Cum sa previi deformarea tomatelor. Afla care sunt cauzele acestui fenomen, dar mai ales ce poti face pentru a te asigura ca obtii o recolta de rosii ca la carte. Ce trebuie sa stii pentru ca tomatele din gradina sa nu fie deformate.
Deformarea tomatelor. Cum sa previi acest fenomen
Deformarea tomatelor. In primul rand, trebuie sa stii ca rosiile deformate nu sunt afectate de o boala, insa exista mai multe cauze care pot afecta fructele. Vestea proasta este ca pe langa aspect si gustul este afectat, asa ca preventia este necesara.
Expertii ne sfatuiesc sa plantam rasadurile de rosii la timp, deoarece daca intarziem aceasta lucrare. Daca plantele au deja flori ori fructe de dimensiuni mici, transplantarea rasadurilor este un soc pentru acestea asa ca planta isi va directiona seva catre radacini.
Asta inseamna ca fructele nu mai primesc toate substantele hranitoare de care au nevoie, asa ca dezvoltarea acestora o sa fie incetinita.
Solutia va fi sa rupi fructele mici inainte de a transplanta rasadurile si in acest fel te asiguri ca inradacinarea se va face in mod corect. Plantele vor fructifica ulterior, iar deformarea tomatelor poate fi evitata.
Desigur, fertilizarea este iarasi o lucrare foarte importanta la cultura de tomate. Daca o sa folosesti prea mult azot, favorizezi cresterea plantelor, insa reduci capacitatea acestora de a inflori si de a fructifica.
Tocmai de aceea, trebuie sa te asiguri ca tomatele primesc potasiu si fosfor. Aceste macroelemente sunt foarte importante pentru ca rosiila sa infloreasca si sa produca fructe.
Totodata, atunci cand folosesti prea mult azot o sa scada si rezistenta plantelor la bolile fungice si bacteriene. Mai mult, calitatea si gustul fructelor va scadea considerabil.
Diferentele prea mari de temperaturi intre zi si noapte pot duce la deformarea rosiilor din gradina ta. Cu toate ca nu putem controla temperaturile exterioare, afla ca ingrasaminte precum potasiul ajuta plantele sa suporte mai bine schimbarile bruste de temperatura.
Citeste si: Cum sa eviti deformarea castravetilor din gradina ta
Nu uita nici de mulcire, pentru ca in acest fel te asiguri ca plantele au destula umiditate in sol si astfel se vor dezvolta in mod corect. Atunci cand temperaturile urca peste masura pamantul se usuca rapid, asa ca stratul de mulci va ajuta plantele sa suporte caldura mai usor.
Atunci cand te ocupi de defolirea tomatelor, adica atunci cand trebuie sa reduci numarul frunzelor pentru ca plantele sa trimita substantele hranitoare catre fructe, acorda o atentie deosebita.
Nu indeparta prea multe frunze deoarece acestea sunt responsabile si pentru producerea hranei necesara in dezvoltarea fructelor. Gasesti aici un ghid despre defolierea tomatelor, pentru a te asigura ca faci totul in mod corect!