Cum sa previi deformarea dovleceilor. Afla care pot fi cauzele, dar mai ales ce ar trebui sa faci pentru ca legumele sa nu se mai deformeze. Cat de importante sunt schimbarile de temperatura, dar si cand nu trebuie aplicate tratamentele. Ce trebuie sa stii!
Deformarea dovleceilor. Cum sa previi acest fenomen si de ce are loc
Daca si tu vrei sa previi devormarea dovleceilor, o sa iti explicam care sunt factorii ce pot afecta cultura si ce pasi ar trebui sa urmezi pentru a obtine o recolta ca la carte. Nu de alta, dar dovleceii deformati nu sunt chiar pe placul tuturor.
In primul rand, trebuie sa stii care sunt cauzele care pot afecta dezvoltarea legumelor. Ei bine, conform expertilor, dovleceii se pot deforma din cauza unei infectii virale sau din cauza unor probleme legate de polenizarea florilor.
Asadar, plantele care sunt afectate de o infectie virala vor produce legume care sunt mai mici in dimensiuni, dar care in acelasi timp pot fi si deformate. Din cauza faptului ca o infectie virala nu poate fi contralata cu un pesticid, singura solutie ramane sa scoti plantele afectate din cultura pentru a preveni raspandirea acesteia.
In cazul in care plantele sunt sanatoase insa dovleceii sunt deformati, cel mai probabil este vorba de o problema legata de polenizarea florilor.
Totusi, alte cauze care trebuie mentionate pot fi legate de vanturile puternice ce pot afecta florile, de radacinile care pot putrezi, dar in acelasi timp si de erbicidele pe care le folosesti. O alta cauza poate fi o posibila deficienta de potasiu, asa ca mare atentie si la fertilizarea culturii!
Expertii ne dau si cateva sfaturi legate de temperaturile ridicate. Spre exemplu, daca in perioada infloririi este mult prea cald, atunci plantele pot avorta florile masculine si vor predomina cele feminine, iar asta inseamna ca recolta de dovlecei va scadea si este posibil ca acestia sa fie deformati sau mult mai mici ca de obicei.
Albinele si bondarii sunt foarte importanti intr-o cultura pentru ca polenizarea sa se realizeze in mod corect. Temperatura ideala pentru ca aceste insecte benefice sa isi faca treaba este cuprinsa intre 16 si 32 de grade Celsius.
Citeste si: Distanta plantare dovlecei. Cum sa faci asta si cum infiintezi o cultura
Daca temperaturile cresc mai mult, atunci insectele o sa isi faca mult mai greu treaba sau pur si simplu nu o sa mai polenizeze florile. Asadar, si temperaturile au un rol foarte important. Atunci cand polenizarea nu se face corect, dovleceii se vor dezvolta neuniform.
Ce trebuie sa mai stii este ca florile sunt deschise pentru o zi, iar asta inseamna ca polenizarea trebuie facuta la timp. Tocmai de aceea este indicat sa nu aplici tratamente cu pesticide atunci cand plantele sunt inflorite. Poti aplica tratamente doar cu un insecticid pe baza de sapun.
Cu toate ca nu poti influenta vremea, ce poti face va fi sa protejezi plantele de lumina puternica a soarelui folosind plase de umbrire. Nu uita ca acestea au nevoie si de apa, asa ca uda-le cand pamantul de la suprafata este uscat.