Cum sa faci scovergi cu branza ca pe vremea cand erai copil si ti le facea bunica
Cum sa faci scovergi cu branza ca pe vremea cand erai copil si ti le facea bunica

Cum sa faci scovergi cu branza ca pe vremea cand erai copil si ti le facea bunica


Scovergile, cunoscute si ca scoverzi sau scoverze, sunt cunoscute de multi dintre noi ca desertul copilariei, pe care ni-l facea bunica. Afla care este cea mai buna reteta de scovergi cu branza, exact ca acelea de pe vremea cand erai copil si ti le facea bunica!

Conform dictionarului roman explicativ, scovergile sunt un fel de placinte din aluat de paine, care sunt prajite in grasime si sunt umplute cu branza. Numele de scoverga vine de la „skovrada”, cuvant din slovena care inseamna tigaie.

Cum sa faci scovergi cu branza ca pe vremea cand erai copil si ti le facea bunica – Cuprins:
Cum sa faci scovergi cu branza ca pe vremea cand erai copil si ti le facea bunica
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Romaneasca
Portii: 1-2
Ingrediente
Ingrediente scovergi cu branza
  • 700 gr faina
  • 250 ml lapte
  • 1 buc. cub drojdie
  • 1 buc. ou
  • 500 gr branza sarata
  • ulei pentru prajit

Cum sa prepari scovergi simple sau cu branza

Scovergi
Scovergi

Primul pas in a face scovergi cu branza este sa cernem faina intr-un castron mare. Separat, intr-un vas mai mic puneti cubul de drojdie, peste care turnati lapte caldut. Folositi o furculita cu care sa pisati cubul si sa amestecati drojdia cu laptele.

Adaugati peste faina laptele amestecat cu drojdia, spargeti oul si adaugati-l in compozitie. Se mai adauga si un praf de sare, framantati bine toata compozitia si lasati la dospit timp de 30 de minute. Dupa ce au trecut 30 de minute, se imparte aluatul in doua parti egale, din care o sa facem scovergi simple si jumatate cu branza. Impartiti aluatul in bucati mici pe care le intindeti cu ajutorul unui facalet.

Puneti o tigaie pe foc, turnati ulei si atunci cand acesta se incinge prajiti fiecare scoverga timp de un minute pe fiecare parte, pana cand se rumenesc si prin o culoare maronie. La sfarsit, puteti pune zahar, exact cu facea bunica.

Citeste si: Cum sa faci gogosi pufoase umplute cu ciocolata. Atentie! Pentru un deliciu suprem, trebuie mancate calde!

Pentru a face scovergile cu branza, este nevoie sa puneti branza intr-un castron separat si sa o faramati folosint o furculita. Impartiti aluatul in bucati mici pe care le intindeti folosind un facalet. Unele retete includ marar si cozi de ceapa tocate, daca va place acest mix il puteti adauga.

Folosind o lingura, adaugati umplutura la mijloc si pliati marginile inspre mijloc, pana ce ati inchis umplutura de jur imprejur. Intindeti din nou alatul, dar aveti grija sa nu il spargeti. Puneti placinta in tigaie si prajiti-o pe ambele parti pana ce prinde o culoare maronie. Rezultatul final se serveste cald sau rece si uns cu smantana.

Cum sa prepari scovergi cu cartofi. Scovergile se mai pot prepara si cu cartofi. Pentru a pregati aceasta reteta va trebui sa folositi cartofi fainosi (400 grame), pe care ii fierbeti in coaja. Dupa fierbere, acestia se dau prin razatoare si amestecati razatura cu faina, laptele, ouale, sarea si 25 de mililitri de ulei.

Dupa aceea, procedati cum ati facut si cu scovergile simple sau cu branza, adica lasati aluatul la dospit timp de 30 de minute. Dupa ce acesta a crescut, formati mici bilute pe care le intindeti folosind un facalet. Prajiti fiecare placinta pe ambele parti pana ce aceasta prinde o culoare maronie. Se pot servi ca atare sau cu smantana, branza rasa ori sare grunjoasa.