Cum sa combati incretirea frunzelor la piersic si de ce se deformeaza
Cum sa combati incretirea frunzelor la piersic si de ce se deformeaza

Cum sa combati incretirea frunzelor la piersic si de ce se deformeaza


Incretirea frunzelor la piersic. Afla de ce se deformeaza frunzele acestui pom fructifer, care sunt cauzele, dar si cum sa previi acest fenomen. Ce trebuie sa stii si ce tratamente trebuie sa aplici la piersici pentru ca recolta de fructe sa nu fie pusa in pericol.

Cum sa combati incretirea frunzelor la piersic si de ce se deformeaza – Cuprins:

Incretirea frunzelor la piersic. Cum sa protejezi pomii si ce tratamente trebuie sa aplici

Incretirea frunzelor la piersic
Incretirea frunzelor la piersic

Daca si tu ai observat incretirea frunzelor la un piersic din gradina ta, afla ca boala este cunoscuta sub numele de basicarea si deformarea frunzelor, iar la baza acesteia sta Tahprina deformans, ciuperca ce poate afecta frunzele, lastarii tineri sau fructele.

Aceasta ciuperca ataca in faza de dezmugurit, atunci cand frunzele nu au crescut complet si tesuturile sunt inca moi. Inrosirea frunzelor are loc din cauza unei dereglari hormonale si enzimatice, iar ulterior acestea vor deveni rigide si se vor rupe destul de usor daca sunt indoite.

Dupa ce frunzele incept sa se dezvolte acestea nu mai sunt susceptibile unui atac al ceiupercii, asa ca tratamentele trebuie facute inainte de inflorirea pomilor fructiferi, dar si in timpul infloririi.

Totodata, boala poate afecta si lastarii care se vor umfla si vor avea un aspect turtit. Mai mult decat atat, varfurile acestora se vor usca, iar pe timp de iarna vor fi afectati.

Dupa cum spuneam, ciuperca poate afecta si fructele, care vor crapa si vor cadea prematur inainte sa se coaca. Pe langa piersic, boala poate ataca si nectarinul, caisul sau migdalul.

Mai trebuie mentionat faptul ca ciuperca se va dezvolta foarte bine atunci cand exista umiditate ridicata si temperaturile sunt mai scazute. Daca temperatura depaseste 30 de grade Celsius, riscurile de infectare se reduc foarte mult. Asadar, Tahprina deformans este activa in lunile martie-aprilie.

Basicarea si deformarea frunzelor la piersic
Basicarea si deformarea frunzelor la piersic

Pentru a evita ca piersicii sa fie pusi in pericol, este recomandat sa cultivi soiuri rezistente la aceasta boala. Mai mult decat atat, lastarii atacati trebuie taiati, iar apoi distrusi prin ardere pentru ca boala sa nu se propage si la alti pomi fructiferi.

Foarte importanta este si distrugerea frunzelor afectate care au cazut la baza pomului. Asadar, va trebui sa le aduni si apoi sa le distrugi prin ardere pentru ca ciuperca sa nu apara si in sezonul urmator.

Citeste si: Calendar stropiri piersic. Cum sa tii la distanta bolile si daunatorii acestui pom fructifer

Expertii recomanda sa efectuam neaparat un tratament la piersic dupa caderea frunzelor, mai exact dupa ce pomul a intrat in perioada de repaus vegetativ. Este indicat sa faci un tratament cu un produs pe baza de cupru, iar un exemplu poate fi zeama bordeleza.

In timpul sezonului cald tratamentele se vor face la dezmugurit, la umflarea mugurilor florali, in faza de buton roz, dar si dupa aproximativ 70% din petale au inceput sa cada. In aceste perioade se pot efectua tratamente cu fungicide precum Score 250 EC, Kupferol, Sylitt 400 SC sau Coprantol Duo.

Totodata, este important sa indepartezi lastarii afectati sau frunzele care au cazut, pentru a te asigura ca ciuperca nu se va extinde si la alti pomi. Nu uita nici de taierile de formare, pentru ca aerul sa poata circula fara probleme in interiorul coroanei si pentru a reduce aparitia bolilor fungice.