De ce cad fructele la lamai. Afla care sunt cauzele, dar mai ales cum sa previi acest fenomen, care sunt pasii pe care sa ii urmezi si cum sa ingrijesti acest arbust in mod corect. Iata ce trebuie sa stii!
De ce cad fructele la lamai
De ce cad fructele la lamai. Daca si tu ti-ai pus aceasta intrebare atunci cu siguranta lamaiul tau a inceput sa piarda din fructe. Iata ce spun expertii, care sunt principalele cauze.
In primul rand, este vorba de numarul de fructe pe care lamaiul il poate creste. Daca sunt prea multe, inseamna ca arbustul a trebuit sa sacrifice un anumit numar de fructe, deoarece nu toate s-ar fi copt si astfel toti nutrientii se vor duce la fructele care au ramas.
Daca inca nu stiai, acelasi lucru se intampla si cu florile. Atunci cand sunt prea multe, 70-80% din flori vor cadea. Apoi, vor cadea si fructele de mici dimensiuni. Lamaiul le va selecta doar pe cele pe care le poate sustine.
Asadar, fructele vor cadea atunci cand lamaiul este prea mic si nu poate sustine cresterea acestora. Este un proces natural absolut normal, prin care arbustul isi conserva substantele nutritive si le trimite la un anumit numar de fructe.
Cum sa previi caderea lamailor. Sfaturi utile!
Acum ca stii de ce cad fructele la lamai, ar trebui sa stii si cum sa previi caderea fructelor, ce ar trebui sa faci si ce trebuie sa iei in considerare.
Caderea fructelor poate fi totusi influentata si de alti factori, iar in acest caz poate fi redusa. Fructele pot cadea din cauza faptului ca lamaiul nu primeste destula apa, destui nutrienti, dar in acelasi timp si din cauza daunatorilor sau a bolilor ori a faptului ca l-ai taiat prea mult.
Daca lamaiul nu primeste destula apa, atunci acesta va renunta la un anumit numar de fructe si va redirectiona toti nutrientii catre cele ramase. Asadar, mare atentie la asta si uda lamaiul mai mult in perioadele cu temperaturi mai ridicate.
Desigur, nu trebuie sa exagerezi cu cantitatea de apa administrata, deoarece daca o sa pui prea multa atunci vei elimina substantele nutritive din sol. De asemenea, risti ca radacinile sa fie afectate si sa putrezeasca.
Expertii recomanda sa folosesti ingrasaminte speciale pentru lamai, iar astfel te asiguri ca arbustul o sa beneficieze de toate substantele nutritive de care are nevoie.
Citeste si: Inmultire lamai. Cum sa o faci si care sunt metodele
Nu uita nici de faptul ca lamaiul poate fi afectat de daunatori, iar aici mentionam afidele, musculita alba de sera, paduchi testosi sau acarieni.
Acesti daunatori pot cauza caderea frunctelor la lamai deoarece se vor hrani cu seva arbustului. Ideal ar fi sa folosesti un insecticid din sapun de casa si apa sau ulei de neem. In acest mod, te asiguri ca tii daunatorii sub control si lamaiul va creste sanatos.
Iti recomandam sa folosesti un insecticid bio cu ulei de neem, pe care sa il prepari la tine acasa. O sa ai nevoie de 20 ml de sapun neutru sau sapun de Castilia, 20 ml de ulei de neem si un litru de apa calda.
Pune toate ingredientele intr-un recipient cu pulverizator si amesteca foarte bine inainte de a il aplica. Solutia se va pulveriza pe frunze, frunchi si pe sol, iar astfel vei tine la distanta daunatorii, dar si larvele acestora.
Legat de taierea lamaiului, aceasta operatiune trebuie evitata cat de mult posibil. Inlatura ramurile uscate sau rupte ori cele afectate de boli sau daunatori si lasa arbustul sa creasca. Daca totusi este nevoie de o taiere, atunci iti recomandam sa faci asta fara a cauza prea multe rani.