ajunge la maturitate, pepenii au nevoie intre intre 70 si pana la 100 de zile, in functie de soiul pe care il cultivi si de conditiile climatice. Daca este frig, o sa se coaca mai greu. Pepenii copti o sa aiba acea codita de culoare maro, asa ca atunci ii poti culege fara probleme si ai siguranta ca sunt copti.
In acelasi timp, pepenii galbeni vor avea o culoare intensa cand sunt copti, dar si un miros aparte. Iti poti da seama usor cand pot fi culesi daca o sa ii inspectezi cu atentie.