Boli la trandafiri. Cum sa le combati si ce tratamente folosesti
Boli la trandafiri. Cum sa le combati si ce tratamente folosesti

Boli la trandafiri. Cum sa le combati si ce tratamente folosesti


Boli la trandafiri. Afla care sunt acestea, dar mai ales cum sa le combati si ce tratamente sunt necesare pentru ca plantele tale sa infloreasca in continuare si sa nu fie afectate. Ce trebuie sa stii daca si pe tine te pasioneaza ingrijirea trandafirilor.

Patarea neagra a trandafirilor

Patarea neagra a trandafirilor
Patarea neagra a trandafirilor

Combatere boli la trandafiri. Iata care sunt cele mai des intalnite boli, cum se manifesta acestea, dar si ce produse ar trebui sa utilizezi pentru a iti mentine plantele sanatoase.

O sa incepem cu patarea neagra, o boala cauzata de ciuperca Diplocarpon rosae. O sa iti dai seama destul de usor daca plantele din gradina ta sunt afectate de aceasta boala, pentru ca primele semne vor fi aparitia unor pete de culoare neagra, de forma circulara.

Petele apar pe partea superioara a frunzelor, iar pe masura ce evolueaza boala acestea se vor mari in dimensiuni. In caz ca o lasi netratata, boala va afecta mai mult tesuturile frunzelor, iar acestea se vor brunifica si se vor usca.

Totodata, tufele de trandafiri vor fi afectate, pentru ca procesul de fotosinteza va fi redus, ceea ce inseamna ca vei avea parte de mai putine flori si cresterea plantelor va fi afectata. Aceste boli la trandafiri pot afecta destul de mult tufele.

Pentru a combate patarea neagra a trandafirilor iti recomandam sa aplici un tratament cu unul din urmatoarele produse: Airone SC, AMN Promot, Amistar, Zoxis 260 SC sau Coprantol Duo.

Boli la trandafiri. Mana

Boli la trandafiri. Mana
Boli la trandafiri. Mana

Boli la trandafiri. O alta boala care afecteaza in mod frecvent tufele de trandafiri este mana, cauzata de o ciuperca pe nume Peronospora sparsa.

Principala cauza a acestei boli este umiditatea ridicata, asa ca plantele tale sunt afectate o sa observi pete de culoare rosiatica pe suprafata frunzelor.

Pe masura ce boala va evolua, acele pete se vor ingalbeni, iar pe partea inferioara a frunzelor isi va face aparitia un puf de culoare alba. Mai mult, frunzele nu se mai dezvolta si intr-un final acestea se vor usca.

Ca si in cazul patarii negre, cresterea tufelor va fi afectata pentru ca intreg procesul de fotosinteza va fi redus, iar plantele vor forma mai putine flori.

Pentru a tine la distanta aceasta boala este recomandat sa faci taierile la timp, pentru a perminte circularea aerului in interiorul tufei.

In cazul in care tufele de trandafiri au fost deja afectate de aceasta boala, expertii recomanda sa aplicam un tratament cu unul din aceste produse: Zoxis 250  SC, Amistar, AMN Promot, Airone SC sau Coprantol Duo.

Fainarea trandafirului

Fainarea trandafirului
Fainarea trandafirului

Boli la trandafiri. Fainarea trandafirului este, poate, una dintre cele mai intalnite boli la aceste plate. Cauzata de ciuperca Sphaerotheca pannosa, fainarea apare pe toate organele aeriene ale plantei.

Semenele aparitiei bolii sunt petele albicioase, care pot avea diverse forme si marimi. Pe frunze vei putea observa aceste pete pe ambele suprafete si lasata netratata, boala va avansa iar apoi va necroza tesuturile plantelor. Dupa un timp, frunzele se vor rasuci si se vor usca.

Totodata, fainarea ataca si lastarii tineri, care vor fi acoperiti de o pasla alba. Pe masura ce boala va evolua, lastarii se vor usca, asa ca este absolut necesar sa aplici un tratament.

Cu toate astea, fainarea poate aparea si pe flori, iar semnele vor fi acelasi. Petalele de trandafiri vor avea pete albicioase, iar intr-un final se vor usca.

In cazul in care tufele tale de trandafiri au fost afectate de fainare, trebuie sa stii ca lastarii atacati se taie si resturile se distrug prin ardere. Mai mult, va trebui sa aplici si taierile specifice, pentru a permite circulatia aerului in interiorul tufei si pentru a reduce umiditatea.

Desigur, o sa fie nevoie sa aplici si un tratament cu unul din urmatoarele produse: Thiovit Jet 80 WG, Topas 100 EC, Amistar, Zoxis 250 SC, Serenade ASO sau Nimrod 250 EC.

Rugina trandafirilor

Rugina trandafirilor
Rugina trandafirilor

Urmatoare boala despre care o sa vorbim este rugina trandafirilor. Ca si mai sus, cauza acestei boli este o ciuperca pe nume Phragmidium mucronatum. Este una dintre cele mai periculoase boli la trandafiri.

Vestea proasta este ca boala poate afecta toate organele aeriene ale plantei, iar primele semne pot aparea la sfarsitul lunii mai.

Vei observa destul de usor primele semne sub forma unor pete decolorate, alaturi de care vor aparea si spori de culoare galbene.

Pe masura ce boala evolueaza, acei spori galbeni vor deveni negriciosi. Mai mult, daca vorbim despre un atac puternic, este posibil ca tufele de trandafiri sa isi piarda frunzele in totalitate.

In cazul in care plantele tale au fost afectate de rugina, te sfatuim sa tai partile eafectate si sa le distrugi prin ardere, pentru a impiedica raspandirea bolii. 

Bineinteles, pentru a combate rugina o sa fie nevoie sa aplici o stropire cu unul din urmatoarele produse: Zoxis 250 SC, Topas 100 EC, Amistar, Coprantol Duo sau Airone SC.

Boli la trandafiri. Putregaiul cenusiu

Boli la trandafiri. Putregaiul cenusiu
Boli la trandafiri. Putregaiul cenusiu

O alta boala cunoscuta este si putregaiul cenusiu, iar in acest caz aceasta este cauzata de ciuperca Botrytis cinerea. Este foarte importanta la capitolul boli la trandafiri.

Atacul asupra plantelor se manifesta prin aparitia unor pete de culoare maro pe bobocii de trandafiri, dar mai ales pe petale, daca acestia sunt infloriti. Pe masura ce boala va avansa, petele vor capata un aspect de oparit, iar bobocii se vor usca.

Mai mult, pe plantele afectate se va putea observa si un miceliu de culoare alba, dar mai ales un mucegai de culoare cenusie, de aici si numele acestei boli.

Citeste si: Ingrasamant natural pentru trandafiri. Cum sa il faci si de ce ingrediente ai nevoie

Pentru a evita aparitia acestei boli, expertii ne sfatuiesc sa evitam irigarea prin aspersie, pentru ca frunzele si florile plantelor vor ramane ude, iar excesul de umiditate favorizeaza aparitia putregaiului cenusiu.

In cazul in care ai observat deja primele semne de boala la tufele de trandafiri, este recomandat sa tai bobocii sau florile afectate, iar apoi sa distrugi resturile prin ardere.

In acelasi timp, va fi necesar sa aplici un tratament cu unul din aceste produse: Switch 62.5 WG, Amistar, AMN Promot, Scala, Coprantol Duo, Serenade ASO, Zoxis 250 SC sau Airone SC.