Soiuri de cartofi romanesti. Cum sa le alegi in functie de productia la hectar
Soiuri de cartofi romanesti. Cum sa le alegi in functie de productia la hectar

Soiuri de cartofi romanesti. Cum sa le alegi in functie de productia la hectar


Soiuri de cartofi romanesti. Afla care sunt cele mai cunoscute soiuri de cartofi, dar si ce productie ofera in conditii de irigat. Ce trebuie sa stii daca vrei sa infiintezi o cultura de cartofi.

Soiuri de cartofi romanesti. Cum sa le alegi in functie de productia oferita – Cuprins:

Soiuri de cartofi romanesti. Cum sa le alegi pe cele mai bune

Soiuri de cartofi romanesti
Soiuri de cartofi romanesti

Daca si tu iei in considerare sa infiintezi o cultura de cartofi (Solanum tuberosum), ar fi bine sa stii si care sunt cele mai bune soiuri de cartofi romanesti, dar si ce productie poti obtine la hectar.

Primul soi de cartofi despre care vom vorbi este Christian, obtinut de cei de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de zahar. Vorbim despre un soi semitimpuriu care poate oferi o productie de peste 70 tone/ha.

Acest soi de cartof are un continut de amidon de 17%, este destinat consumului timpuriu si de vara-toamna, iar tuberculul este oval, are coaja rosie, in timp ce pulpa este de culoare galbena. Calitatea culinara este de clasa B.

Trebuie sa subliniem faptul ca acest soi de cartof este rezistent la raia neagra a cartofului, mijlociu rezistent la mana si virusul Y, insa este sensibil la virusul rasucirii frunzelor de cartof.

Soiul de cartofi Roclas este obtinut tot de cei de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de zahar. Vorbim despre un soi semitimpuriu, a caror coaja este de culoare galbena si pulpa de culoare galbena. 

Cei ce aleg sa cultive acest soi de cartofi romanesti pot obtine o productie de aproximativ 66 tone/ha. Totodata, trebuie sa mentionam faptul ca soiul de cartofi este rezistent la virusul rasucirii frunzelor de cartof, la raia neagra a cartofului, insa este mijlociu rezistent la mana pe frunze si tuberculi. Mai mult, vorbim despre un soi mijlociu rezistent la virusul Y al cartofului.

Cartofii Roclas contin 17% amidon, iar calitatea culinara este de clasa B. Acesti cartofi sunt destinati consumului timpuriu, de vara-toamna, dar si pentru industrializare. Poate fi o alegere buna daca esti in cautare de soiuri de cartofi romanesti.

Cartofi culesi
Cartofi culesi

Cei ce cauta un cartof destinat consumului de toamna-iarna pot alege Coval, un soi creat de Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof Targu Secuiesc. Capacitatea de productie a acestui soi este de aproximativ 44 tone/ha.

Cartofii contin 18.6% amidon, fac parte din clasa de calitate B, coaja acestora este galbena si pulpa de culoare galben-deschis. Avantajul acestui soi de cartofi este ca sunt rezistenti la mana pe frunze si tuberculi, la virusul Y, la virusul rasucirii frunzelor de cartof, dar si la raia neagra a cartofului.

Tot un soi semitarziu este si Rustic, obtinut de cei de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de zahar. Avantajul este ca productia poate atinge 75 tone/ha.

Cartoful Rustic are un continut de amidon de 16.5%, clasa de calitate este B si este destinat consumului de toamna-iarna.

Totodata, cartoful Rustic este rezistent la mana de pe frunze si tuberculi, la virusul Y, la virusul rasucirii frunzelor de cartof, dar in acelasi timp si la raia neagra a cartofului. Acesta este unul din avantajele de a folosi soiuri romanesti de cartofi.

Mana cartofului
Mana cartofului

Soiuri romanesti de cartofi. Cartoful Gared a fost obtinut de cei de la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof Targu Secuiesc si poate oferi o productie de 55 tone/ha.

Tuberculii acestui soi de cartof au o coaja rosie, in timp ce pulpa este de culoare galben-deschis si este destinat consumului de toamna-iarna. Mai mult, contin 20% amidon si clasa de calitate este A/B.

In acelasi timp, vorbim despre un soi de cartof rezistent la mana pe frunze si tubercului, la raia neagra a cartofului, la virusul Y, dar si la virusul rasucirii frunzelor de cartof.

Tot cei de la SCDC Targu Secuiesc sunt responsabili de crearea soiului Productiv, un soi de cartof semitarziu care este destinat consumului de toamna-iarna.

Citeste si: Cum sa combati mana cartofului si cum identifici un atac

Continutul de amidon al acestui cartof este de 18%, iar clasa de calitate este A/B. Coaja acestor cartofi este galbena, in timp ce pulpa are o culoare alb-galbuie.

Este unul din acele soiuri de cartofi romanesti foarte rezistent la mana pe frunze si tuberculi, dar si la virusul rasucirii frunzelor, insa are o rezistenta medie la virusul Y al cartofului. Totodata, este rezistent la raia neagra a cartofului, iar productia la hectar poate atinge 52 de tone.

Soiul de cartof Astral a fost creat de cei de la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricola Suceava si este destinat pentru consumul de toamna-iarna. Capacitatea de productie poate atinge 76 tone/ha.

Cartoful Astral se afla in clasa de calitate B, iar continutul de amidon este de 14.1%. Coaja are o culoare galbena, la fel ca si culoarea pulpei.

Legat de rezistenta la boli, cartoful Astral are o rezistenta medie la mana pe frunze si tuberculi, in acelasi timp este foarte rezistent la virusul Y al cartofului. Mai mult, este un soi rezistent la raia neagra a cartofului si la virusul rasucirii frunzelor de cartof.

Virusul Y al cartofului
Virusul Y al cartofului

Soiuri romanesti de cartofi. Un soi semitarziu destinat pentru consumul de toamna-iarna este si Albioana, obtinut de cei de la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof Targu Secuiesc. Daca alegi sa cultivi acest soi de cartof poti obtine o productie de pana la 50 de tone/ha. 

Cartoful Albioana are o coaja de culoare galbena, in timp ce pulpa are o culoare alba. Continutul de amidon este de 19%, iar clasa de calitate este B. 

Totodata, este un soi rezistent la virusul Y al cartofului, la raia neagra a cartofului si la virusul rasucirii frunzelor de cartof. Rezistenta la mana pe frunze si tuberculi este medie.

Soiul Nemere a fost obtinut tot la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof Targu Secuiesc si poate oferi o productie de pana la 48 tone/ha. Vorbim despre un soi semitimpuriu, destinat consumului de toamna-iarna.

Coaja acestor cartofi este galbena, la fel ca si pulpa, iar continutul de amidon este de 16.5%. In acelasi timp, clasa de calitate este C.

Daca alegi sa cultivi acest soi de cartofi romanesti, trebuie sa stii ca are o rezistenta medie la virusul Y al cartofului, dar este foarte rezistent la virusul rasucirii frunzelor si mana pe frunze si tuberculi, dar si la raia neagra a cartofului. Asadar, poate fi pe lista cu soiuri de cartofi romanesti pe care le poti alege.

Soiul Redsec a fost obtinut tot de cei de la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof Targu Secuiesc. Vorbim despre un soi semitarziu, destinat consumului de toamna-iarna.

Cartoful Coval face parte din clasa de calitate B, iar continutul de amidon este de 16%. Coaja acestui cartof are o culoare rosie, in timp ce pulpa are o culoare galben-deschis.

Avantajul acestui soi de cartof este rezistenta la raia neagra a cartofului. Totodata, este mediu rezistent la virusul Y, mana pe frunze si tuberculi si virusul rasucirii frunzelor de cartof. Capacitatea de productie este de pana la 55 tone/ha.