De ce nu au rod rosiile. Cum sa obtii o recolta buna de tomate
De ce nu au rod rosiile. Cum sa obtii o recolta buna de tomate

De ce nu au rod rosiile. Cum sa obtii o recolta buna de tomate


De ce nu au rod rosiile. Afla cum sa obtii o recolta buna de tomate, dar mai ales cum sa identifici problema din gradina ta si care sunt rezvolarile. Ce trebuie sa stii si ce sfaturi ne dau expertii pentru ca rosiile sa se coaca fara probleme.

De ce nu au rod rosiile. Cum sa obtii o recolta buna de tomate – Cuprins:

De ce nu au rod rosiile. Cum sa ajuti plantele sa fructifice si ce poti face

De ce nu au rod rosiile
De ce nu au rod rosiile

De ce nu au rod rosiile. Daca si tu vrei sa te asiguri ca obtii o recolta buna de tomate si ca ajuti plantele pentru a fructifica, atunci o sa iti spunem cum sa le ingrijesti in mod corect si la ce sa acorzi atentie.

In primul rand, rosiile nu fructifica daca florile cad inainte de a fi polenizate. Acest fenomen are drept cauza principala fluctuatiile de temperatura, iar florile pot fi afectate de ger. Totodata, florile pot fi avortate deoarece planta nu are suficienta apa sau o deficienta de nutrieni. O a treia cauza o reprezinta daunatorii, pentru ca plantele pot fi afectate de anumite insecte.

Trebuie sa stii faptul ca tomatele au nevoie de temperaturi cuprinse intre 10 si 23 de grade Celsius pe timp de noapte pentru a isi pastra florile. Asadar, daca temperaturile au scazut mai mult, atunci florile pot cadea inainte ca acestea sa fie polenizate si sa se transforme in fructe.

Asadar, trebuie sa te asiguri ca urmaresti prognoza meteo si ca vei proteja plantele atunci cand este posibil ca temperaturile sa scada pe timp de noapte. Nu de alta, dar intreaga recolta poate fi compromisa.

Dupa cum spuneam mai sus, tomatele au nevoie de apa pentru a fructifica, asa ca uda-le de fiecare data cand pamantul de la suprafata este uscat. Nu uita nici de fertilizarea plantelor, deoarece daca exista o deficienta de nutrienti recolta va fi slaba.

Tocmai de aceea, este recomandat sa folosesti un ingrasamant de tip NPK, adica unul ce contine azot, fosfor si potasiu, dar si alti micronutrienti. Prea putin potasiu sau prea putin azot o sa duca la caderea florilor, asa ca mare atentie.

Deficienta de nutrienti la tomate
Deficienta de nutrienti la tomate

In acelasi timp, o cantitate prea mare de azot va duce la o dezvoltare prea puternica a sistemului foliar, adica a frunzelor. Astfel, planta va folosi nutrientii pentru cresterea frunzelor si mai putin pentru a face flori sau a fructifica.

Daunatorii pot cauza probleme atunci cand plantele sunt inflorite si tocmai de aceea vei avea o recolta slaba de tomate. Inspecteaza plantele in mod constant pentru a te asigura ca acestea nu sunt afectate de afide sau paianjenii rosii, iar daca este cazul aplica tratamentele necesare la timp.

Citeste si: Schema tratament tomate. Cum si cand sa faci stropirea rosiilor

Si daca tot am vorbit de insecte, tine minte ca polenizarea florilor este foarte important asa ca daca rosiile nu au fructe inseamna ca insectele benefice nu si-au facut treaba. Exista o alternativa, asa ca in acest ghid iti explicam ce trebuie sa faci si cum sa procedezi pentru a face polenizarea rosiilor.

La final, mai mentionam si carenta de calciu. Atunci cand plantele nu beneficiaza de calciu, atunci fructele se vor opri din crestere si se vor coace prematur. Totodata, petele aparute pe fructe vor duce la putrezirea acestora.

Carenta de calciu apare mai ales in perioadele secetoase, deoarece acestea duc la dezvoltarea masiva a fructelor, iar asta impiedica aprovizionarea plantei cu calciu.

O alta cauza poate fi si fertilizarea excesiva cu gunoi de grajd, deoarece se vor dezvolta prea multi lastari si frunze, iar asta va duce la un consum mare de calciu. Ideal este sa fertilizezi din timp plantele cu calciu pentru a evita orice problema.