Stropire pomi cu sulfat de cupru. Afla cum sa faci asta in mod corect, ce concentratie trebuie sa aiba solutia, dar mai ales in ce perioada se efectueaza tratamentele. Iata ce trebuie sa stii pentru a ingriji pomii fructiferi!
Ce rol are tratamentul cu sulfat de cupru
Stropire pomi cu sulfat de cupru. Daca si tu iei in considerare acest tratament pentru pomii fructiferi din gradina ta, atunci trebuie sa stii cate ceva despre aceasta substanta, cum actioneaza si de ce este necesara.
Ei bine, sulfatul de cupru sau piatra vanata reprezinta acea sare de culoare albastra care are rolul de dezinfectant, mai exact este un foarte bun fungicid si bactericid.
Practic, piatra vanata va elimina bolile si daunatorii din livada ta. Vestea buna este ca acest tratament se poate aplica la orice pom fructifer, asa ca poti face o stropire prin toata livada, fara niciun fel de problema.
Desigur, concentratia tratamentului este extrem de importanta, iar expertii ne sfatuiesc sa nu folosim o solutie a carei concentratie depaseste 5%. Ideal, este ca solutia sa aiba undeva la 3-5%. Pe scurt, amesteci intre 300 si 500 grame de sulfat de cupru cu 10 litri de apa.
Stropire pomi cu sulfat de cupru. Cum sa o faci si in ce perioada
Tratamentul cu piatra vanata este esential daca vrei sa reduci rezerva de boli si daunatori, asa ca ar trebui sa stii ca aceasta se efectueaza toamna, atunci cand pomii fructiferi intra in repaus vegetativ.
Perioada de repaus vegetativ este atunci cand peste 50-60% din frunze incep sa cada, adica la finalul toamnei, in lunile octombrie-noiembrie.
Mare atentie! Stropirea cu sulfat de cupru se face doar daca in ziua respectiva temperatura depaseste 5 grade Celsius si daca noaptea temperaturile sunt pozitive. Totusi, este foarte important sa nu existe precipitatii in acea zi si vantul sa nu bata!
Citeste si: Reteta ulei horticol pentru pomii fructiferi. Cum sa faci aceasta solutie la tine acasa
Stropire pomi cu sulfat de cupru. Nu uita de concentratia solutiei, care trebuie sa fie intre 3% si 5%. Daca folosesti o concentratie prea mare, va creste cantitatea de cupru din sol, acesta va deveni toxic si plantele o sa aiba de suferit. Solul va fi poluat cu metale grele, iar radacinile plantelor vor fi afectate, in timp ce frunzele se vor decolora.
Solutia de sulfat de cupru va distruge toti agentii patogeni aflati pe tulpinile si ramurile pomilor fructiferi, ceea ce inseamna ca vei tine la distanta boli precum basicarea frunzelor, monilioza sau ciuruirea frunzelor.
Tratamentul cu piatra vanata nu se efectueaza sub nicio forma in perioada de vegetatie pentru ca va arde frunzele, lastarii sau mugurii. Drept urmare, recolta va fi compromisa!
In perioada de vegetatie, sulfatul de cupru se foloseste doar in combinatie cu varul stins, adica o sa prepari zeama bordeleza.