Cum sa faci gulas unguresc cu carne de porc. Cea mai buna reteta!
Cum sa faci gulas unguresc cu carne de porc. Cea mai buna reteta!

Cum sa faci gulas unguresc cu carne de porc. Cea mai buna reteta!


Cum sa faci gulas unguresc cu carne de porc. Dupa cum numele o sugereaza, este o reteta care isi are originile in Ungaria, ba chiar este cel mai renumit brand culinar unguresc. In limba maghiara preparatul poarta numele de „gulya” si inseamna „turma de vite” si de aici porneste istorioara gulasului.

Cum sa faci gulas unguresc cu carne de porc. Cea mai buna reteta!
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Ungureasca
Portii: 3-4
Ingrediente
Ingrediente gulas unguresc cu carne de porc
  • 1 kg carne de porc
  • 50 gr untura sau ulei
  • 3 buc. ceapa rosie
  • 6 buc. cartofi
  • 5 buc. morcovi
  • 1 buc. rosie
  • 1 buc. ardei gras
  • ½ radacina de telina
  • frunze telina
  • patrunjel verde
  • 6 buc. catei de usturoi
  • sare
  • piper
  • chimen
Ingrediente galuste din faina (csipetke)
  • 2 buc. oua
  • 2 linguri apa (daca doriti sa faceti galuscute mai moi)
  • 160 gr faina
  • 1 praf sare

Cum a luat nastere acest fel de mancare

Gulas unguresc cu carne de porc
Gulas unguresc cu carne de porc

Acest fel de mancare are legatura cu pastorii din zona de ses a Ungariei. Pastorii, fiind departe de zonele locuite, trebuiau sa se descurce cu ce aveau, asa ca isi gateau singuri. Pe timpuri nu aveau prea multe oale, ci doar un tuci (ceaun din metal) in care isi faceau preparatul care, ulterior, a devenit renumit.

Ciobanii isi aduceau cu ei paine cat mai multa, slanina, cateva legume, csipetke (galuste unguresti din faina) si cam atat. Pentru ca aveau la indemana carnea si astfel supravietuiau perioade indelungate. Nu as vrea sa trec peste csipetke, acele galustele din faina, fara sa va spun cate ceva.

Acestea erau foarte practice pentru ciobani. Inainte sa plece la ses, pregateau galustele, le uscau bine la soare si apoi le puneau in desaga. Cand pregateau gulasul la ceaun, scoteau galustele din desaga si le fierbea odata cu preparatul delicios.

Pe cand aveau vizite de la oameni de afaceri sau de la proprietari de pamanturi, pastorii ospitalieri ar fi servit oaspetii cu bucatele lor. Si asa s-ar fi dus renumele gulasului care, in prima faza, nu continea cartofi.

Un celebru scriitor de lucrari culinare, dar si un proprietar al unui restaurant renumit din Budapesta s-a preocupat indeaproape de istoria gulasului si a cercetat prin lumea folclorului si, spune el, ar fi descoperit reteta originala.

Inainte sa il citez, as vrea sa specific ca Gundel a a scris carti culinare care sunt ele mai cunoscute si respectate in gastronomia maghiara. Asadar, Károly Gundel a zis asa: „Gulasul este o mancare facuta cu multa zeama, ceapa si ardei, cartofi taiati si csipetke (galuste unguresti cu faina)”. Eu zic sa trecem si noi in bucatarie si sa respectam indicatiile.

Cum sa pregatesti gulas unguresc cu carne de porc

Ceaun cu gulas unguresc cu carne de porc
Ceaun cu gulas unguresc cu carne de porc

La maghiari, gulasul este gatit in doua feluri: renumita lor ciorba, dar si mancare de paprika, foarte suculenta pe care ei o numesc prajita. Daca aveti un ceaun in care sa il faceti ar fi perfect, daca nu, este in regula si intr-o cratita.

Sa incepem treaba! om lua carnea si o vom taia in cubulete cat de cat egale. Ceapa se curata, o taiem si o tocam cat mai marunt. Punem pe foc o cratita (sau ceaunul), adaugam untura sau ulei, lasam sa se incinga apoi vom pune ceapa. O calim putin, cat sa se inmoaie, nu sa o prajim tare.

Cand ceapa e calita, vom adauga carnea pe care o prajim cate putin pe toate partile. Apoi adaugam condimentele, nu uitati sa puneti boia/paprika din belsug, caci asta e unul dintre secrete! Adaugam apa cat sa acopere carnea si amestecam din cand in cand pentru a evita ca paprika sa isi schimbe culoarea sau sa devina amaruie de la prajit prea tare.

Vom pune un capac si lasam sa fiarba pentru o ora jumatate – 2 ore la foc mic spre mediu. Verificam din cand in cand sa nu scada apa, iar daca a scazut mai adaugam cate o cana cu apa si o lasa sa fiarba in continuare.

Cat timp carnea e pe foc, ne ocupam de legume. Rosia trebuie oparita in apa fierbinte pentru 1 – 2 minute, o decojim si apoi o taiem cubulete si o punem in cratita. Nu uitam si de usturoi pe care il curatam, il taiem cat de marunt putem sau il dam prin presa si il punem si pe el la fiert.

Vom curata cartofii si ii taiem in cubulete (cat de mari preferati voi), curatam si tocam ardeiul. Morcovul il taiem rondele, iar telina o curatam si o taiem cuburi mai mari. Vom adauga toate legumele, completam cu apa apoi il lasa sa fiarba in continuare, la foc mic.

Cum sa faci galuste din faina (csipetke)

Csipetke
Csipetke

Daca nu le-ati pregatit deja, atunci le facem impreuna pentru ca sunt destul de simplu de facut. Intr-un bol vom bate bine ouale, adaugam un praf de sare si apoi, in ploaie, turnam faina si amestecam bine, cat sa nu se faca cocoloase.

In momentul in care nu mai putem sa amestecam cu furculita, mana va intra in actiune si vom framanta aluatul pana cand va capata o consistenta compacta. Acest aluat este mult mai tare decat cel al clasicelor galuste care se portioneaza cu lingura.

Punem faina pe blatul de lucru si mai framantam aluatul putin. Coca obtinuta o vom portiona in 3 bucati egale. Fiecare bucata o rulam ca pe o bagheta apoi, cu ajutorul unui cutit, vom taia bucatele cu grosime cam de 1 cm.

Citeste si: Cum se prepara prajitura Jerbo

Trebuie sa avem faina la indemana ca sa pudram continuu, sa nu se lipeasca. Daca aveti o cantitate prea mare de galuste, atunci le puneti la soare, pe un prosop de bucatarie si le lasati sa se usuce cateva zile. Puteti sa le gatiti si peste cateva zile ca se pastreaza foarte bine, daca pe puneti in saculeti din panza sau in cutii de carton.

Daca le gatim imediat, acestea vor avea nevoie de 20 de minute de fierbere. In cazul in care le uscati cateva zile, va trebui sa le fierbeti 30 – 40 de minute.

Cand am terminat galustele, le adaugam in cratita si le lasam sa fiarba 15 – 20 de minute, apoi oprim focul. Lasam gulasul unguresc sa se odihneasca vreo 20 de minute si apoi poate fi servit cu patrunjel verde pe deasupra. Are un gust delicios, usor picant si foarte aromat. Pofta buna, dragii mei!