Cat castiga un prosumator. Cum sa faci economii la factura de energie electrica
Cat castiga un prosumator. Cum sa faci economii la factura de energie electrica

Cat castiga un prosumator. Cum sa faci economii la factura de energie electrica


Cat castiga un prosumator. Cum sa faci economii, dar si cu cat poti reduce factura la energie electrica. Ce trebuie sa stii si cata energie pot produce panourile fotovoltaice daca le instalezi pe acoperisul casei.

Cat castiga un prosumator. Cum sa faci economii la factura de energie electrica – Cuprins:

Ce este un prosumator

Ce este un prosumator
Ce este un prosumator

Inainte sa stii cat castiga un prosumator, ar trebui sa stii si ce inseamna exact, dar si cum poti sa devii unul.

Ei bine, prosumatorii sunt persoanele care consuma si produc energie electrica in acelasi timp. Exista prosumatori rezidentiali, adica cei ce produc energie cu ajutorul panourilor fotovoltaice instalate pe acoperisul casei.

Totodata, exista si cooperative energetice, care sunt conduse de asociatii de locuinte. Mai mult, exista si prosumatori comerciali, a caror activitate principala nu este producerea de energie electrica, iar aici amintim insititutiile publice, spitalele, scolile etc.

Pentru a deveni prosumator va trebui sa faci o cerere la compania de electricitate la care esti racordat pentru a primi mai multe informatii.

Dupa depunerea cererii, compania de electricitate va emite un aviz tehnic de racordare, care vine sub forma unei oferte. 

Apoi, se va incheia un contract de racordare intre companie si utilizator, dupa care operatorul de retea va executa lucrarile de racordare la reteaua electrica si punerea in functiune a sistemului de racordare.

Conform ANRE, se poate monta un sistem de panouri voltaice cu putere instalata de cel mult 400 kW pe loc de consum. 

Dupa ce ai depus dosarul instalatiei de utilizare si cererea de punere sub tensiune pentru probe a instalatiei de utilizare, vei trimite procesul-verbal de receptie si apoi va fi eliberat certificatul de racordare al locului de consum si de productie.

La final se va semna contractul de vanzare-cumparare a energiei electrice produse si care va fi livrata in reteaua electrica.

Cat castiga un prosumator. Cum sa reduci factura la energie electrica

Cat castiga un prosumator
Cat castiga un prosumator

Acum ca stii cum sa devii unul, ar trebui sa stii si cat castiga un prosumator. Nu de alta, dar ar trebui sa stii in cat timp iti poti recupera investitia.

Spre exemplu, panourile pot reduce factura la energie electrica, iar suma anuala poate fi de aproximativ 6.000 de lei. Pe langa asta, poti castiga aproximativ 1.500 de lei din vanzarea surplusului de energie pe care l-ai produs.

Practic, daca sistemul de panouri fotovoltaice a costat undeva la 10.000 de euro, atunci ti-ai putea recupera investitia in aproximativ 6 ani.

Citeste si: Curatare panouri solare. Cum sa faci asta pentru a functiona la capacitate maxima

Totusi, panourile fotovoltaice pot reprezenta un plus daca planuiesti sa iti vinzi casa, pentru ca locuintele echipate cu astfel de sisteme se vand mai repede si la preturi mai mari decat cele similare, dar care nu au panouri.

Bineinteles, cel mai mare avantaj o reprezinta faptul ca poti deveni independent energetic, mai ales pe perioada sezonului cald atunci cand panourile fotovoltaice produc mai multa energie.

Desigur, poti face si economii la factura de energie electrica daca o sa folosesti aparate electrocasnice de ultima generatie care nu consuma atat de mult, dar si daca izolezi termic casa. Mai mult, va trebui sa te asiguri ca panourile functioneaza la parametri optimi.