Cum sa scapi de cartite si ce poti face pentru combaterea acestora. Afla care sunt cele mai eficiente metode, dar si care sunt semnele care arata prezenta cartitelor la tine in gradina sau in curte. Iata ce trebuie sa stii si tu.
Semne care arata prezenta cartitelor
Inainte de a iti explica ce metode sunt eficiente si cum sa scapi de cartite (Talpa europaea), ar trebui sa stii si care sunt semnele care arata prezenta acestora la tine in gradina sau in curte.
In primul rand, trebuie sa stii ca activitatea cartitelor este una nocturna, asa ca aceste animale sunt active pe timpul noptii.
Iti poti da seama de prezenta cartitelor, atunci cand in curtea sau in gradina ta exista musuroaie de pamant la suprafata solului. Acestea pot fi in numar mare, pentru ca animalele sapa o retea de tuneluri care nu se intercaleaza si care pot ajunge pana la o lungime de 70 de metri.
Vestea proasta este ca aceste tuneluri pot distruge radacinile plantelor si tocmai din acest motiv sunt considerate animale daunatoare de catre cei ce cultiva legume.
Cartita este un animal complet carnivor, hranindu-se cu viermi sau insecte. Hrana predominanta a acestora o reprezinta insectele adulte sau larvele acestora, ramele, melci, miriapode, dar si furnicile si ouale acestora.
Pentru ca sunt foarte active si au un metabolism rapid, cartitele se hranesc des, iar daca nu fac asta timp de cateva ore pot muri de foame.
Cum sa scapi de cartite. Metode eficiente
Din pacate, nu poti sa previi o infestare in gradina ta, asa ca ar trebui sa stii cum sa scapi de cartite si care sunt cele mai eficiente metode pe care le poti utiliza.
Aceste animale apar in zonele cu soluri bogate in humus, unde sunt aplicate ingrasaminte si unde pamantul este irigat in mod constant. Asadar, gradinile cu legume sau suprafetele cu gazon sunt locurile ideale pentru cartite, pentru ca pamantul fertil favorizeaza aparitia diferitelor tipuri de insecte sau viermi.
Prima metoda de a scapa de cartite este utilizarea plaselor anticartite. Acestea pot proteja gradina sau gazonul impotriva atacurilor, se instaleaza destul de rapid, nu dauneaza mediului si in acelasi timp nu omoara animalele ci doar le indeparteaza de locul pe care vrei sa il protejezi.
Poti instala aceste plase sub rulourile de gazon sau daca vrei sa le instalezi pe suprafetele unde cultivi legume atunci trebuie sa faci acest lucru inainte sa pui semintele sau sa plantezi rasadurile. Poti cumpara o plasa anticartite de pe eMag.
Totodata, pentru gazon poti folosi si ingrasaminte cu efect anticartite, acestea avand in compozitie anumite substante aromatice care pot alunga animalele.
Citeste si: Cum sa scapi de soareci si sobolani. 10 modalitati eficiente
Cum sa scapi de cartite. O alta metoda pentru a tine cartitele la distanta de curtea sau gradina ta este sa utilizezi aparate cu ultrasunete anticartite. Acestea produc vibratii si sunt interpretate de animale ca fiind mici seisme.
De asemenea, mai poti utiliza si fumigene impotriva cartitelor, care declanseaza un fum inecacios de dioxid de sulf, atunci cand face contact cu oxigenul. Fumigena se pune in galeriile cartitelor, dupa care aceasta se acopera.
Mai poti utiliza si granule impotriva cartitelor. Ca si ingrasamintele, aceste granule sunt parfumate si vor forma o bariera olfactiva ce va indeparta animalele din gradina ta. Totodata, sunt inofensive pentru alte animale sau pentru oameni si in acelasi timp nu vor afecta culturile sau peluza.
O metoda foarte utila este sa folosesti gainatul de la gaini, pe care sa il amesteci cu apa, pana ce se omogenizeaza. Dupa aceea, toarna acea solutie in galeriile formate de cartite si vei tine la distanta animalele.