Sughitul poate deveni o adevarata problema, mai ales atunci cand suntem in public si nu putem scapa de el. Asa ca, am decis sa explicam ce provoaca sughitul, cum se produce si cum putem sa scapam de acesta. Aplica aceste metode si vei scapa de sughit numaidecat.
Cum se produce sughitul, ce il provoaca si cum poti sa il previi?
Mai intai, haideti sa intelegem cum se produce sughitul. Ei bine, acesta se produce atunci cand muschiul situat intre plamani si stomac, adica diafragmul, se irita si incepe sa se contracte.
Astfel, sunt cauzate spasmele musculare si apare sughitul. De asemenea, fiecare contractie a diafragmului este urmata de o inchidere a corzilor vocale, care produce acel zgomot pe care il stim cu totii.
Sughitul este provocat in primul rand de faptul ca mananci repede, asa ca nu te grabi, pentru ca o sa inghiti si aer odata cu mancarea, ceea ce va duce la sughituri.
Mancarea prea grasa sau picanta provoaca si ea sughitul, asa ca este mai bine sa o eviti. Nu manca in exces pentru ca supraincarcarea stomacului duce la sughit.
La fel se intampla si cu bauturile carbogazoase foarte reci sau cu berea foarte rece bauta intr-o zi de vara. Si condimentele irita mucoasa esofagului asa ca este recomandat sa le consumi cu moderatie.
Consuma alcool cu moderatie. Dupa cum stim, si alcoolul irita mucoasa esofagului dar si a stomacului, asa ca este bine sa nu exageram.
Schimbarile rapide de temperatura pot duce la sughit. Mai ales cand iesim de la cald la rece.
Diazepamul duce si el la aparitia sughitului, asa ca ai grija cand iei acest medicament.
Afla si cum sa te racoresti cel mai bine pe timp de vara sau cum sa scapi de arsurile solare dupa ce ai stat o zi intreaga la plaja.
Cum sa scapi de sughit cu metode naturale
Atunci cand te apuca sughitul, grabeste-te sa bei un pahar de apa cu gheata, insa bea cu inghitituri foarte mici. Poti incerca sa sugi un cub de gheata sau poti incerca sa mananci si inghetata, vei obtine acelasi efect calmant.
Daca nu ai gheata, incearca sa bei un pahar de apa la temperatura camerei fara sa te opresti sa respiri.
Incearca sa mananci ceva picant, pentru ca un astfel de ajutor va face corpul sa „uite” de sughit. Mai mult, incearca sa inghiti o lingurita de otet sau suc de lamaie. Muraturile au acelasi efect, asa ca mananca repede un morcov sau castravete murat.
Lemnul dulce si menta dau rezultate, iar daca esti acasa poti prepara o infuzie din aceste doua ingrediente. Poti adauga si o lingurita de miere de albine, insa ai grija sa bei cu inghitituri mici.
O lingurita de zahar este solutia pe care ne-o dadea mereu bunica. Ia zaharul si lasa-l sa se topeasca in gura, daca il amesteci si cu 2-3 picaturi de otet de vin, rezultatul este garantat. O lingurita de miere sau de unt de arahide este si ea indicata.
Pune un strop de otet sub limba si ai sa vezi ca sughitul tau se va opri.
Respira rapid de 10-15 ori intr-o punga de hartie. Dupa aceea inspira o data profund si tine aerul in piept timp de 10 secunde. Daca nu are efect din prima, repeta operatiunea de 2-3 ori. De asemenea, poti incerca sa iti acoperi urechile timp de 20 de secunde folosind cate un deget pentru fiecare ureche.
Tine-ti respiratia pana cand nu mai poti. Te poti tine si de nas, pentru a grabi rezultatul.
Cu toate ca este greu de crezut, daca te tragi de limba, vei scapa de sughit. Si gargara cu un pahar de apa te va ajuta, insa ai grija sa nu te ineci.
Incearca sa mananci o felie de lamaie, poti adauga si sare pe ea daca poti sa o mananci. Nu uita ca dupa aceea sa te clatesti, pentru ca sucul acid al lamaii ataca smaltul.