Cum sa ingrijesti curtea toamna. Ce trebuie sa faci pana la venirea primului inghet si care sunt cele mai importante 10 operatiuni. Sfaturi pentru gradinari.
Cum sa ingrijesti curtea toamna. 10 lucruri pana la venirea primului inghet
Pe masura ce temperaturile incep sa scada, sezonul rece se apropie, asa ca ar fi bine sa stii cum sa ingrijesti curtea toamna. Nu de alta, dar sunt 10 operatiuni pe care ar fi bine sa le iei in considerare pana la venirea primului inghet.
Bineinteles, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa bagi ghivecele cu plante in casa. Totusi, inainte sa faci asta te sfatuim sa le inspectezi atent pentru a indeparta eventualii daunatori.
Plantele perene trebuie asezate intr-un loc luminos, asa ca te sfatuim sa le acorzi o mai mare atentie. Plantele ce intra in repaus vegetativ pe timp de iarna, ca de exemplu muscatele, trebuie depozitate intr-un loc unde lumina soarelui nu are acces (beci/garaj etc).
Tot toamna este cea mai buna perioada in care poti planta pomi fructiferi sau arbusti ornamentali ori fructiferi. In acest fel, radacinile au timp sa se dezvolte pana la venierea primului inghet, insa iti sugeram sa pui un strat de mulci la baza acestora pentru a proteja sistemul radicular de inghet si pentru a mentine umiditatea in sol.
Poate nu multi acorda o atentie deosebita, dar ar fi bine sa stii ca toamna este cea mai buna perioada pentru a scapa de buruieni. Acestea sunt mai vulnerabile, asa ca poti lua in considerare folosirea unui erbicid pentru a avea un sol curat pana la venirea primaverii.
Daca ai flori sensibile la frig, precum azalee sau rododendroni ori trandafiri, ar fi bine sa le protejezi pe toata durata sezonului rece. Poti folosi o folie microporoasa de tip agril pentru a le proteja pe durata iernii. Ar fi indicat sa adaugi si un strat de mulci la baza solului, pentru a mentine umiditatea in sol si pentru a le proteja radacinile de temperaturile scazute.
Toamna este o perioada buna pentru recoltarea semintelor de flori sau legume. Pe masura ce cureti gradina, ar fi indicat sa pastrezi si cateva seminte pentru anul viitor.
Si daca tot am vorbit de curatatul gradinii, legumicultorii trebuie sa ia in considerare curatarea resturilor vegetale. Fie ca vorbim de tufe de rosii sau de castraveti, acestea trebuie scoase din pamant. In caz contrar, risti sa atragi posibili daunatori care vor pune in pericol culturile din anul ce urmeaza.
Cand vine toamna este recomandata si plantarea bulbilor de flori, pentru primavara. Asa ca daca iti doresti flori precum zambile sau lalele, aceasta perioada este ideala pentru plantare.
In cazul in care ai un sistem de irigare, ar fi bine sa stii ca acesta trebuie golit inainde de venirea primului inghet. Nu de alta, dar nu credem ca vrei sa risti ca acesta sa se strice din cauza faptului ca apa va ingheta in conducte si le va sparge.
Mulcirea solului este o alta operatiune importanta pe timp de toamna. Dupa cum spunea, mulciul va proteja radacinile plantelor si va mentine umiditatea in sol. In acest fel, plantele vor beneficia de protectie pe toata durata sezonului rece.
Nu ar fi rau sa cureti si ghivecele, daca plantele sunt sezoniere sau daca le-ai mutat in alte ghivece mai mari. Daca ai ghivece de teracota, ti-am pregatit aici un mic ghid despre curatarea acestora.