Plantare catina. Afla cum sa faci asta, care sunt pasii pe care sa ii urmezi, dar si cand se planteaza catina pentru a fi sigur ca faci totul cu succes. Iata ce trebuie sa stii si tu daca vrei sa ai catina in curte sau gradina.
Catina. Conditii de crestere
Inainte sa vorbim despre conditiile de crestere, mentionam faptul ca aducem in discutie catina alba sau catina de rau (Hippophae rhamnoides), pe care o intalnim cel mai des in zona de deal sau de munte.
Catina este un arbust fructifer ce creste sub forma de tufa, care poate atinge inaltimi cuprinse intre 1.5 si 5 metri.
Este bine sa mentionam faptul ca vorbim despre o planta unisexuat dioca, asadar polenizarea se va realiza cu ajutorul vantului si, intr-o plantatie, raportul dintre plantele mascule si cele femele trebuie sa fie de 1:8.
Catina se planteaza in locurile luminoase, iar pe timp de iarna rezista cu bine pana la temperaturi de -40 grade Celsius. Nici pe timpul verii nu este afectata de canicula si rezista pana la temperaturi de 45 grade Celsius.
Totusi, expertii ne sfatuiesc sa plantam catina pe suprafetele de teren cu expozitie sudica, a caror permeabilitate este ridicata si al caror pH este sub valoarea de 5.5.
Plantare catina. Cum sa faci asta
Cand se planteaza catina? Ei bine, cea mai buna perioada pentru a planta catina este toamna, mai exact luna octombrie. Totusi, daca a trecut aceasta perioada, poti planta catina si primavara.
Groapa in care se planteaza catina trebuie sa aiba 40 cm latime, 40 cm adancime si 40 cm lungime. Inainte sa pui arbustul in groapa, este bine sa pui pe fundul gropii mranita sau gunoi de grajd bine descompus, dar in acelasi timp si aproximativ 40 grame de ingrasamant complex de tip NPK.
Inainte de plantare, ar fi bine sa faci si fasonarea radacinilor, adica taierea celor care sunt prea lungi, dar si a celor rupte ori a celor uscate. Radacinile sanatoase trebuie sa aiba o dimensiune maxima de 20 cm.
Citeste si: Cum sa folosesti catina: proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii
Dupa ce ai facut fasonarea, ar fi bine sa faci si mocirlirea radacinilor. Practic, se introduce radacina catinei intr-un amestec ce contine pamant galben, apa si gunoi de grajd.
Urmatorul pas este sa pui arbustul in groapa, sa incepi sa acoperi cu putin pamant si sa il tasezi. In acest fel, te asiguri ca nu raman goluri de aer la nivelul sistemului radicular, adica la nivelul radacinilor.
Pune si restul de pamant, iar apoi taseaza din nou totul pentru a te asigura ca vei elimina golurile de aer. La final, uda arbustul pentru ca pamantul sa se mentina umed la nivelul radacinilor.