Cu ce lemn se afuma slanina. Afla cum sa o pregatesti inainte de afumare, care sunt pasii pe care sa ii respecti, cat timp se tine la saramura si mai ales ce fel de lemn trebuie sa folosesti pentru ca aceasta sa iasa aromata.
Cu ce lemn se afuma slanina
Cu ce lemn se afuma slanina. Daca si tu vrei sa faci acest lucru la tine acasa, o sa iti spunem mai multe despre aceasta operatiune, ce fel de esenta de lemn sa utilizezi care sunt cele mai populare alegeri.
Bineinteles, cea mai utilizata esenta de lemn pentru afumarea slaninii este fagul. Acesta ofera un gust puternic si aromat, reprezentand alegerea ideala pentru a afuma carnea de porc.
O alternativa la lemnul de fag este cel de stejar, iar acesta poate fi folosit cu succes pentru a afuma carnea de porc deoarece ofera un gust mediu aromat.
Daca vrei sa obtii o aroma dulce, atunci expertii recomanda sa folosesti lemnul de cires, lemnul de mar sau cel de prun. Se mai poate folosi si lemnul de par, insa acesta nu este atat de popular.
Sub nicio forma nu va trebui sa folosesti lemn de conifere deoarece acesta contine rasini, iar atunci cand afumi slanina va capata un gust amar. Asadar, evita aceste esente de lemn.
La fel trebuie procedat si cu lemnul de mesteacan, deoarece slanina o sa prinda un gust ciudat. Acum ca stii ce esente de lemn sunt indicate si pe care sa le eviti, o sa iti explicam si cum sa pregatesti slanina inainte de a o afuma.
Cum sa pregatesti slanina inainte de afumare
Dupa ce ti-am explicat cu ce lemn se afuma slanina si care sunt esentele pe care sa nu le folosesti, o sa iti explicam cum sa alegi lemnul si cat timp trebuie tinuta slanina la saramura.
In primul rand, lemnul pe care il utilizezi nu trebuie sa aiba scoarta, tine minte acest lucru pentru ca este esential. Dupa asta, asigura-te ca folosesti lemn sanatos, deoarece daca acesta este putrezit, prezinta urme de mucegai sau este infectat cu ciuperci slanina ta va prinde un gust ciudat.
Citeste si: Cum sa pastrezi slanina pentru cat mai mult timp
Ar fi indicat sa folosesti lemn verde pentru a afuma slanina, deoarece acesta va scoate mai mult fum si asta inseamna mai multa aroma, dar si o culoare frumoasa pentru slanina afumata.
Inainte de a afuma slanina, aceasta trebuie pusa in saramura si lasata acolo timp de 2 saptamani. Saramura trebuie sa contina apa cu sare, dar si usturoi, boabe de piper negru si cimbru uscat.
Pasul final va fi sa scoti slanina de la saramura, iar apoi sa o pui la afumat. Aceasta va trebui tinuta timp de cateva zile, in functie de lemnul pe care il folosesti. Daca vrei ca aceasta sa iasa mai afumata, atunci trebuie sa o tii un pic mai mult insa nu exagera deoarece este posibil sa nu o mai poti manca.