Cum sa prepari cartofi duchesse si ce pasi sa urmezi
Cum sa prepari cartofi duchesse si ce pasi sa urmezi

Cum sa prepari cartofi duchesse si ce pasi sa urmezi


Reteta cartofi duchesse. Afla cum sa ii prepari, dar si ce pasi trebuie sa urmezi pentru ca acestia sa iasa cremosi. Ce trebuie sa stii si cand au aparut acestia, dar mai ales in ce bucatarie.

Cum sa prepari cartofi duchesse si ce pasi sa urmezi – Cuprins:
Cum sa prepari cartofi duchesse si ce pasi sa urmezi
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Franceza
Portii: 3-4
Ingrediente
Ingrediente cartofi duchesse
  • 1 kg cartofi pentru copt sau fiert
  • 100 g unt (82% grasime)
  • 3 galbenusuri de ou
  • 100 g smantana (30% grasime)
  • ¼ lingurita piper negru macinat
  • sare
  • un praf de nucsoara (optional)

Reteta cartofi duchesse. Cum sa ii prepari

Cartofi duchesse
Cartofi duchesse

Pentru cei ce nu stiu, cartofii duchesse au aparut prima data in bucataria franceza si prima mentionare a acestui preparat a fost in cartea de retete La Nouvelle Cuisinière Bourgeoise. Acest lucru se intampla in anul 1746!

Practic, acest preparat reprezinta un piure de cartofi amestecat impreuna cu galbenus de ou si unt. Totodata, piureul ia diverse forme cu ajutorul conurilor sau duzelor de patiserie.

Daca ti-am trezit curiozitatea, o sa iti explicam ce pasi trebuie sa urmezi pentru a prepara acesti cartofi duchesse. Primul lucru cu care vei incepe va fi sa cureti cartofii de coaja, iar apoi sa ii tai in bucati potrivite.

Spala-i foarte bine si apoi pune cartofii intr-o oala dupa care adauga apa rece. Cartofii trebuie sa fie acoperiti de apa, pentru ca vor merge la fiert timp de 20-25 de minute, pana ce devin moi. Nu uita sa adaugi si putina sare in apa in care ii fierbi.

Intre timp, topeste 50 de grame de unt folosind o cratita. Nu da focul prea tare pentru ca nu vrei ca acesta sa se arda ci doar sa se topeasca.

Dupa ce cartofii au fiert, pune-i la scurs si lasa-i acolo timp de cateva minute pentru a scapa de excesul de lichid. Urmatorul pas va fi sa pui cartofii intr-o oala incapatoare si sa adaugi restul de unt.

Cartofi pregatiti pentru cuptor
Cartofi pregatiti pentru cuptor

Zdrobeste-i pana ce untul s-a topit si s-a incoporat in acel piure. Nu folosi un mixer, doar o fuculita sau un zdrobitor de cartofi. Dupa ce i-ai zdrobit, adauga piperul negru, nucsoara si sare dupa gust.

Amesteca foarte bine pana ce aromele se intrepatrund si adauga dupa aceea cele 3 galbenusuri de ou. Folosind un tel, amesteca totul pana ce compozitia devine omogena.

Citeste si: Cartofi copti si striviti la cuptor. Cum sa ii faci si care este secretul sa iasa crocanti

Urmatorul pas va fi sa preincalzesti cuptorul la temperatura de 220 grade Celsius si sa pregatesti o tava pe care pui o hartie de copt.

Dupa aceea, va trebui sa dai o forma acelui piure de cartofi pe care l-ai obtinut mai devreme. Pentru asta, iti recomandam un con stelat de patiserie. Daca nu ai asa ceva poti folosi o punga pe care o tai la unul din colturi.

Pune compozitia pe hartia de copt, insa mare atentie sa folosesti cantitati egale pentru fiecare gramajoara. La final, unge-le folosind untul topit mai devreme si baga-le la cuptor timp de 20-25 de minute sau pana ce incep sa se rumeneasca.