La ce temperatura se sterilizeaza borcanele si cum sa faci asta fara sa se sparga
La ce temperatura se sterilizeaza borcanele si cum sa faci asta fara sa se sparga

La ce temperatura se sterilizeaza borcanele si cum sa faci asta fara sa se sparga


La ce temperatura se sterilizeaza borcanele. Afla cum sa faci asta in mod corect fara ca acestea sa se sparga si care sunt pasii pe care sa ii urmezi, dar si de ce este necesara sterilizarea. Iata ce trebuie sa stii!

La ce temperatura se sterilizeaza borcanele si cum sa faci asta fara sa se sparga – Cuprins:

De ce trebuie sa sterilizezi borcanele si capacele

Borcane pentru iarna
Borcane pentru iarna

La ce temperatura se sterilizeaza borcanele. Inainte de a vorbi despre asta, ar trebui sa stii si de ce este necesar acest proces daca si tu obisnuiesti sa pregatesti conserve pentru toamna.

Ei bine, prin sterilizarea borcanelor te asiguri ca indepartezi in mod corect bacteriile, dar si orice alte urme de ciuperci ce pot aparea. Practic, te asiguri ca preparatele tale vor rezista pe toata perioada sezonului rece fara sa se strice.

Inainte de a steriliza borcanele pentru conserve trebuie sa te asiguri ca acestea nu sunt sparte sau crapate, deoarece temperaturile ridicate vor agrava acele crapaturi.

Tine minte si faptul ca nu trebuie sa pui un preparat rece intr-un borcan fierbinte care tocmai a fost scos de la cuptor, dar in acelasi timp nu poti pune un preparat fierbinte intr-un borcan rece. Borcanele se pot sparge daca nu suntem atenti!

Totodata, este recomandat sa cureti eticheta borcanelor, deoarece aceasta o sa fie distrusa in timpul procesului de sterilizare. Poti face asta folosind apa calda si un burete din sarma.

La ce temperatura se sterilizeaza borcanele. Cum sa faci asta in mod corect

La ce temperatura se sterilizeaza borcanele
La ce temperatura se sterilizeaza borcanele

Daca si tu vrei sa sterilizezi borcanele in mod corect, afla ca primul pas va fi sa le speli foarte bine cu apa calda si detergenti de vase. Acelasi lucru trebuie sa faci si cu capacele, pentru ca si acestea trebuie sa fie curate.

Este foarte important sa folosesti capace care sa nu fie deformate sau ruginite. In caz contrar, borcanele nu pot fi inchise etans, iar asta inseamna ca preparatele tale se pot strica.

La ce temperatura se sterilizeaza borcanele. Daca faci sterilizarea la cuptor, afla ca acestea se vor steriliza la temperatura de 150 grade, timp de 15-20 de minute. Borcanele se pun pe o tava, cu gura in sus.

Citeste si: Cu ce se curata arsura de pe ceaune. Cum sa o faci in mod corect

Capacele se vor steriliza separat, in apa care fierbe. Daca o sa le bagi la cuptor, garniturile capacelor sau partile de plastic se pot topi, asa ca acestea nu vor mai putea fi folosite.

Totodata, poti face o sterilizare rapida a borcanelor si la cuptorul cu microunde. Dezavantajul este ca nu o sa poti pune foarte multe borcane in interiorul acestuia, dar avantajul este ca procesul de sterilizare va dura doar 2 minute. Ca si in cazul cuptorului cu gaz sau electric, sterilizarea capacelor se va face in apa care fierbe.

Cei ce detin o masina de spalat vase pot face sterilizarea borcanelor la un program de spalare la temperaturi mari, de 60-70 grade Celsius. In acest caz, poti face sterilizarea borcanelor impreuna cu capacele.