Tipuri de piper. Afla cum sa le folosesti atunci cand gatesti, dar si care sunt acestea. Iata ce trebuie sa stii, beneficiile si ce arome ofera fiecare tip de piper in parte. Care sunt cele mai cunoscute?
Cum arata planta de piper
Daca inca nu stiai, piperul (Piper nigrum) este un arbust catarator ce face parte din familia Piperaceae, originar din India (coasta Malabar). Florile acestui arbust se dezvolta sub forma de ciorchini sau izolate, iar fiecare floare in parte se va transforma intr-un bob de piper.
Piperul poate ajunge la o inaltime de pana la 10 metri, insa in culturi arbustul se lasa sa creasca pana la 3-4 metri inaltime. O planta poate produce boabe de piper timp de 30 de ani.
Cei mai mari producatori de piper din lume sunt India, Indonezia, Malaysia si Brazilia. Productia anuala de piper este evaluata undeva intre 300 si 600 de milioane de dolari, adica in jur de 200.000 de tone.
Tipuri de piper. Cum sa le utilizezi in bucatarie
Trebuie sa stii faptul ca nu toate boabele de piper sunt negre, deoarece mai gasim si boabe verzi, rosii sau albe. Bineinteles, sa nu uitam nici de piperul de Sichuan, despre care vom vorbi mai tarziu un pic.
Dupa cum bine stim, piperul negru este cel mai cunoscut si cel mai utilizat. Acesta se poate folosi sub forma de boabe sau macinat si este recoltat necopt, iar apoi uscat la soare. In urma uscarii, boabele devin negre si dure.
Gustul boabelor de piper engru este iute, iar asta provine de la substanta continuta de boabe si anume Pipera Alcaloida. Piperul negru se poate folosi la preparate din carne, peste, dar si preparate din legume, sosuri, supe sau paste.
Piperul verde este recoltat din aceeasi planta, insa fructele sunt culese inainte de a se coace. Acestea se pastreaza uscate, congelate sau in saramura.
Gustul boabelor de piper verde este foarte puternic si aromat, iar de cele mai multe ori este utilzat in bucataria asiatica si thailandeza.
Tipuri de piper. Boabele de piper alb sunt initial rosii, insa acestea capata o culoare albicioasa dupa ce sunt inmuiate in apa timp de o saptamana. Ulterior, dupa ce coaja este indepartata, acestea se pun la uscat.
Piperul alb are o textura fina si este mai putin iute. De regula, este utilizat in bucataria indiana si cea mexicana. Ca si condiment, poate fi folosit pentru a prepara sosuri, salate, fructe de mare, supe sau paste. Din cauza gustului mai puternic, este indicat sa folosesti mai putine boabe atunci cand prepari mancare.
Piperul rosu are o aroma dulceaga, usor iute si picanta. Aceste fructe sunt produse de o alta planta din familia Piperaceae si anume Schinus Terebinthifolius. Boabele de piper rosu sunt folosite pentru a prepara peste si mancaruri din legume.
Tipuri de piper. La final, mentionam si piperul de Sichuan, produs de un arbore cu numele de Zanthoxylum piperitum. Acesta nu este inrudit cu piperul verde sau cel alb, iar gustul este asemanator cu cel al anasonului.
Citeste si: Cum sa condimentezi pestele si care sunt secretele din Delta Dunarii
Piperul de Sichuan este foarte aromat, are un gust intepator si citric, iar aroma boabelor devine mai puternica atunci cand sunt prajite la foc mic.
Consumul de piper imbunatateste digestia, are efect antioxidant, dar si proprietati antiinflamatorii. Totodata, piperul imbunatateste si functiile cerebrale, iar studiile au aratat ca regleaza nivelul zaharului din sange.
Totusi, consumul de piper trebuie evitat de cei care sufera de afectiuni gastro-intestinale. Boabele de piper nu se consuma in stare pura si trebuie utilizate cu moderatie.