Incretirea frunzelor la ardei. Cum sa o combati si ce tratamente sa aplici
Incretirea frunzelor la ardei. Cum sa o combati si ce tratamente sa aplici

Incretirea frunzelor la ardei. Cum sa o combati si ce tratamente sa aplici


Incretirea frunzelor la ardei. Afla cum sa o combati, dar mai ales care sunt cauzele care duc la acest fenomen. Ce trebuie sa stii si ce tratamente sunt necesare pentru a avea plante sanatoase in gradina. Iata ce trebuie sa stii!

Incretirea frunzelor la ardei. Cum sa o combati si ce tratamente sa aplici – Cuprins:

Cum sa tratezi incretirea frunzelor la ardei

Incretirea frunzelor la ardei
Incretirea frunzelor la ardei

Inainte de a vorbi despre cum sa tratezi incretirea frunzelor la ardei, ar fi bine sa stii si care sunt cauzele. Nu de alta, dar  trebuie sa te asiguri ca aplici tratamentele corecte.

De regula, ce mai intalnita cauza pentru care frunzele la ardei se incretesc sunt daunatorii, mai exact tripsii sau acarienii.

Pentru cei ce nu stiu, acarienii sunt niste paianjeni de dimensiuni foarte mici care se observa destul de greu cu ochiul liber. Acestia se hranesc cu seva din frunzele tinere, iar pentru a face asta le inteapa.

Drept urmare, frunzele se vor increti, iar mai apoi se vor ingalbeni si se vor usca. Totodata, pot ataca si florile care vor cadea, ceea ce inseamna ca recolta poate fi afectata.

Mai mult decat atat, acarienii pot transporta si diverse boli la plante. In cazul in care nu aplici tratamentele la timp recolta de ardei poate fi compromisa in totalitate.

Pentru a combate acarienii la ardei iti recomandam sa aplici un tratament sau mai multe, in functie de gravitatea atacului, cu unul din urmatoarele acaricide sau insecticide: Nissorun 10 WP, Floramite 240 SC, Voliam Targo, Milbeknock sau Vertab.

Trips californian
Trips californian

Pe langa acarieni, cultura de ardei mai poate fi atacata si de tripsi, mai exact tripsul tutunului sau tripsul californian. Atacul acestora este favorizat de seceta, asa ca mare atentie.

Tripsii (adultii si larvele) se hranesc ca si acarienii, adica absorb seva din tesuturile plantelor, ceea ce duce la incretirea frunzelor la ardei, dar si la flori sau fructe.

Pe organele atacate vor aparea ulterior pete decolorate, care in timp vor deveni argintii, iar apoi se vor brunifica. Bobocii florali care au fost atacati nu vor mai produce fructe.

Citeste si: Mana ardeiului. Cum sa combati boala si ce tratamente aplici

De asemenea, in cazul unui atac mai mare, tripsul californian poate transmite si virusul TSWV la tomate si la ardei, asa ca mare atentie cat de repede aplici tratamentele!

Pentru a monitoriza posibile atacuri ale tripsilor la cultura de ardei, va fi nevoie sa utilizezi capcane lipicioase albastre. Mai poti utiliza si o foaie alba, pe care scuturi florile plantelor din cultura ta, iar in acest mod poti sa observi daca sunt prezenti adulti sau larve.

Ca si masuri de prevenire, iti recomandam sa incerci rotatia culturilor de legume, dar si udarea prin aspersie, daca este posibila. Udarea prin aspersie poate duce la inecarea tripsilor.

Ca si tratamente, iti recomandam unul din urmatoarele produse: Laser 240 SC, Faster 10 CF,  Mospilan sau Exalt. Mare atentie la respectarea cantitatilor utilizate!