Sos sriracha la tine acasa. Cum sa il prepari, care este reteta, dar si de ce ingrediente ai nevoie pentru a il face. Ce trebuie sa stii daca vrei sa il incerci. Afla cine a fost creatorul acestui sos, dar si cand a aparut.
- 1 kg ardei iute (de preferat jalapeno)
- 3 catei de usturoi
- 2 lingurite pudra de usturoi sau usturoi granulat (optional)
- 2 linguri zahar alb
- 1 lingura zahar brun
- 1 lingura sare
- 100 ml otet de vin alb
- apa
Cand a aparut acest sos
Conform istorirei, acest sos sriracha a aparut in anii 1930, in orasul Si Racha (Sri Raja) sau Sriracha, Thailanda. Creatorul este o femeie pe nume Thanom Chakkapak.
Se pare ca femeia a facut sosul pentru a il folosi in propria bucatare, unde il servea cu peste si alte preparate. Incurajata de cunoscuti de scoata acest sos pe piata, femeia l-a numit Sriraja Panich.
Nu trebuie sa mai mentionam faptul ca sosul a devenit un succes international, si unul dintre cele mai bine vandute in Thailanda.
Thanom Chakkapak a vandut compania producatoare in anul 1984. Sosul original era foarte subtire, asemanator cu sosul Tabasco, produs natural si fara aditivi chimici.
Antreprenorul vietnamez David Tran era un mare fan al sosului Sriraja Panich si atunci cand a emigrat in Statele Unite ale Americii, acesta a creat o versiune proprie a sosului.
Sosul are pe eticheta un cocos, pentru ca David Tran s-a nascut in anul 1945, anul cocosului. Totodata, compania producatoare poarta numele de Huy Fong, numele vasului taiwanez care l-a adus pe Tran impreuna cu familia in America.
Reteta sos sriracha. Cum sa il prepari acasa
Pentru a prepara acest sos sriracha la tine acasa, primul lucru pe care ti-l recomandam sa il faci este sa porti niste manusi de cauciuc, pentru ca va trebui sa tai cotoarele de ardei. Vorbim de ardei iute, asa ca eviti sa dai cu mana pe la ochi.
O sa ai nevoie pentru prepararea sosului si de un robot de Bucatarie. Ardeii iuti se pun in vasul robotului dupa ce le-ai taiat cotorul, iar apoi adaugi cateii de usturoi, pudra de usturoi, zaharul si sarea. Totul se toaca pana ce se transforma intr-o pasta.
Dupa aceea, compozitia se pune intr-un borcan cu capac si se lasa la temperatura camerei timp de 7 zile. Totusi, tine minte sa amesteci continutul zilnic. Nu te speria daca incepe sa fermenteze, pentru ca este ceva normal.
Citeste si: Cum sa faci sos de usturoi KFC. Reteta secreta si ingrediente
Dupa inca o saptamana, compozitia se pune intr-o cratita si se da la foc mediu. Adauga otetul, amesteca foarte bine si asteapta pana da in clocot. Apoi, da focul mic si mai lasa totul la fiert timp de 5 minute.
Lasa compozitia sa se raceasca, iar apoi va trebui sa folosesti un blender sau robotul de bucatarie, pentru a o mai amesteca timp de 2-3 minute, pana ce se formeaza o pasta. In cazul in care pasta este prea groasa, poti adauga apa pana ce obtii consistenta dorita.
Reteta de sos sriracha este aproape gata. Trebuie doar sa o mai strecori, pentru a elimina eventualele impuritati. In cazul in care nu vrei sa il strecori, il poti servi imediat dupa ce s-a racit. La final, iti recomandam sa gusti si daca ai impresia ca mai are nevoie de otet, sare, pudra de usturoi sau zahar, poti adauga dupa preferinte.