Cu ce se dezinfecteaza solul din solar. Cum sa faci dezinfectia solului in sere si solarii, ce masuri de siguranta trebuie sa iti iei si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi. Ce trebuie sa stii si de ce este necesar sa faci asta anual!
Dezinfectia solului in sere si solarii. De ce este necesara?
Inainte de a stii cu ce se dezinfecteaza solul din solar, ar trebui sa stii si de ce este necesara dezinfectia solului in sere si solarii. Nu de alta, dar este indicat sa faci anual aceasta operatiune, pentru a tine la distanta bolile sau daunatorii.
Asadar, dezinfectia solului este necesara pentru a reduce rezerva de boli precum fuzarioza, dar si a altor agenti patogeni. Totodata, dezinfectarea solului reduce si rezerva de nematozi.
Cand se dezinfecteaza pamantul din solar sau sere? Ei bine, perioadele in care poti face asta sunt primavara si toamna.
Cel mai bun moment pentru a face asta primavara este dupa ce zapada s-a topit complet. In cazul in care vrei sa faci dezinfectarea toamna, afla ca cea mai buna perioada este dupa recoltare si dupa ce ai strans resturile vegetale ramase pe suprafata de pamant, adica frunzele, fructele sau legumele ce nu au fost recoltate, dar si vrejurile.
Cu ce se dezinfecteaza solul din solar si cum sa faci aceasta operatiune
Cu ce se dezinfecteaza solul din solar. Cele mai bune produse pe care le poti folosi pentru dezinfectia solului in sere si solarii sunt Nemasol 510 si Basamid granule.
Inainte sa le folosesti, tine minte ca este obligatoriu sa porti si echipament de protectie, adica sa te echipezi cu un combinezon sau pantaloni lungi si bluza cu maneca lunga, o incaltaminte adecvata care sa acopere pantalonii, dar si o masca si manusi.
Dupa ce ai terminat cu aplicarea produselor, imbracamintea trebuie schimbata si neaparat spalata! Mai mult, va trebui sa iti speli cu atentie mainile si fata.
In cazul in care faci dezinfectia solului toamna, atunci trebuie sa te asiguri ca spatiul in care faci asta este bine aerisit. Asadar, asigura-te ca ferestrele de aerisire sunt deschise la maximum.
Daca o sa folosesti Basamid granule pentru a dezinfecta solul, trebuie sa stii ca acesta are o actiune fungicida si insecticida, dar in acelasi timp tine la distanta si nematozii. Mai mult, are efect de erbicid asupra semintelor care se afla deja in sol.
Produsul se aplica la suprafata solului si apoi se incorporeaza in pamant. In conditii de umiditate se va descompune si va elibera un gaz sterilizant, asa ca pentru o actiune erbicida se recomanda si acoperirea solului tratat cu o folie pentru izolarea gazului pentru o perioada cat mai mare.
O alternativa la folosirea foliei este compactarea si inundarea solului. Este recomandat ca solul sa fie umed inainte de folosire, in timpul si dupa ce ai aplicat produsul. Temperatura minima la care poate fi utilizat este de 6 grade Celsius.
Dupa ce gazul s-a disipat va fi necesar un timp de pauza de pana la 30 de zile, in functie de temperatura solului. Cu cat este mai scazuta, cu atat va fi necesar un timp de asteptare mai mare.
Nemasol 510 este un produs lichid care atunci cand intra in contact cu solul umed se va descompune intr-un gaz. Poate tine la distanta agentii patogeni, nematozii, dar si daunatorii sau buruienile.
Citeste si: Dezinfectarea solului cu var. Cum sa procedezi si care sunt pasii
Este recomandat sa aplici acest produs folosind instalatia de irigare prin picurare, deoarece Nemasol 510 este solubil in apa si astfel se poate realiza o distributie uniforma.
Temperatura minima la care se poate aplica acest produs este de 10 grade Celsius, iar inainte de a il folosi pamantul trebuie mentinut umed pentru aproximativ 2 saptamani.
Dupa aplicare, este indicat sa acoperi suprafata de teren cu o folie de plastic pentru a permite gazului sa ramana in pamant pentru cat mai mult timp. Folia se va inlatura dupa aproximativ 4 saptamani.
In ambele cazuri, pamantul trebuie curatat de resturile vegetale, iar apoi trebuie maruntit bine pana la o adancime de 30-40 cm. In acest mod te asiguri de o buna distributie a produselor.