Cum sa schimbi ghiveciul unei plante. 7 semne care te anunta ca este timpul sa faci asta
Cum sa schimbi ghiveciul unei plante. 7 semne care te anunta ca este timpul sa faci asta

Cum sa schimbi ghiveciul unei plante. 7 semne care te anunta ca este timpul sa faci asta


Cum sa schimbi ghiveciul unei plante. Afla cum sa procedezi in mod corect, dar si care sunt semnele care te anunta ca este timpul sa faci asta. Iata care sunt pasii pe care sa ii urmezi, pentru ca planta sa nu fie afectata.

Cum sa schimbi ghiveciul unei plante. 7 semne care te anunta ca este timpul sa faci asta – Cuprins:

Care sunt semnele care te anunta ca plantele au nevoie de un nou ghiveci

Ghiveci deformat din cauza radacinilor
Ghiveci deformat din cauza radacinilor

Cum sa schimbi ghiveciul unei plante. Pentru cei ce nu stiu, plantele ar trebui sa fie mutate intr-un ghiveci mai mare o data la 2-3 ani, in functie de cat de activa este cresterea acestora. Unele pot creste mai repede si o sa aiba nevoie de un nou ghiveci in 12-18 luni.

Un prim semn care te anunta ca este timpul sa muti planta intr-un alt ghiveci este ca aceasta are nevoie de mai multa apa decat de obicei. Acest lucru se intampla deoarece radacinile au crescut prea mult si absorb repede apa. Totodata, ocupa mai mult spatiu in ghiveci si pamantul se usuca mai repede.

In cazul in care ghiveciul incepe sa se crape, atunci inseamna ca radacinile s-au dezvoltat prea mult si nu mai au spatiu. In cazul ghivecelor de plastic, acestea se vor deforma. Daca si tu ai observat asta, atunci trebuie neaparat sa inlocuiesti ghiveciul.

Mai mult, daca radacinile au inceput sa iasa prin gaurile de drenaj, atunci inseamna ca nu mai au spatiu deloc pentru a se dezvolta. Asadar, mare atentie si la acest aspect!

De asemenea, pot exista cazuri in care planta este impinsa la suprafata, iar acest lucru se intampla din cauza sistemului radicular, adica al radacinilor, care s-au dezvoltat si nu mai au spatiu indeajuns.

Mai poate fi cazul cand planta nu mai creste deloc, iar acest lucru se intampla din cauza spatiului limitat si nutrientilor care nu sunt de ajuns. Mai mult, planta nu va mai inflori deloc.

Daca plantele au frunze galbene sau acestea incep sa cada, exista riscul ca acest lucru sa se intample si din cauza spatiului limitat din ghiveci. Bineinteles, frunzele galbene pot aparea si din cauza anumitor deficiente de nutrienti, a daunatorilor, a unei cantitati prea mare sau prea mica de apa sau a unor boli.

La final, iti mai spunem ca un alt semn care te anunta ca ghiveciul este prea mic este atunci cand radacinile incep sa iasa pe la suprafata pamantului. Acestea nu mai au deloc spatiu, asa ca vor ajunge pe unde exista loc.

Cum sa schimbi ghiveciul unei plante

Cum sa schimbi ghiveciul unei plante
Cum sa schimbi ghiveciul unei plante

Asadar, acum a venit timp sa vorbim despre cum sa schimbi ghiveciul unei plante. Nu de alta, dar sunt anumiti pasi pe care sa ii respecti pentru ca aceasta sa se prinda si sa nu fie afectata de mutare.

Primul lucru pe care va trebui sa il faci va fi sa scoti planta din ghiveci. Acest lucru il poti face usor daca uzi pamantul inainte, astfel ca acesta se va desprinde mult mai usor daca este lipit de ghiveci.

Al doilea pas va fi sa scurtezi radacinile care sunt prea lungi. Totusi, asigura-te ca le lasi pe cele groase de la baza, pentru ca  acestea vor ajuta planta sa isi revina foarte repede dupa ce ai mutat-o. In cazul in care exista radacini incurcate, ar trebui sa le descurci si sa le scurtezi.

Citeste si: Ghiveci pentru orhidee. Cum sa il alegi pe cel potrivit

Urmatorul pas va fi sa scuturi o treime din pamantul existent care este lipit de radacinile plantei, pentru ca oricum acesta nu mai are atat de multi nutrienti.

Daca ghiveciul cel nou nu are gauri de drenaj, ar trebui sa faci unele, insa daca este dintr-un material tare atunci ar trebui sa pui un strat de pietris la baza acestuia. Astfel, te asiguri ca radacinile nu vor putrezi daca cauza excesului de apa.

La final, pune planta in noul ghiveci in centru si pe urma adauga nou pamant. Nu pune prea mult si nu il batatori foarte bine deorece radacinilor au nevoie sa respire. Apoi, uda planta foarte bine las-o sa se acomodeze in noul mediu. Nu pune ingrasamant imediat, deoarece nu este nevoie intr-un pamant proaspat.