Gogosi turcesi insiropate (lokma). Cum sa le prepari acasa la tine, care este reteta pe care sa o urmezi, dar si de ce ingrediente ai nevoie pentru a le pregati. Ce trebuie sa stii si cum se insiropeaza in mod corect!
- 500 apa calda
- 625 g faina
- 1 lingurita drodjie uscata instant
- 500 ml ulei pentru prajit
- fistic macinat (optional)
- 500 ml apa
- 625 grame zahar
- o felie de lamaie
Gogosi turcesi insiropate (lokma). Cum sa le faci si care este reteta
Pentru cei ce nu stiu, aceste gogosi turcesi insiropate sau lokma reprezinta ceva obisnuit pentru locuitorii din Izmir, Turcia. Mai mult, am spune ca reprezinta un stil de viata deoarece desertul este foarte popular.
Totodata, reteta nu este foarte complicata, dar trebuie sa stii ca gogosile devin crocante daca le prajesti in uleiul incins. Nu incerca sa le pui in uleiul care nu s-a incalzit de ajuns deoarece aluatul este foarte moale si acestea vor deveni lipicioase.
De regula, gogosile sunt scoase imediat dupa prajire si puse direct in sirop. Totusi, iti recomandam sa le lasi cateva secunde pentru ca excesul de ulei sa se scurga, sa le scuturi un pic si abia apoi sa le pui in sirop.
Asadar, primul lucru cu care vei incepe aceasta reteta va fi sa prepari siropul. Pentru asta, o sa ai nevoie de o cratita in care sa pui cei 500 ml de apa, dupa care adaugi zaharul si felia de lamaie.
Lasa totul la fiert si amesteca ocazional pana ce zaharul se dizolva in totalitate. Scoate felia de lamaie si lasa siropul la racit, pentru ca intre timp de vei ocupa de aluat.
Pentru a prepara aluatul iti va trebui un castron mai incapator, inca care pui drojdia instant si o dizolvi. Amesteca totul cu ajutorul unui tel si adauga treptat faina, pentru a evita formarea cocoloaselor. Ar trebui sa obtii un luat moale.
Urmatorul pas va fi sa acoperi castronul cu o folie alimentara si sa lasi aluatul sa creasca timp de 1-2 ore. Totul este gata, asa ca pasul urmator va fi sa prajesti gogosile.
Lasa uleiul la incins, apoi cu o ajutorul unei linguri formeaza gogosi de dimensiuni mici. Pune-le direct in uleiul incins, pentru ca trebuie sa te misti destul de repede.
Citeste si: Gogosi cu mere. Cum sa prepari mere in pijama
Cand incep sa devina aurii, gogosile se scot de la prajit si se lasa la scurs timp de 20-30 de secunde. Scutura-le bine pentru a scapa de excesul de ulei. De asemenea, poti folosi si prosoape de hartie.
Pune-le apoi in siropul rece si lasa-le acolo timp de 1-2 minute. Amesteca ocazional pentru ca gogosile sa fie acoperite de sirop pe toata suprafata.
Desertul este gata, asa ca mai ramane sa pui putin fistic macinat pe deasupra si sunt pregatite de servire. Un dulce simplu si plin de savoare!