Cum sa recoltezi semintele de vinete si care sunt pasii
Cum sa recoltezi semintele de vinete si care sunt pasii

Cum sa recoltezi semintele de vinete si care sunt pasii


Cum sa recoltezi semintele de vinete. Afla care sunt pasii pe care sa ii urmezi pentru a face recoltarea semintelor, dar si cum sa alegi cele mai bune vinete. Ce trebuie sa stii si cand sa faci asta!

Cum sa recoltezi semintele de vinete si care sunt pasii – Cuprins:

Cum sa recoltezi semintele de vinete si cum sa alegi legumele

Cum sa recoltezi semintele de vinete
Cum sa recoltezi semintele de vinete

Daca si tu vrei sa stii cum sa recoltezi semintele de vinete, ar trebui sa stii mai intai care soiuri sunt bune. In cazul in care ai plantat in gradina vinete ce provin din seminte cu denumirea F1 sau F2, afla ca acesti hibrizi nu o sa creasca la fel ca si legumele pe care le-ai recoltat.

Asadar, trebuie sa eviti hibrizii. Ideal este sa recoltezi seminte de la soiuri acreditate, cu randament stabil si care pot creste fara probleme in conditiile climatice din zona in care le cultivi.

Cand se culeg vinetele pentru seminte? Ei bine, perioada in care se culeg legumele este toamna, mai exact inainte de sosirea sezonului rece. Iti recomandam sa alegi legume mari, bine dezvoltate, pentru a te asigura ca obtii cele mai bune seminte.

Este bine sa culegi 3-4 vinete mari, dupa care le lasi sa stea la temperatura camerei pentru inca o luna. In tot acest timp, vinetele se vor ofili si vor incepe sa se increteasca.

Nu te speria de aspectul exterior al vinetelor, deoarece la interior semintele se vor coace si vor fi gata de recoltare. Vinetele trebuie sa stea la pastrat pentru a obtine seminte cu rata mare de germinare.

Vanata taiata pe jumatate
Vanata taiata pe jumatate

Dupa ce ai pastrat vinetele timp de o luna, acestea se vor taia pe lungime. Semintele din interior trebuie sa fie inchise la culoare, dar mai ales sa fie tari la atingere si nu seci.

Extragerea acestor seminte se face cu ajutorul unei linguri, dupa care se vor pune intr-un castron cu apa rece pentru a le putea curata.

In cazul in care vor fi seminte ce plutesc la suprafata apei acestea se vor arunca. Pastreaza doar semintele ce raman la fundul castronului, deoarece acestea sunt cele ce vor germina.

Citeste si: Coacere vinete la cuptor electric. Cum sa o faci si la ce temperatura

Clateste foarte bine semintele pentru a indeparta restul de pulpa, dupa care pune-le la uscat pe un prosop de hartie sau pe o carpa curata. Acestea se vor lasa la uscat timp de o saptamana.

Dupa uscare, semintele se pun intr-un plic de hartie. Ideal ar fi sa notezi pe acesta soiul de vinete, dar si data la care le-ai colectat pentru a putea tine minte pe viitor.

Semintele de vinete se pastreaza la o temperatura de 10-20 de grade Celsius, dar mai ales intr-un loc uscat si a carui umiditate sa nu fie mai mare de 60% deoarece exista posibilitatea sa mucegaiasca. Daca vei urma aceste sfaturi, poti pastra semintele timp de 3-4 ani fara probleme.