Aparitia mucegaiului in borcanele cu zacusca. Daca si tu te-ai lovit de aceasta problema in trecut, atunci ar trebui sa stii ce trebuie sa faci si care sunt pasii pe care sa ii urmezi pentru a stopa aparitia mucegaiului. Care sunt cauzele si ce poti face.
De ce mucegaieste zacusca
Aparitia mucegaiului in borcanele cu zacusca poate constitui o adevarata problema, deoarece asta inseamna ca nu o vei putea pastra pe perioada sezonului rece si ca toata munca ta a fost in zadar.
Mucegaiul apare din cauza faptului ca nu ai sterilizat borcanele inainte sau poate nu ai facut-o in mod corect, asa ca asigura-te ca nu sari peste acesti pasi cand faci zacusca.
Mucegaiul poate sa apara si pentru ca nu ai sterilizat capacele sau nu le-ai spalat foarte bine. Ca si borcanele, capacele trebuie sa fie foarte curate pentru ca in caz contrar vei favoriza aparitia bacteriilor si implicit a mucegaiului.
Totodata, zacusca poate mucegai din cauza faptului ca borcanele nu au fost curatate cum trebuie. Pe scurt, bacteriile prezente in borcane au cauzat aparitia mucegaiului.
Asigura-te ca folosesti si capace care sigileaza borcanul in mod corect. Daca acestea nu se inchid cum trebuie si aerul poate patrunde in interiorul borcanului atunci zacusca va mucegai foarte usor.
Daca borcanele sunt depozitate intr-un loc cu umiditate ridicata, atunci sporii de mucegai vor intra foarte usor in borcanele cu zacusca. Asadar, prezenta mucegaiului nu ar trebui sa fie o surpriza daca nu folosesti capace de calitate, care nu sunt strambe si pot sigila perfect borcanele.
Aparitia mucegaiului in borcanele cu zacusca. Cum sa previi formarea acestuia
Daca si tu te-ai lovit de aceasta problema, atunci ar trebui sa stii cum sa previi aparitia mucegaiului in borcanele cu zacusca. Tine minte ca toti pasii trebuie urmati si niciunul nu trebuie sarit.
Primul pas va fi sa speli borcanele foarte bine. Foloseste un burete si detergent lichid de vase pentru a le curata, nu uita nici de suprafata unde se inchide capacul, deoarece aceasta este de regula cea mai murdara. Asta daca folosesti borcane mai vechi, care au mai fost utilizate si in trecut.
Nu uita nici de capace, pentru ca si acestea trebuie sa fie foarte curate. Spala-le foarte bine cu un burete si daca sunt capace mai vechi, asigura-te ca le cureti bine si la interior.
Dupa spalarea borcanelor si capacelor, acestea vor trebui sterilizate. In acest mod te asiguri ca bacteriile sau sporii de mucegai vor fi indepartati in mod corect. Nu este indicat sa folosesti borcane crapate sau ciobite, deorece temperaturile ridicate vor agrava crapaturile.
Citeste si: Cum sa faci cea mai buna zacusca de vinete
Borcanele se sterilizeaza la cuptor timp de 15-20 de minute, la o temperatura de 150 de grade Celsius. In acelasi timp, capacele se sterilizeaza in apa clocotita, deoarece temperaturile ridicate din cuptor este posibil sa strice acele garnituri de plastic.
Dupa ce ai sterilizat tot, va trebui sa pui si zacusca in borcane. Tine minte totusi ca nu trebuie sa pui zacusca fierbinte in borcanele reci sau zacusca rece in borcanele fierbinti, deoarece acestea se pot sparge. Nu umple borcanele in totalitate, lasa un spatiu de aproximativ 2 cm.
Urmatorul pas va fi sa pui borcanele pe o tava, iar apoi sa le pui la cuptorul preincalzit la temperatura de 150 grade Celsius. Lasa un spatiu de aproximativ 2 cm intre acestea, borcanele nu trebuie sa se atinga.
Borcanele se sterilizeaza timp de 20-25 de minute, insa daca ai borcane mai mari de 500 ml atunci va fi nevoie sa le tii timp de 30-35 de minute la cuptor. Dupa sterilizare, nu scoate borcanele imediat din cuptor, lasa-le sa se mai raceasca un pic si apoi foloseste o carpa sau o manusa sa le poti manevra cum trebuie.