Daca te pregatesti sa tii post, atunci avem o reteta speciala pentru tine, sote de ciuperci cu usturoi si cimbru. Este una dintre cele mai bune retete de post, pe care o vei manca cu placere de fiecare data. Ciupercile au un continut scazut de calorii si chiar ne pot ajuta sa prevenim obezitatea, anumite timpuri de cancer ori boli cardiovasculare.
Conform expertilor, ciupercile sunt o sursa de substante nutritive care include vitamina B, vitamina D, cupru si minerale. De exemplu, doar 5 ciuperci crimini ofera 31% din valoarea zilnica recomandata de seleniu, in timp ce putem luat 45% din 90 de grame de carne de curcan.
Mare atentie atunci cand alegeti ciupercile pentru ca acestea trebuie sa aiba o textura ferma, fara pete sau noroi pe ele. Ciupercile deschise la culoare au o aroma mai intensa, in timp ce cele mai inchise la culoare au o aroma mai delicata.
- 500 gr ciuperci proaspete
- 1 lingura ulei de masline
- 50 gr unt sau o lingura de ulei pentru cei care vor sa tina post
- 2 buc. catei de usturoi
- sare
- piper
- cimbru
- patrunjel verde
Cum sa prepari sote de ciuperci cu usturoi si cimbru
Ciupercile se curata, insa v-am recomanda sa nu le spalati, pentru ca acestea vor absorbi apa. Curatati-le si cel mult le stergeti cu o carpa curata. Sau, daca alegeti sa le spalati, trebuie sa o faceti foarte rapid, fara a afecta textura acestora.
Mai departe, trebuie sa taiem ciupercile. Le puteti taia pe lung ori in patru, cum doriti. Nu este atat de important, este cum va place sa le aveti in farfurie.
Pentru a prepara ciupercile veti avea nevoie de o tigaie mai larga sau chiar un wok. Puneti uleiul si untul (daca nu tineti post) in tigaie, iar aceasta merge pe aragaz la foc mediu spre mare.
Citeste si: Ciuperci deshidratate. Cum sa le pregatesti pentru iarna
Se pun si ciupercile, insa aveti grija sa nu stea gramada, pentru ca vreti sa le prajiti pe toate. Amestecati energic, pentru ca toate ciupercile trebuie sa fie unse cu grasimea din tigaie. Apoi, se lasa 5 minute la prajit, dupa care se intorc.
Continuati sa le amestecati pana ce se rumenesc si prind o culoare frumoasa. Atunci cand sunt aproape gata, este momentul sa punem si sarea, piperul negru proaspat macinat, usturoiul zdrobit.
Amestecati bine, iar apoi adaugati si cimbru. Amestecati timp de 30 de secunde si totul este gata. De asemenea, puteti adauga patrunjelul la sfarsit, dupa ce ati pus ciupercile in farfurie.
Acesta este optional, iar daca nu va place patrunjelul puteti sari peste el. Bineinteles, daca doriti ca mancarea sa fie mai satioasa, se poate face si o mamaliguta.