Cum sa faci tiramisu. Afla cum sa prepari acest desert absolut delicios, care este reteta, de ce ingrediente ai nevoie si care sunt pasii pe care sa ii urmezi.
- 400 g piscoturi
- 400 ml cafea indulcita
- 500 g mascarpone
- 4 oua
- 100 g Zahar
- 1 plic de zahar vanilat sau ½ lingurita extract de vanilie
- 50 ml lichior de migdale sau Amaretto (optional)
- pudra de cacao amara
Reteta tiramisu. Cum sa prepari acest desert
Pentru cei ce nu stiu, tiramisu este un desert italienesc ce a fost inventat in anii 1960. Nu se stie exact de cine a fost inventata, insa unii istorici sustin faptul ca aceasta a aparut in Torino.
Reteta acestui desert nu se gasea in cartile de bucate inainte de anii 1960 si a aparut in dictionarul italian abia in 1980. In anul 1983 a fost mentionat intr-o carte de bucate.
O alta versiune spune ca desertul a fost inventat la restaurantul lui Ado Campeol, Le Beccherie, din Treviso pe 24 decembrie 1969. Acesta sustinea faptul ca desertul a fost facut de sotia sa Alba di Pillo impreuna cu patiserul Roberto Linguanotto.
Oricare ar fi istoria, noi ne bucuram ca acest desert a aparut in cartile de bucate, pentru ca in acest fel ne putem delecta cu acesta de cate ori dorim. Reteta de tiramisu nu este deloc complicata, insa trebuie sa respecti toti pasii pe care o sa ti-i spunem.
Inainte sa incepi preprarea desertului, trebuie sa mentionam faptul ca o sa ai nevoie de o cafea tare si aromata pentru ca acest desert sa aiba un gust aparte.
Primul lucru cu care vei incepe va fi sa separi galbenusurile de albusuri. Peste galbenusuri pui jumatate din cantitatea de zahar, iar pe cealalalta o vei folosi pentru spuma obtinuta din albusuri.
Folosind un mixer, amesteca galbenusurile impreuna cu zaharul, peste care mai adaugi esenta de vanilie sau zahar vanilat. Vei obtine o spuma deschisa la culoare, care va creste in volum.
Mai departe, adauga mascarpone peste galbenusurile amestecate si continua sa mixezi pana ce compozitia va fi omogena.
Urmatorul pas va fi sa bati albusurile cu cantitatea de zahar ramasa, pana ce obtii o spuma densa. Apoi, folosind o spatula, amesteca aceasta spuma impreuna cu cea obtinuta din galbenusuri.
Totul trebuie amestecat cu atentie, pentru a nu strivi spuma. Amesteca pana ce compozitia devine omogena.
Acum ca este gata si crema, va trebui sa asamblezi acest tiramisu. Mentionam faptul ca si cafeaua trebuie sa fie rece, asadar aceasta trebuie sa fie lasata sa ajunga la temperatura camerei. De asemenea, va trebui sa adaugi lichiorul de migdale (Amaretto) peste cafea si sa pui totul intr-un castron sau un vas mai adanc pentru a insiropa piscoturile.
Citeste si: Reteta nuci umplute. Cum sa prepari un desert uitat de multi
Pentru asamblare o sa ai nevoie de o forma dreptunghiulara mai adanca. Pune un strat de piscoturi, pe care le inmoi in cafea. Piscoturile se tin in cafea timp de cateva secunde, nu mai mult pentru ca exista riscul sa se farame! Apoi, Adauga un strat de crema.
Urmatorul pas va fi sa adaugi inca un strat de piscoturi bine inmuiate in cafea, iar apoi sa mai adaugi inca un strat de crema. Dupa asamblare, desertul se pune la frigider timp de 2-3 ore. Inainte de a il servi, se presara pe deasupra pudra de cacao amara.