Cand se taie lavanda. Cum sa faci asta fara sa ii afectezi cresterea
Cand se taie lavanda. Cum sa faci asta fara sa ii afectezi cresterea

Cand se taie lavanda. Cum sa faci asta fara sa ii afectezi cresterea


Cand se taie lavanda. Afla care sunt perioadele in care poti face taierile, dar si cum sa faci acest lucru fara sa afectezi cresterea tufei. Ce trebuie sa stii si de ce sunt necesare aceste taieri.

Cand se taie lavanda. Cum sa faci asta fara sa ii afectezi cresterea – Cuprins:

Cum sa efectuezi taierile si de ce sunt necesare

Cand se taie florile de lavanda
Cand se taie florile de lavanda

Cand se taie lavanda. Daca si tu ai tufe de lavanda in curte, atunci ar trebui sa stii si de ce sunt necesare aceste taieri. Nu de alta, dar vrei sa te bucuri cat mai mult de florile acestor plante si sa creasca in mod corect.

Taierile la lavanda sunt necesare pentru a da o forma tufei, dar si pentru ca plantele sa produca mai multe flori. Mai trebuie sa stii si ca daca o sa tai partile lemnoase tufele o sa creasca mai greu.

Cea mai importanta taiere pe care o poti face la tufele de lavanda este in timpul verii, dupa ce plantele au inflorit. Asadar, daca vrei sa pui florile la uscat sau pur si simplu sa le folosesti pentru decor, aceasta este cea mai buna perioada.

Nu te speria ca plantele nu o sa mai infloreasca, pentru ca daca o sa le tai dupa inflorire acestea o sa mai produca flori inca o data in acel sezon.

Citeste si: Cum sa faci ulei de lavanda la tine acasa si la ce il poti folosi

O alta perioada in care poti taia lavanda este primavara, insa aceasta taiere este destul de riscanta. Daca o sa tai partea lemnoasa atunci tufa nu va mai creste sau va creste foarte greu.

Este indicat sa astepti ca tufa sa inverzeasca si abia apoi sa faci taierile. Asadar, mare atentie si la acest aspect pentru ca daca nu o sa astepti risti ca tufele sa nu mai infloreasca sau sa infloreasca mai putin.

Chiar si tufele de lavanda au implinit abia un an de la plantare se pot taia, deoarece in acest fel te asiguri ca dai o forma tufelor. De asemenea, plantele o sa creasca mai viguroase si o sa aiba mai multe flori.

Mare atentie! Tufele de lavanda nu se taie cu sase saptamani inainte de venirea sezonului rece, deoarece pot fi afectate foarte usor de inghet.

Cand se taie lavanda. Cum sa faci aceasta operatiune

Cand se taie lavanda
Cand se taie lavanda

Cand se taie lavanda. De regula, cea mai buna perioada pentru a taia lavanda este vara tarziu, dupa ce acestea incep sa nu mai infloreasca. Nu astepta prea mult, deoarece temperaturile scazute pot sa afecteze tufele.

Mai mult decat atat, este bine sa tai lavanda in zilele fara precipitatii si cu umiditate scazuta. In acest fel te asiguri ca ranile o sa se vindece mai repede si ca plantele nu pot fi afectate de boli sau daunatori.

Nu uita sa dezinfectezi ustensilele inainte de taiere folosind un pic de spirt. Este indicat sa faci asta pentru a nu infecta tufele daca exista boli. Expertii recomanda sa ascuti bine foarfeca de taiere pentru a te asigura ca ranile provocate nu sunt mari.

Taierile se fac la aproximativ 5-7 cm deasupra partilor lemnoase. Practic, o sa tai aproximativ o treime din tufa de lavanda. Pe masura ce faci taierile poti da si forma dorita tufelor de lavanda.

Daca o sa faci taierile la sfarsitul verii, atunci mai poti face mici ajustari si la inceputul primaverii, in cazul in care observi lucruri ce ar trebui corectate. Bineinteles, taierile se fac abia dupa ce tufele au inceput sa inverzeasca.